Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Obruč nije bačva

Autor: Roman Morović

08.06.2010. 22:00
Obruč nije bačva

Foto: Zvonko KUCELIN



Pritisak se ipak pokazao prevelikim. U Krešinom domu sve je sinoć bilo spremno za proslavu naslova prvaka. Puna, nikad punija dvorana. Luda, nikad luđa atmosfera. Ali ni gromoglasna podrška s tribina nije pomogla zadarskim košarkašima protiv vrlo pametne i smirene Cibone. Zadrani su od početka bili (pre)nervozni, nisu uspijevali nametnuti svoj ritam igre, a jedino svijetlo razdoblje bila je završnica treće četvrtine, kada su s -13 stigli na -2. No, tek tada je nervoza došla do izražaja. Pokušali su utakmicu dobiti tricama, a šut ih nije išao (ukupno 6-30 iza linije 6,25). To nikako nije mogla biti dobitna kombinacija. Gosti su još jednom odmakli na +8, Zadrani se, nakon petog faula Vukušića i tehničke Tomasu, vratili na -3, pet minuta prije kraja, ali tu su stali. Bogdanović je zabio svoje jedine dvije trice na utakmici, a najbolji Cibonini igrači Andrić, Tomas i Gordon znali su sačuvati veliku prednost.
Nervoza od početka
U početnim petorkama nije bilo iznenađenja. Za domaće su od prve minute krenuli Stipčević, Car, Perić, Boisa i Ružić, a za goste Gordon, Bogdanović, Tomas, Vukušić i Andrić. S obzirom na atmosferu, nervozan početak s obje strane bio je očekivan. Boisa je u prve dvije minute promašio tri od četiri bacanja, a Vukušić je tricom donio prvo vodstvo Ciboni, 1-3. Na drugoj strani uzvratio je Ružić tricom iz kuta i tako najavio svoju dobru šutersku večer. Nevoza se osjetila i u 4. minuti, kada su Zadrani četiri puta za redom skočili u napadu, ali nisu uspjeli poentirati. Nakon novog koša Ružića (6-3) na sredini prve četvrtine, Gordon kreće u svoju seriju i sa šest uzastopnih poena (koš i bacanje, trica) vraća prednost na stranu Zagrepčana, 6-9. Zadar se i dalje mučio u napadu, ali su Perić i Stipčević iznudili prekršaje i poentirali s linije slobodnih bacanja (10-11). Na novu tricu Gordona, uzvratio je Ružić opet iz kuta, ali minutu prije kraja prve četvrtine i Troha pogađa iza linije 6,25 za 13-17. Na koš Tomasa, odgovorio je Plaisted zakucavanjem jednom rukom za 16-19. Mogli su domaći u drugu dionicu ući u egalu, ali se Perićev šut s centra sa sirenom od table odbio van obruča.
Kratko zadarsko vodstvo
Odmah na početku druge četvrtine Gordon radi svoj drugi prekršaj na Stipčeviću pa ga je Perasović izveo iz igre i uveo Udriha. Andrić je prvi put odveo goste na +5, ali je Ružić trećom tricom ubrzo smanjio na 19-21. U 12. minuti na tribinu, gdje su bili smješteni najvatreniji zadarski navijači, nakratko je ušla policija, ali se srećom situacija vrlo brzo smirila. Perić je smanjio na 21-22, a Andrić dalekometnom tricom vratio Ciboni dva napada prednosti, 21-25. U međuvremenu je u igru, umjesto Cara (bez poena), ušao Morović i unio malo živosti u svoju momčad. U dva je navrata smanjio na -2, a na sredini druge četvrtine Plaisted izjednačuje na 27-27. Zbog burnih prosvjeda, klupi Cibone dosuđena je tehnička pogreška, no domaći i dalje nisu bili na “ti” s penalima. Stipčević je zabio jedno, Plaisted također, nakon trećeg prekršaja Vukušića, a Andrić izjednačio (29-29). Zadarsko vodstvo, zahvaljujući četvrtoj Ružićevoj trici, odmah je anulirao Gordon, košem uz dodatno bacanje, nakon čega poentiraju i Radošević i još jednom Gordon, za ukupnu seriju Zagrepčana 7-0 i vodsetvo 32-36. Stipčević je s penala prekinuo nalet gostiju, ali Gordon, ulazom preko Bilana i Tomas, tricom preko ruke Perića, donose Ciboni najveću prednost u prvom dijelu, 34-41. Bilan, koji je u međuvremenu ušao da odmori Ružića (Boisa je probao ali nije mogao) iznuđuje nesportsku Bagarića, ali promašuje oba bacanja. Prvo poluvrijeme zaključio je Plaisted polaganjem za 36-41, nakon kojega je promašio još jedno dodatno bacanje.
Vratili se pa stali
Nervozno je počelo i drugo poluvrijeme. Tek je Vukušić nakon dvije i pol minute zabio tricu za 36-44, a uskoro je svoj četvrti prekršaj napravio Ružić, dotad najbolji pojedinac domaćih. Morović je smanjo na -6, a ista je razlika bila na sredini treće četvrtine, nakon koša Andrića i bacanja Ružića (40-46). Andrić je, međutim, nastavio svoju seriju, iskoristivši Ružićeve probleme s osobnima i njegovim koševima gosti dolaze do prve dvoznamenkaste razlike na utakmici, 40-50. Jusup je pozvao time-out, ali je seriju Cibone nastavio Gordon zakucavanjem u kontri i tricom za najvećih +13, 42-55, dok se Zadar i dalje jako mučio u napadu (zabio tek Stipčević s penala). No, Zadrani nisu niti pomišljali na predaju u ovoj fazi utakmice. Do kraja treće četvrtine napravili su seriju 11-0 i vratili se u utakmicu. Car je zabio dva bacanja, Morović položio pa, nakon Perasovićevog time-outa, Stipčević zabija dva od tri penala, Morović još jedan koš, a Stipčević tricu za 53-55, uoči posljednjih deset minuta igre.
Cibona mirnija
Radošević (bacanje), Vukušić (trica) i Tomas (dvica) iskoristili su brojne promašene zadarske trice na otvaranju četvrte četvrtine i odveli Cibonu još jednom na +8, 53-61. Jusup je odmah presjekao protivničku seriju minutom odmora, nakon koje Car konačno zabija svoju prvu tricu za 56-61. Na osam razlike vraća Udrih, ali Ružić borbeno ispod koša i Plaisted zakucavanjem u kontri prepolavljaju zaostatak Zadra, 60-64. Šest minuta prije kraja Vukušić je u napadu napravio svoj peti prekršaj, na što je burno reagirao Tomas i zaradio tehničku pogrešku. Car je pogodio samo prvo bacanje, dvorana je proključala, ali su Zadrani i dalje nastavili šutirati i promašivati trice. Zagrepčani to nisu propustili kazniti, Bogdanović je hladno stavio dvije iz kuta za ogromnih +9, 61-70, tri minute prije kraja. Plaisted je košem i bacanjem vratio nadu Zadranima, da bi Andrić odmah zabio za 64-72, 120 sekundi prije kraja. Bodganović je promašio tricu, Morović zabio jedno bacanje (65-72), a onda je, nakon promašenog polaganja Tomasa, isčeznula posljednja zadarska nada. Na ulasku u posljednju minutu Plaisted je promašio dvicu, Morović prihvatio odbijenu loptu i promašio tricu i tu je priči definitivno bio kraj. Tomas i Gordon su rutinski pozabijali slobodna bacanja i sigurno priveli utakmicu kraju u korist Cibone.


