Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Tigrići« hodali šest kilometara po najatraktivnijoj stazi na Jadranu

09.06.2021. 11:36


Na vrhu Tustice s koje s jedne strane puca pogled na more, Pašmanski kanal, otoke, Marinu Dalmacija i Sukošan, a na drugoj strani na Ravne kotare za točno 112 stalnih i pridruženih članova Športske igraonice Tigrić Bože Bičića dodijeljene su zlatne medalje.
– Kao i prijašnjih godina predvidjeli smo 100 zlatnih medalja za djecu, ali je odaziv bio kao nikad do sada te se pokazalo da ih je bilo nedovoljno. Međutim, za još 10-ak djece sudionika naknadno ćemo uručiti zaslužene zlatne medalje, kazao je Božo Bičić.
Oni su i njihovi roditelji uspješno osvojili oko šest od ukupno 12 kilometara duge atraktivne trim staze koja ide preko Tustice i to od bivšeg skladišta PZ Sukošanka do zaseoka Makarska.


Kroz nedirnutu prirodu
– Hodnja trim stazom koja prolazi kroz nedirnutu prirodu, posljednju oazu makije na Mediteranu u kojoj raste i planika još jednom je bila pun pogodak. Od starta do vrha Tustice i plaže u zaseoku Makarska kod LaBocce protekla je u pjesmi razdragane djece. Nitko od njih nije tražio pomoć roditelja da ih nosi, ponosno ističe Božo Bičić.
Pokrovitelj četvrte po redu športsko-rekreativne dječje manifestaciju pod nazivom »Tigrići« u osvajanju trim staze Tustica je kao i uvijek do sada Turistička zajednica Općine Sukošan koja je osigurala točno 100 medalja i pizze za sve sudionike hodnje.
– Sponzorstvu se tradicionalno pridružio Sonik i nekoliko plemenitih Sukošanaca, dok je legendarni Miro Labus tradicionalno bio zadužen za dostavu iz Bonace, rekao je Bičić, kojem su pomagali Ante Drobnak i Stipe Bičić, te Tana Misdaris Ramić i Lucija Nadinić.
Na zadovoljstvo 50-ak djece iz Športske igraonice Tigrić kojima su se pridružila vrtićka djeca, predškolaci, prvaši i drugaši te tridesetak roditelja u okruženju makije održana je svečana dodjela medalja za djecu sudionike te za svih pizza »alla Bonaca«.


Škola rolanja i plivanja
– Djeca su na plaži u zaseoku Makarska kod LaBooce besplatno degustirala sladoled te su kroz razdraganu igru uživala u plićaku plaže, govori Bičić, najavivši pritom skorašnji početak tradicionalne škole rolanja i plivanja za početnike te ljetna dječja rekreativno-športska događanja.
Sve više sati provedenih pred računalima, kaže on, sve manje u tjelesnoj aktivnosti na našu djecu ostavlja sve ozbiljnije posljedice.
– Kako bi se učenike ‘trgnulo’, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski školski sportski savez su ove godine osmislili program za sve učenike osnovnih škola kojim se omogućava bavljenje tjelesnom aktivnošću i za vrijeme ljetnih praznika. Riječ je nacionalnom besplatnom programu »Sportski praznici 2021«. Projekt je s jedne strane odgovor na loše pokazatelje tjelesne aktivnosti djece i mladih, na COVID krizu, ali i logična nadogradnja uspješnih projekata zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja. Tjelesna aktivnost doprinosi fizičkom, ali i psihičkom zdravlju djece te je izrazito važna posebno u ovoj dobi kada se stječu navike za cijeli život, naglašava Bičić.




Besplatna jednomjesečna tjelovježba i igra
Zasad se prijavilo 60-ak školske djeca iz OŠ Sukošan, učenici iz Sukošana i Debeljaka. Podršku projektu dao je Branimir Peričić, ravnatelj škole.
– Javljaju se i djeca iz Gorice, Zemunika, Sv. Petra, Zemunika, čak i iz Amerike koja su tu s roditeljima na ljetovanju. Zaista veliki interes, slijede slatke brige, kaže Bičić.
Sa sportskim programom se kreće 28. lipnja, trajat će četiri tjedna i to pet dana u tjednu po tri sata. Za svu djecu će se pripremiti majice, a svaki dan će im biti osiguran besplatni obrok.
– Igrat ćemo odbojku na pijesku, picigin, badminton, plivat ćemo, boćati, trčati, šetati po jedinstvenoj trim stazi na hrvatskoj strani Jadrana s obavijesnim tablama iz kultnog crtanog romana Alana Forda, likova Grupe TNT od Broja Jedan, Alana Forda, Boba Rocka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa do Jeremije, poručuje Božo Bičić, profesor tjelesnog odgoja iz Sukošana.