Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Paška solana dobila Zlatnu bilancu

Autor: Alenka Festini

08.06.2010. 22:00
Paška solana dobila Zlatnu bilancu

Foto: Alenka FESTINI



Ova nagrada je potvrda da Solana Pag, koja ima tisućljetnu tradiciju proizvodnje soli, posluje izuzetno dobro. Naime, da bismo do toga došli, usmjerili smo se na podizanje kvalitete soli i svih poslovnih područja. Kontinuirano smo ulagali u proizvodnju i tehnologiju, u proizvodne pogone, kaže Zlatan Koritnik, direktor Solane Pag
Najveći proizvođač soli u Hrvatskoj Solana Pag u djelatnosti rudarstva dobitnica je Zlatne bilance 2010. koju je dodijelila Financijska agencija. Tom nagradom utvrđeno je, a temeljem rangiranja financijskih pokazatelja u pet kategorija – rangiranje prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti, kako je Solana Pag najuspješnije poduzeće u 2009. godini u djelatnosti rudarstva.
Tisućljetna tradicija
U izbor za Zlatnu bilancu 2010., od 91.320 poduzetnika obveznika poreza na dobit, trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava, ušlo je 3.507 poduzetnika – malih, srednje velikih i velikih, koji su unatoč recesijskoj 2009. godini ostvarili pozitivne poslovne rezultate i ispunili stroge kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki prema Fininim kriterijima.
– Ova nagrada je potvrda da Solana Pag koja ima tisućljetnu tradiciju proizvodnje soli posluje izuzetno dobro. Naime, da bi do toga došli, usmjerili smo se na podizanje kvalitete soli i svih poslovnih područja. Kontinuirano smo ulagali u proizvodnju i tehnologiju, u proizvodne pogone. Usmjereni smo na povećanje efikasnosti rada i opticaja procesa soli gdje smo uložili velika sredstva u nove pakirnice soli, dijelove pogona, sustav jodiranja. Postigli smo bolju efikasnost, smanjili udio radne snage, ali što je najvažnije, nikog nismo otpustili kao višak radne snage, kaže Zlatan Koritnik, direktor Solane Pag.
On je naveo da je poslovanje solane iznad prosjeka.
– U posljednjih nekoliko godina proširili smo ponudu naše soli pa je tako na tržištu osim paške jestive soli još niz proizvoda. To su industrijska sol, sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe, sol za omekšivanje te soli namijenjene za industriju. Lani smo znatno povećali izvoz soli u Njemačku, Poljsku i Nizozemsku, dok sol već godinama plasiramo na tržištu Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije, a čak manje količine soli izvozimo u Ameriku koja se plasira uglavnom u etnodućanima, kaže Koritnik te navodi da je sol Solane Pag “lider” u morskoj soli na domaćem i stranom tržištu, prepoznatljiv morski i priznati brand kod naših potrošača, kaže Koritnik.
Izvoz
U Pagu se sol proizvodi od 9. stoljeća, a ovo bijelo zlato Paga kroz povijest je bio ekonomski važan čimbenik za ukupni razvoj grada. Od davnina je u Solani radilo po nekoliko stotina ljudi. Izvozi se u svijetu još od ranog srednjeg vijeka. Uzimajući u obzir ove povijesne činjenice, može se reći da je paška morska sol doista veliki “Lider” kada je u pitanju morska sol.
Solana Pag već godinama proizvodi i prerađuje oko 25.000 tona soli. Iako Solana može proizvesti salamure i za 30.000 tona soli, za sada ne idu u maksimalnu proizvodnju tolikih količina jer je problem prodati sol, bez obzira na njezinu visoku kvalitetu. Važno je reći da paška morska sol sadrži čak 75 minerala, od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje, a u modernim postrojenjima provodi se i njezino dodatno jodiranje, zbog čega je ova sol nezaobilazan dio svake zdrave prehrane.
Od ukupne godišnje proizvodnje Solana Pag na domaćem tržištu plasira preko 20.000 tona sola, a izvozi do 4.000 tona.