Počeli radovi na izgradnji 110kWh trafostanice u zoni Grabi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Sigurna opskrba od Benkovca do Nina te CGO-a u Biljanima
Svaki detalj na ovom području upravo je zavisio od 110-ke. Zašto? Samo zato što je interes ulaganja u gospodarstvo, odnosno u izgradnju obiteljskih kuća i šire došao na ovo područje, kaže načelnik Lončar
Radovi bi trebali završiti krajem 2023. godine

Dugo očekivana trafostanica, koja će opskrbljivati područje koje omeđuju Seline, Benkovac, Murvica i Nin te Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim, uskoro će biti napravljena. U svibnju su započeli radovi na njenoj izgradnji, a prvi korak bio je čišćenje terena južno od same zone Grabi u Murvici.

15 godina čekanja

Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar kazao je da općina ovaj projekt čeka već petnaest godina. Davno je ucrtana u Prostorni plan, no sada su konačno krenuli i radovi. Trafostanica bi, prema njegovim saznanjima, u pogonu trebala biti za dvije godine.

- Za dvije godine, ja se duboko nadam, imat ćemo i trafostanicu 110kWh koja se sada gradi nakon 15 godina upornog rada, molbi, žalbi … Međutim, nije ona korisna samo za područje Općine Poličnik, nego je ona važna za područje od Benkovca do Nina, pojasnio je načelnik.

Iz Elektre Zadar, koja je investitor projekta, potvrdili su da su radovi krenuli u drugoj polovici svibnja te da je glavni izvođač radova Končar.

- Ugovor je potpisan u prosincu prošle godine, a izvođač je uveden u posao u siječnju. Rok za završetak radova je 24 mjeseca od uvođenja u posao, rekao je Branko Burčul pa dodao kako u Elektri planiraju da radovi budu gotovi krajem 2023.

Ugovorena vrijednost izgradnje trafostanice 52.242.000 kuna bez PDV-a, dok će za postavljanje kabela i uvođenje u opskrbnu mrežu HEP izdvojiti dodatnih 30 do 50 milijuna kuna.

Najvažniji korisnik CGO

Jedan od najvažnijih korisnika nove trafostanice je i Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim koji o trafostanici ovisi. I sam je još u gradnji, a njegovim završetkom uspostavit će se integralni sustav gospodarenja otpadom na području Zadarske i dijelu Ličko-senjske županije.

- Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom, on je jedan od onih kojima je trafostanica nužna i da bi opskrba električnom energijom bila kvalitetna na području od Benkovca do Nina, kako u domaćinstvu, tako i gospodarstvu. Moje kolege načelnici susjednih općina i gradova mjesečno su me zvali i pitali kad strta ta trafostanica. Svaki detalj na ovom području upravo je zavisio od 110-ke. Zašto? Samo zato što je interes ulaganja u gospodarstvo, odnosno u izgradnju obiteljskih kuća i šire došao na ovo područje, kaže načelnik Lončar.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u općini živi 4.700 ljudi. Mnogo je mladih obitelji koje grade svoje domove, a nije zanemariv ni utjecaj turizma na ovo područje.

- Jako je puno obiteljskih kuća, tako i gospodarskih subjekata kojima je trafostanica nužna i potrebna i bez obzira na nove valove izgradnje solarnih trafostanica, dodao je pa pojasnio što ova nova trafostanica znači za poslovne zone u općini.

Interes ulagača

- Što se tiče konkretno rada naših poslovnih zona u Murvici i Poličniku te Mazije, trafostanica svojom gradnjom i rokovima do dvije godine trebala bi trajno osigurati opskrbu električnom energijom za sve sadašnje i buduće korisnike. A zašto je to toliko važno? Upravo zbog interesa novih ulagača koji žele doći u naše poslovne zone, istaknuo je Lončar te dodao kako je ovo je jedna izvanredna i odlična investicija koju nudi distributer, u ovom slučaju HEP, odnosno DP Elektra Zadar.

Zone se sada opskrbljuju iz trafostanice u Zadru.

- Izvor koji je do sad stavljao malu zapreku, za razvoj gospodarskih zona, nadam se bit će riješen za vijeke vjekova. Što se tiče napajanja naših zona Murvica i Poličnik, one se isključivo napajaju iz 110-ke u Zadru. Općina je 2007., odnosno 2009., platila HEP-u, odnosno DP Elektri Zadar, do jednog kilovata struje za Murvicu, jednu i drugu, i za Poličnik. Prema tome, mi smo osigurali potrebnu snagu za naše zone i platili DP Elektri Zadar, odnosno HEP-u do jednog kilovata i nema nitko pravo u Elektri Zadar ili bilo gdje reći da nedostaje električne energije za naše zone. Mi smo uredno platili opskrbu gospodarskih zona, potpisali ugovore i u cijelosti ispunili ugovore, zaključio je načelnik Lončar.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Miss Augusta Amela
Dobre vijesti, život mi je sada bolji otkad sam upoznao zajmodavca koji mi je dao pravi zajam od oko 65,000 eura. Prošao sam kroz mnoge lažne zajmodavce prije nego što sam upoznao ovu dobru Božju ženu, pa sam odlučio dati ovo opipljivo svjedočanstvo. Ako trebate zajam možete je kontaktirati putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) WhatSapp: +19382341458