Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Napoleonova cesta spojila Zadar i Dubrovnik

09.06.2021. 09:58


Državni arhiv u Zadru sudjelovao je jučer na virtualnoj konferenciji za medije u povodu Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava na današnji datum, a kroz različite aktivnosti obilježava se cijeli tjedan i to pod temom »Digitalno naše svagdašnje«. Jučerašnja konferencija bila je na državnoj razini, sudjelovalo je više arhiva, a ravnatelj zadarskog Arhiva imao je što zanimljivo reći, upravo na zadanu temu. Sama tema konferencije je bila »Kulturno-prosvjetne aktivnosti arhiva u uvjetima pandemije«.


Digitalizacija prije pandemije
Naime, Državni arhiv u Zadru prednjači u broju digitalizirane arhivske građe u cijeloj Hrvatskoj. Kako je rekao Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, to je jedna od prioritetnih zadaća Arhiva s kojom su započeli još 2019. godine, dakle prije epidemije.
– Radili smo analizu broja posjetitelja naših stranica na Web-u. U razdoblju od 1. svibnja 2020. do 1. svibnja 2021. godine imali smo 22.774 posjeta te 150.175 pregleda naših stranica digitalnog arhiva. Zadovoljni smo s brojkama posjetitelja, a i sa činjenicom da objavljenu građu pregledavaju, ne samo domaći ljudi, već u Europi, a i cijelom svijetu. Primjerice, i ljudi iz Australije, Amerike pretražuju matične knjige kako bi izradili rodoslovna stabla, govori Gverić dodajući da su dosad digitalizirali 1.700 od ukupno 2.500 matičnih knjiga koje čuvaju u Arhivu.
Gverić je na konferenciji još rekao kako su u 2020. godini snimili i objavili online 411 matičnih knjiga, 637 pergamena Samostana sv. Dominika u Zadru, 747 pergamena Samostana sv. Krševana u Zadru, zatim Rogovski kartular, knjižicu Stolnog kaptola Sv. Stošije, a online je i virtualna izložba pod nazivom »Bakteriološki zavod u Zadru«.


Moderni i efikasni alati
Još jedan vid rada s javnošću je, kako dodaje Gverić, njihova Facebook stranica.
– Facebook nam je najefikasniji alat za najdinamičnije dijeljenje kratkih informacija. Tijekom 2020. godine imali smo 55 objava i 1.177 pratitelja te 32.588 pregleda. Nadalje, putem YouTube kanala kolega Oliver Modrić održao je predavanje ‘O prošlosti i sadašnjosti arhiva ninske biskupije’. Imali smo i virtualnih sastanaka, konferencija, ali ono što je izostalo, uslijed pandemije su posjeti uživo. Imali smo samo dva stručno vođena posjeta, ukupno 77 đaka. Za usporedbu, 2018. godine bilo je 25 stručnih vođenja u kojima je sudjelovalo 580 ljudi, rekao je Gverić dodajući da se nada kako će događaji u Arhivu ipak više ponovno krenuti i uživo.
Jedna od naznaka za to je i izložba koju je Državni arhiv u Zadru pripremio u Dubrovniku.
– U Kneževom dvoru je od 5. svibnja do 6. lipnja u Kneževom dvoru bila naša izložba pod nazivom Napoleonova cesta: doprinos francuske uprave cestogradnji u Dalmaciji na početku 19. stoljeća. Dobili smo informaciju da je izložbu posjetilo čak 1.300 posjetitelja, rekao je Gverić.




O programu konferencije
Autorica programa konferencije »Kulturno-prosvjetne aktivnosti arhiva u uvjetima pandemije« je dr. sc. Darija Hofgräff, a održala se u organizaciji Odsjeka za kulturno-prosvjetne aktivnosti HDA-a.
Sljedeće na programu obilježavanja je Predstavljanje prvoga broja časopisa Vjesnik dalmatinskih arhiva – Izvori i prilozi za povijest Dalmacije, također online. Osim Državnog arhiva u Zadru, sudjelovat će Državni arhiv u Šibeniku, Državni arhiv u Dubrovniku i Državni arhiv u Splitu.