Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NEMARIĆ, BUTERIN I BILOSNIĆ: Tri boćarske laste koje su donijele proljeće

09.06.2018. 15:01
NEMARIĆ, BUTERIN I BILOSNIĆ: Tri boćarske laste koje su donijele proljeće


Na pitanje tko će biti novi prvak Treće HBL dobili smo nedvosmislen odgovor: Boćarski klub „Vir“! Zanimalo nas je također s koliko će bodova virski Bluzeri zaključiti ovogodišnju boćarsku bajku, a odgovor je ponovno bio jednoglasan – s 46 bodova. Ako se pitate tko nam je to rekao, odgovor je samo za neupućene zagonetan, jer govorimo o „ptičicama“, ili bolje reći – lastama. Ante Nemarić (19), Luka Buterin (22) i Antonio Bilosnić (23) tri su virske boćarske laste koje su donijele ovo proljeće; zajedno imaju jedva 200 kilograma, prosječnih 183,6 centimetra visine i krila umjesto raspona ruku kojima samo ponekad valjaju, a najčešće zakucavaju suparničke boće. Možda zajedno mogu stati na vozačko sjedalo „Smarta“, ali zato lete kao laste i bodu kao stršljeni!


NEYMARIĆ 2.0
Najmlađi Nemarić dogurao je do reprezentativnog statusa među juniorima i odmah pokazao kako izbornik Čedo Vukelić nije pogriješio. Virski wunderkind na završnicama županijskih kupova u disciplinama krug i precizno osvojio je srebro i broncu, a tomu je pridodao i neke vrhunske ligaške partije. Postavio je rekord u brzincu s 35 pogođenih boća; na treningu je tukao i 38, dok je u kombinaciji s Buterinom ostvario najbolji rezultat Kluba u disciplini parovi/krug (38), dok je niz uzastopnih sezonskih pobjeda u brzincu, trojkama te parovima u krugu stao na sjajnih 11. Samo u brzinskom izbijanju nanizao ih je sedam. Tu i tamo odradio bi koji poraz, tek toliko da lasta ne pomisli kako je već postala orao.
„Zadržavanje reprezentativnog statusa mogu smatrati nekom osobnom ambicijom, sve drugo daleki su planovi“, kaže nam Nemarić. I ovo smo iščupali kliještima; škrt je na riječima poput svog boćarskog mentora Zorana Marka Kokića. Neka nam ne bude zamjereno, zato ga i zovu Bronzinić. Ove je sezone, u drugoj godini u kojoj nosi modri virski dres, napravio korak više. Bolji postotak pobjeda, više pogođenih boći u brzincu, ili da skratimo – bolji ukupni učinak. Nešto kao Neymarić 2.0.
„Postoji napredak, ali uvijek to ovisi o treningu i radnoj disciplini. Uvijek može i bolje“, kaže. Primjećujete ovaj kulerski, kokićevski štih?
Pozabavimo se brojkama: Nemarić je u brzincu, svojoj glavnoj disciplini, na sezonskom učinku 13-1-2. Pobjede, remi i porazi, odnosno 27 od 32 moguća punta (85,2 posto). Tukao je ukupno 494/704 (70,2 posto) ili 30.88 pogodaka u prosjeku s prosječnih 44 izbačaja. U štafeti je odradio tri utakmice, obje s Bilosnićem, u omjeru 2-0-1 uz 116 pogodaka od 159 pokušaja (72,9 posto), a ovu statistiku dijeli sa starijim kolegom. Odigrao je i 18 mečeva u trojkama, najčešće u kombinaciji s veteranom Nediljkom Buškulićem (12), Božom Dešom (10) i Buterinom (9), s omjerom 14-1-3. Ima po dvije pobjede i poraza u krugu (76-74), četiri pobjede i dva poraza u paru u krugu (183-150) i to je pet disciplina u kojima je nastupao.


