Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Konačno smo uspjeli doći do kraja

08.06.2011. 22:00
Konačno smo uspjeli doći do kraja


HDZ-ovac Lončar ocjenjuje kako će birači na parlamentarnim izborima procijeniti cjelokupni rad kroz zadnje četiri godine. Sabolić (HNS) smatra da je za stranku na vlasti, i za opoziciju dobro što su se pregovori priveli kraju, ali ne misli da stranka na vlasti na tome može poentirati. Devčić Buzov (HSS) od Vlade i opozicije očekuje djelovanje na informiranju građana, a HSP će, kako navodi Bunja, hrvatskoj javnosti argumentima dokazati da ovakav način pregovaranja i ulaska u EU nikom nije potreban


Europska komisija bi sutra, kako je govoreći o „dobrim vijestima” za Hrvatsku najavio predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, trebala Vijeću EU dostaviti nacrte pregovaračkih stajališta za četiri preostala poglavlja, zbog čega se procjenjuje kao će pristupni pregovori ipak završiti u lipnju, te kako će 1. srpnja 2013. godine biti službeno proglašen datumom ulaska Hrvatske u EU.
Čelnici zadarskih političkih stranaka, potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar, predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić, potpredsjednica ŽO HSS-a Irena Devčić Buzov i predsjednik ŽV HSP-a Đani Bunja za naš list su komentirali najavu završetka pregovora, političke implikacije tog čina na rezultate parlamentarnih izbora, a osvrnuli su se i na predstojeći referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Za izjavu je bila upitana i predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac, no umjesto komentara, uputila nas je na glasnogovornicu stranačke središnjice.
Lončar (HDZ): Građani će biti zadovoljni
– Svakako da je HDZ najzaslužniji za završetak pregovora, ali ja to ne gledam kroz stranačku prizmu, jer je riječ o dobrobiti svih hrvatskih građana. Kada su u pitanju nacionalni interesi, trebali bismo raditi svi, bez obzira kojoj stranici pripadali, a ovdje se radio o nacionalnim interesima koji moraju biti iznad pojedinačnih. Mislim da se malo previše mistificira to koliko znamo ili ne znamo, jer je činjenica da svatko od nas, tko doista želi, može na nekoliko načina saznati što su naši pregovarači pregovarali. Uvjeren sam da će pregovori biti završeni u lipnju. Bez obzira na sve, ne bi bilo dobro kada bi se uspjesi pojedinih stranaka temeljili samo na pregovorima s EU. Birači će procijeniti cjelokupni rad kroz zadnje četiri godine svih, pa i nas u HDZ-u. Mogu govoriti samo o našoj županiji, a tu sam siguran da će na parlamentarnim izborima HDZ proći najmanje, kao i na prošlim izborima, rekao je potpredsjednik ŽO HDZ-a Željko Lončar.
Sabolić (HNS): Jedino moguće dobro rješenje
 – Opća ocjena je „dobar”, i to zato što smo konačno uspjeli doći do kraja, iako sam ja osobno očekivala puno raniji završetak pregovora i ulazak raniji od 2013., ali što je – tu je. I za stranku na vlasti i za opoziciju je dobro što su se pregovori priveli kraju, ali ne mislim da stranka na vlasti na tome može poentirati. Imamo obećanje da ćemo, nakon petka, odnosno nakon što bude objavljeno da su pregovori privedeni kraju, saznati i što je sadržaj svih poglavlja, to jest što smo točno ispregovarali, tako da vjerujem da će građani ipak biti upućeni u sva bitna pitanja i donijeti, naravno, meritornu odluku. Jasno je da bi parlamentarni izbori trebali biti prije referenduma, kako ni na koji način ne bila dovedena u pitanje sudbina Hrvatske. Ne mislim da je ulazak u EU najbolje moguće rješenje, ali mislim da je u ovom trenutku jedino moguće dobro rješenje. Ako bi referendum bio prije izbora, moglo bi se dogoditi da opće raspoloženje spram vladajuće koalicije utječe na odnos građana prema ulasku u EU, što mislim da ne bi bilo dobro, ocijenila je predsjednica zadarskog HNS-a Vesna Sabolić.
Devčić Buzov (HSS): Raditi na informiranju građana
– Konačno dobre vijesti za Hrvatsku. Pregovori su zaista bili dugotrajni i svi smo svjesni kako možemo reći da je EU na Hrvatskoj malo trenirala strogoću, nakon ulaska Rumunjske i Bugarske. Sa stajališta osobe koja je prije godinu dana provela mjesec dana u Bruxellesu, mogu reći da su svi hvalili napore HDZ-a i naglašavali, i Sanadera, i Kosor kao velike zagovaratelje što bržeg ulaska u EU. Mislim da je HDZ zajedno s koalicijskom Vladom napravio zaista velike napore i obavio najveći dio posla oko ulaska Hrvatske u EU, a da je to točno pokazuje činjenica što su najveći zagovaratelji ulaska Hrvatske u EU bili upravo zastupnici Europske pučke stranke, poput Doris Pack i Berndta Posselta. Nisam toliko upoznata sa zastupnicima  socijaldemokrata, ali nigdje se niti jedan zastupnik se nije naglašavao kao veliki zagovaratelj ulaska Hrvatske u EU kao što su ovi ljudi. Mislim da bi prije referenduma vlast, u prvom redu Vlada, ali i oporbene stranke, trebale itekako raditi na informiranju građana, ustvrdila je potpredsjednica ŽO HSS-a Irena Devčić Buzov.
 Bunja (HSP): Pregovarači pristali na sramotne ustupke
– Za nas u HSP-u je irelevantno što smo pred završetkom pregovora, budući da ne podržavamo ulazak Hrvatske u EU, a pogotovo ne na ovaj način na koji to naša vlast čini i na koji su to činile prethodne vlasti. Mi u HSP-u smatramo da se nama ne isplati ulazak u EU. Prema procjenama kojima raspolažemo, Hrvatska će u europsku kasu trebati uplaćivati 600 milijuna eura godišnje, a sudeći po dosadašnjim iskustvima, neće biti u stanju povući ona sredstva koja nam stoje na raspolaganju. U ovih šest godina, koliko su do sada trajali pregovori, iz europskih fondova smo dobili oko četiri puta manje sredstava nego, primjerice, Srbija koja nije započela pristupne pregovore, niti ima status kandidata. To govori o odnosu EU prema Hrvatskoj koji je ponižavajući. Bojim se da će, kada se otkrije sadržaj svih poglavlja, to biti poražavajuća činjenica i otriježnjenje. Bez obzira što u HDZ-u smatraju da će im dovršetak pregovora eventualno donijeti prevagu na predstojećim izborima, mislim da im ništa ne može pomoći da pobijede, pa niti taj završetak pregovora. Jedina smo europska zemlja koja još nije izišla iz recesije. Mi u HSP-u ćemo čvrsto ostati na našoj poziciji. Pokušat ćemo hrvatskoj javnosti argumentima dokazati da ovakav način pregovaranja i ulaska u EU, bez dostojanstva i ponosa nikom nije potreban, kazao je predsjednik ŽV HSP-a Đani Bunja.