ZADAR – CIBONA 71:78


(16:19, 20:22, 17:14, 18:23)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 10.000. Suci: Dožai (Zagreb), Herceg (Zabok), Radović (Dubrovnik).
ZADAR: Perić 5, Stipčević 12, Boisa 1, Batur, Šarlija, Marčinković, Ružić 18, Bilan, Morović 13, Car 6, Škifić, Plaisted 16. Trener: Danijel Jusup.
CIBONA: Vrbanc, Gordon 25, Bogdanović 8, Troha 5, Radošević 3, Vukušić 9, Andrić 16, Bagarić, Zubčić, I. Tomas, Udrih 3, M. Tomas 9 . Trener: Velimir Perasović.
Šut za dva: Zadar 15-35, 43%; Cibona 16-29, 55%.
Šut za tri: Zadar 6-30, 20% (Ružić 4, Morović, Stipčević); Cibona 12-33, 36% (Gordon 3, Vukušić 3, Bogdanović 2, Troha, Andrić, Udrih, Tomas).
Slobodna bacanja: Zadar 23-35, 66%; Cibona 10-14, 71%.
Skokovi: Zadar 39 (22+17); Cibona 29 (21+8).
Osobne pogreške: Zadar 19; Cibona 30.




 


Ozljeda Boise


Nakon jednog protivničkog napada u prvoj četvrtini, Boisa je nezgodno pao i ozljedio lijevu nogu, zbog čega nije mogao nastaviti igru, što je bio nenadoknadiv gubitak za momčad Danijela Jusupa.


 


Peta sutra u Zagrebu


Razočarani gledatelji počeli su napuštati dvoranu još i prije posljednjeg zvuka sirene, ali se sa tribina na kraju svejedno zaorila pjesma “Mi smo Zadrani Zadar je naš”. Poruka je jasna. Unatoč ovakvom šoku, nema predaje. Majstorica koja će odlučiti o prvaku Hrvatske igra se sutra (18 sati) u Zagrebu.