SVETI LUKA
Svecem smo Luku Buterina prozvali nakon što je briljirao u prošlogodišnjem superderbiju s Ojkačima iz Lišana Ostrovičkih. Nemojte pomisliti da to Luka nije zaslužio: ta je sezona bila oscilirajuća u kvaliteti njegovih izdanja poput japanske „Makita“ brusilice, ali je u najvažnijem trenutku odigrao vrhunski. Sveti Luka! Ove je godine ovaj mladi osvajač srebra u krugu na županijskom kupu ipak stabilniji i bolji, iako u virski dres često uskače iz radnog kombinezona. Perje mijenja, ali leti.
„Ima puno prostora za napredak, ali s više treninga i manje radnih obaveza. Osjećam da mogu više“, priznaje Luka, a najlakše je to uočiti u štafetnom izbijanju koje odrađuje s Bilosnićem.
„Antonio je puno bolji. Diže nam prosjek u štafeti i donosi pobjede“, priznaje i ovo Luka. Dosta je bilo s priznanjima, red je da ga hvalimo: ima devet uzastopnih štafetnih trijumfa, 11 utakmica u trojkama bez poraza u nizu (10 pobjeda i remi) te tri pobjede u pojedincu kao ovosezonski debitant u disciplini. Tetošio ga je predsjednik Darko Bašić računajući kako svestranog virskog boćarskog sveca može koristiti na svakom zogu i disciplini. Naravno, nije pogriješio, i to ne samo zato što predsjednici inače nikad ne griješe, već i zato što je Buterin napravio posao.
„Želio bih da s Virom napravim što više. Sljedeće godine Druga liga, pa onda i Prva. Kada sam došao nisam se baš nadao da ćemo napraviti ovakve rezultate, ali s pojačanjima koja su u međuvremenu stigla – takav je rasplet postao realan“, misli
Luka koji na Viru ima najduži staž od svih lasta. Tri godine nosi virski dres. A evo što je napravio ove sezone: igrao je 13 štafeta, sve s Bilosnićem, i ostvario skor 12-0-1, odnosno osvojio 24 od 26 punata (92,3 posto). Gađali su 548/679 (80,7 posto) s 42,1 pogođenom boćom u prosjeku iz 52,2 pokušaja. U trojkama ima 11-1-1 ili 23 osvojena punta od 26 mogućih (88,5 posto), a najviše kombinacija odigrao je s Nemarićem (9), Dešom (5) i Buškulićem (5). U krugu ima remi i poraz (41-45), u paru u krugu tri trijumfa i dva poraza (154-126) te u pojedincu tri pobjede i poraz (44-33). Ukupno pet disciplina za najvišu virsku lastu.




AIR BILOSNIĆ
Gotovo možemo reći kako je ovosezonsko pojačanje, tihi čovjek iz Zemunika Antonio Bilosnić, samozatajniji lik od virske tihe vode koja „brege dere“ Igora Vučetića. Mirni, tihi i pristojni čovjek Bilosnić s jedva 60 kilograma lagan je poput zraka, ali ubojit poput teškog malja. Kada je dolazio netom po završetku Prve ŽBL iz redova najvećeg konkurenta iz Lišana, Bilosnić je ponudio iskustvo iz Treće HBL u kojoj je već nastupao s „Bulinom“ i „Brodaricom“. „Vir“ je dobio i više: boćara koji nosi štafetu i uglavnom pobjeđuje u krugu. Ima 11 uzastopnih pobjeda u štafetnom izbijanju, deset s Lukom i jednom s Antom, ali većinom su to njegovi trijumfi. Pogodio je 27/28 dva puta; u ostalim slučajevima bio je blizu, ili tu negdje, oko 25-26. Rijetke su nedjelje u kojima Bilosnić igra kao da je petak.
„Zadovoljan sam učinjenim u sezoni, iako uvijek može bolje. Teže je igrati domaće utakmice jer su očekivanja uvijek veća“, kaže Air Bilosnić. Nudi i pogled na budućnost:
„Dogodine moramo biti još bolji. Važno je prvu drugoligašku sezonu ostati u ligi, a onda u narednim sezonama, ako se može, jurišati na naslov i Prvu ligu“, još kaže. Ima već županijsko zlato i srebro u krugu te šest brončanih medalja s državnih natjecanja kao kadet i junior, no županijski kupovi nisu mu domaći zadatak.
„Prvenstvene utakmice su najvažnije, mada bih volio nastupati i na kupovima kada bih imao više slobodnog vremena“, dodaje.
Dominirao je u krugu sa sedam pobjeda i dva poraza (213-167), osvajajući prosječnih 23,7 punata, a njegovi suparnici 18,6. U krugu u paru ima četiri pobjede, dva remija i poraz (193-157), u paru po sedam pobjeda i poraza (125-112), a u pojedincu dvije pobjede prosječno iskazane kao trijumfi 13-7. Štafeta je, ipak, zaštitni znak ove virske laste iz „mladog jata“ – najstarije po godinama i najmlađe po stažu na Viru. Učinak je
14-0-2 u paru s Buterinom (13) i Nemarićem (3). Tukli su 664/838 (79,2 posto), odnosno pogađali u prosjeku 41,5 boći iz prosječnih 52,4 izbačaja. I Bilosnić je nastupao u ukupno pet disciplina ove sezone.