Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Film Tereza37 stiže u Zadar 20. lipnja

09.06.2021. 08:30


Nakon trijumfalne pulske premijere 2020. godine, bogatog festivalskog života i brojnih priznanja, dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić stiže u nezavisna domaća kina. Već u nedjelju, 20. lipnja, film se može pogledati u zadarskom Kinu Zona, koje će biti jedna od prvih lokacija na kojima film započinje kino distribuciju po Hrvatskoj.
Svečana zagrebačka kinopremijera održat će se 10. lipnja, na Ljetnoj pozornici Tuškanac uz prisustvo filmske ekipe.


Životan film
– Jako sam sretan što naša Tereza37 napokon kreće u svoj pravi kino život. U ovo ludo epidemijsko doba mislim da je dobra odluka krenuti u otvorenom kinu, jer premijere bez gledatelja su tužne. Nadam se da će se publici svidjeti film. Mislim da svatko može naći u njemu nešto svoje jer je veoma životan. Kao i život, nudimo ‘šaku suza, vriću smija,« rekao je redatelj Danilo Šerbedžija povodom početka kinodistribucije Tereze37.
Tereza37 je ujedno prvi hrvatski igrani film u kojem će moći uživati osobe s oštećenjem vida, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikule te mobilnoj aplikaciji MovieReading koju su prilagodili hrvatskom tržištu. Aplikacija je dio projekta Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.
Scenaristica Lana Barić također je izrazila uzbuđenje što će film konačno moći vidjeti i šira publika.
Terezu37 publika će u Zadru moći gledati 20. lipnja, a informacije o prikazivanju i ulaznicama mogu se pronaći na mrežnim stranicama Kina Zona.


Novostečena sloboda
Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila Zlatnu arenu za najbolji film, scenarij, režiju, sporednu žensku ulogu, masku i montažu. Međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu (Lana Barić) na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 nedavno osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti.
Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.
Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.