Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Bastionu svijetla točka rezervacije prenesene iz prošle godine, u Almayeru još ne rade punim kapacitetom

09.06.2021. 11:18


Produženi vikend, lijepo vrijeme i povoljna epidemiološka situacija napokon su privukli veći broj turista u Zadar. Pozitivna se energija mogla osjetiti u zraku. Iako je situacija i dalje neizvjesna, zadarski ugostitelji i hotelijeri su, barem ovaj vikend, mogli lakše disati.
O turističkim rezultatima tijekom produženog vikenda, te očekivanjima za sezonu razgovarali smo sa zadarskim hotelijerima Vjekoslavom Bobićem iz hotela Almayer i Mladenkom Šturom, direktoricom hotela Bastion i Art Kalelarga.


Najpopularniji hoteli
Prema podacima Turističke zajednice grada Zadra od 3. do 7. lipnja 2021. godine na području Zadra bilo je prijavljeno 5.852 turista, od toga 2.183 domaća i 3.669 stranih turista. U istom razdoblju 2020. godine te brojke su iznosile 1.624 prijavljena turista, od toga 608 domaćih i 1.016 stranih.
U navedenom je razdoblju ostvareno 13.947 noćenja, od toga su 4.721 noćenje ostvarili domaći turisti i 9.226 noćenja strani turisti, dok je u istom razdoblju u 2020. godini, ostvareno je 3.898 noćenja, od toga je 1.389 ostvaree3no od strane domaćih turista i 2.509 od stranih.
Najviše noćenja su i dalje ostvarili turisti iz Hrvatske, njih 4.721. Zatim slijede posjetitelji iz Austrije, s 2.738 noćenja, Nijemci s 2.094 noćenja, turisti iz Poljske ostvarili su 1.196 noćenja, a susjedi iz Slovenije 479 noćenja.
Od smještajnih objekata i dalje su najpopularniji hoteli, koji su tijekom produženog vikenda ostvarili 6.476 noćenja, u odnosu na 1.340 noćenja ostvarenih u istom razdoblju prošle godine. Drugi po popularnosti su objekti u domaćinstvu, u kojima je ostvareno 3.765 noćenja, dok je prošle godine u istom razdoblju ostvareno 1.220 noćenja. Na trećem su mjestu kampovi, koji su realizirali 1.688 noćenja, u odnosu na 335 noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2020. godine. Zadnje dvije pozicije zauzeli su ostali ugostiteljski objekti za smještaj, u kojima je ostvareno 1.571 noćenje i nekomercijalni smještaj, koji je ostvario 447 noćenja.


Previše "prebrajanja" turista
Vjekoslav Bobić, direktor hotela Almayer kaže kako još uvijek nije zadovoljan stanjem s rezervacijama te kako njihov hotel još uvijek nije potpuno otvoren.
– Naš hotel i dalje nije u potpunosti otvoren. Radi samo depadansa hotela, dok je glavna zgrada još uvijek zatvorena. Buking nije na zadovoljavajućoj razini da bismo mogli raditi punim kapacitetom. Klijenti su i dalje neodlučni, a protekli produženi vikend nas nije razuvjerio da je situacija stabilna, te kako neće doći do pada potražnje zbog promjene u cijenama, rekao nam je Vjekoslav Bobić, direktor hotela Almayer, te podsjetio kako je turistička industrija još uvijek na klimavim nogama i kako se previše pozornosti posvećuje broju turista koji su ušli u zemlju.
– Prognoze za sada nisu stabilne te smo u hotelu mišljenja kako za nas nije sigurno da radimo punim kapacitetom i izložimo se povećanim troškovima i mogućem neuspjehu poslovanja, koji u našoj industriji, ma koliko dobre epidemiološke brojke bile, još uvijek uvelike ovisi o last minute rezervacijama, objašnjava Bobić.




Osjetno bolje
U hotelima Bastion i Art Kalelarga protekli je produženi vikend dobro prošao. U odnosu na prošlu godinu brojke su osjetno bolje, ali je uprava još uvijek suzdržana oko projekcija za ljeto.
– Popunjenost naših hotela u vrijeme produženog vikenda je bila zadovoljavajuća, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Zbog nesigurnosti i nestabilnog tržišta, trenutačno poslovanje baziramo tako da polovicu kapaciteta osiguravamo za poslovne turiste, a polovicu za ostale turiste. Situacija je ipak, bolja nego prošle godine, pojašnjava Mladenka Štura, direktorica hotela Bastion i Art Kalelarga i ističe kako im svjetlu točku predstavljaju rezervacije, koje su prenesene iz prošle godine.
– Pozitivna stvar u cijeloj ovoj situaciji, jest da je stanje s rezervacijama za naredna dva mjeseca zadovoljavajuće, jer veliki dio rezervacija od prošle godine nije otkazan, već je prebačen za ovu godinu. Stanje je i dalje neizvjesno, naučili smo biti oprezni, te razmišljati kratkoročno, a značajne projekcije ostavljamo za buduće stabilnije razdoblje, ističe Štura.