Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obilna kiša i stotine munja

09.06.2020. 13:43


» Nema ljeta, do sv. Petra«, kaže ona stara pučka, a sv. Petar je 29. lipnja. Hoće li to doista i biti tako, ipak nam ostaje za vidjeti, ali je činjenica da je ovogodišnji lipanj, barem nama iz obalu – kišovitiji od prosjeka. Zimu gotovo da i nismo imali, a i cijelu zimu nije pala kiša. Zato nam sada lipanj malo nadoknađuje, rekao je u svom stilu uvijek zabavno, ali i počuno, poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev.
Naime, na zadarskom je području u noći s nedjelje na ponedjeljak i u ponedjeljak ujutro palo u prosjeku 26 litara kiše po metru četvornom. Oborine su se prema prognozama nastavile i tijekom jučerašnjeg dana, a kako je najavio Duško Kraljev do stabilizacije vremena doći će tek u četvrtak. No, osim obilne kiše jučer ujutro između 6 i 7 sati, uglavnom na zadarskom području od Gračaca do Parka prirode Telešćica i na području Kornata, u šezdeset minuta zabilježeno je ukupno 247 munja. Sijevalo je u prosjeku svakih 15 sekundi, a najviše je grmjelo i sijevalo od 6 do 6,30 sati. Samo u tih tridesetak minuta, uređaji su registrirali 100 munja. Električno pražnjenje nastavljeno je tako jučer i nakon 7 sati ujutro.
– Da, mjerni su uređaji zabilježili takve aktivnosti. Inače, što se tiče neke dugoročnije prognoze prema previđanjima kako naših, tako i europskih pa i svjetskih prognostičara, prema svemu sudeći predstoji nam je jedno vruće ljeto. I prema prognozi srednjoeuropskih centara, baš ovdje na našim zemljopisnim širinama, temperatura zraka tijekom srpnja i kolovoza dosezat će i do 40 stupnjeva Celzijusovih, a tako iznimno vruće vrijeme moglo bi se nastaviti i u rujnu. Ali, ono što je vrlo neugodno – to su tople i čak, vruće noći jer se noćna temeperatura moguće i neće spuštati ispod 25 stupnjeva, otkrio je Kraljev.
Dodao je ipak, kako će nama koji živimo uz more i obalu, biti lakše barem preko dana kad se digne maestral, ali ljudima u unutrašnjosti doista neće biti ugodno.
– Svi me pitaju i kako to da je temperatura mora još uvijek tako niska za lipanj? I to je stvarno istina. U posljednjih mjesec dana nije se približila 20 stupnjeva. Razlog je u kombinaciji temperature zraka koja još uvijek nije toliko visoka, kakva zna biti u lipnju. Prosječna je najviše do 25 stupnjeva Celzijevih, a posljednjih dana nam je svako poslijepodne bilo jako vjetrovito i to je vrlo često bio u pitanju zapadnjak. Te dvije kombinacije razlog su što se more još uvijek nije zagrijalo da bude ugodnije za kupanje, objasnio je meteorolog Duško Kraljev.