Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bogatu i turbulentnu povijest Zadra treba pažljivo interpretirati

09.06.2021. 11:14


Radovi na Providurovoj palači se bliže kraju i otvorenje se očekuje u rujnu. Korisnici palače će biti Gradska knjižnica Zadar i Koncertni ured, smjestit će se tu i Galerija umjetnina, a s vremenom i – Muzej grada Zadra. Trenutačno pod tim imenom funkcionira jedan odjel Narodnog muzeja Zadar, ali dolazi vrijeme da Zadar dobije pravu ustanovu koja će na suvremeni način prikazati povijest staru tri tisućljeća. S obzirom da se radi o velikom i ozbiljnom projektu, bit će potrebno vremena i truda da do toga dođe. U međuvremenu će na prvom katu Muzeju mjesto čuvati atraktivne izložbe, kao i oslici restaurirani na povijesnoj žbuki zidova.


Aplicirati na razne natječaje
Kako govori Dina Bušić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport u Gradu Zadru, rad na interpretaciji povijesti grada te na samom likovnom postavu Muzeja grada Zadra, tek predstoji.
– Bit će to višegodišnji projekt koji će iziskivati stručnu i kompetentnu ekipu te znatna financijska sredstva pa ćemo, stoga, osim iz vlastitih sredstava, kao Odjel sigurno aplicirati na razne natječaje. Na oko 900 metara četvornih imamo priliku prikazati turbulentnu i nevjerojatno dinamičnu i zanimljivu povijest Zadra i to je veliki izazov kojega treba promišljati i na koncu producirati u suradnji sa različitim stručnjacima – od povjesničara, preko kustosa, autora likovnog rješenja i drugih. U Odjelu za kulturu obavili smo veliki broj intervjua s različitim dionicima zadarskog kulturnog života i osjetili smo njihov puls, razmišljanja i očekivanja, što je strašno važno za ovu temu. Naši intervjui bit će podloga za daljnji rad stručnjacima i držimo da je participacija u razvoju projekta kao što je ovaj, izuzetno važna, istaknula je Bušić.
Dakako, treba osigurati sredstva za postav Muzeja grada Zadra, ali kako dodaje Bušić, razmišljati o interaktivnom i suvremenom pristupu interpretaciji koja mora biti prilagođena svima – od osoba s invaliditetom preko različitih drugih ciljnih skupina, djece, mladih, umirovljenika, široke palete građana, ali i turista.
– Izazov će biti uvijek i nanovo privlačiti ljude u muzej, osobito domaće. Moj stav je da prvenstveno kulturne sadržaje trebamo producirati za naše građane, a ako su oni dovoljno kvalitetni i autentični, gosti grada i turisti, rado će se i na najprirodniji mogući način priključiti, sudjelovati i konzumirati, kazuje Bušić.


Bit će zanimljivih priča
Od koraka koji slijede je izrada interpretacije prema kojoj je će se zatim raditi postav i likovno rješenje postava.
– Sastav građe odredit će autori interpretacije, no sigurna sam da će značajan dio uključivati građu sadašnjeg postava Muzeja grada u sklopu Narodnog muzeja, no to ne isključuje još druge brojne mogućnosti koje ovise o odabiru stručnjaka i mogućnostima, a to su posudbe možda iz Državnog arhiva Zadar, Znanstvene knjižnice Zadar, možda iz privatnih zbirki i slično. Cilj je jedan – na adekvatan i suvremen način prikazati povijest urbanog Zadra kojemu kroz stoljeća i stoljeća nevjerojatno dinamične prošlosti, zasigurno neće nedostajati zanimljivih priča, zaključuje Bušić.
Kako je istaknuo Ante Ćurković, pročelnik Odjela za EU fondove Grada Zadra pod kojim je uređenje Providurove, Muzej grada Zadra je veliki projekt, značajan jednako, ako ne i više od same infrastrukture.
– Za to treba biti strpljiv i ne vezati taj projekt za dovršetak radova na palači, ali važno je naglasiti da će i taj dio kuće do same realizacije interpretacije Muzeja grada Zadra imati život kroz atraktivne privremene izložbe. To će nam osigurati mir da se stručnjaci mogu vrlo pažljivo baviti sa stalnim postavom tog muzeja, rekao je Ćurković.