U postupku je izrada inovativnog načina planiranja gradskog prometa

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski održivi plan urbane mobilnosti
Autor: 
SUMP je inovativni način planiranja gradskog prometa koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, a cilj mu je povećanje održive urbane mobilnosti uz pristupačnost odredišta i usluga, smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i povećanja kvalitete života za stanovnike i dionike Grada Zadra
Marin GOSPIĆ
Građani imaju uvid u prometnu situaciju na svakodnevnoj razini što pospješuje detektiranje problema i potreba

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz podršku tvrtke Ernst & Young Savjetovanje u postupku je izrade SUMP-a Grada Zadra (SUMP - Sustainable Urban Mobility Plan), odnosno izrada Održivog plana urbane mobilnosti.
Glavni cilj SUMP-a je povećanje kvalitete života u gradu za građane i posjetitelje kroz stvaranje i unaprjeđenje održivog prometnog sustava, a nešto više o ovom planu rekao je Josip Milić, voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata.
- SUMP Grada Zadra je inovativni način planiranja gradskog prometa koji na prvo mjesto stavlja čovjeka, a cilj mu je povećanje održive urbane mobilnosti uz pristupačnost odredišta i usluga, smanjenja negativnih utjecaja na okoliš i povećanja kvalitete života za stanovnike i dionike grada Zadra, objasnio je Milić te se nadovezao na anketu koju je na stranicama Grada Zadar objavio Upravni odjel za EU fondove koja u fokus stavlja viđenje građana.
- Za razliku od tradicionalnih pristupa planiranju i dosadašnjim studijama, SUMP stavlja posebnu pozornost na uključivanje građana u proces odlučivanja jer su upravo oni krajnji korisnici prometnog sustava. Građani imaju uvid u prometnu situaciju na svakodnevnoj razini što u kombinaciji sa stručnim znanjima znatno pospješuje detektiranje stvarnih manjkavosti i potreba.
Rezultati online ankete pružat će jasniju sliku o stavu građana o željenom smjeru razvoja prometa u gradu Zadru. Na temelju tih podataka moguće je jasnije utvrditi prioritizaciju mjera unaprjeđenja, kazao je Milić i dodao kako će, osim navedenoga, anketa dati uvid u stav građana koji će biti uzet u obzir prilikom donošenja odluka o provođenju konkretnih prometnih rješenja prema smjernicama SUMP-a.
Svi zainteresirani građani mogu na stranicama Grada Zadra ispuniti anketu o prometnim pitanjima u gradu koja uključuje pitanje o biciklističkim stazama, javnom prijevozu, parkirnim mjestima i mnogim drugim prometnim problemima. Na taj način moći će se izjasniti što je za njih važno te na čemu bi se u budućnosti, prema njihovom mišljenju, trebalo raditi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno