Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ivanu i Novaku otvaranje

Autor: Z L

08.07.2010. 22:00
Ivanu i Novaku otvaranje

Foto: FaH



Ne mogu reći da ću pobijediti Đokovića, ali taj bod mogao bi biti jako bitan za nas, bili bismo u odličnoj poziciji – kaže Ivan Ljubičić. Marin Čilić i Viktor Troicki suparnici u drugom susretu
Ivan Ljubičić i Novak Đoković otvorit će danas četvrtfinalni dvoboj svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i Srbije, koji se do nedjelje igra u “Spaladium Areni”. Odlučeno je to ždrijebom održanim u Vili Dalmacija, na kojem je splitska dogradonačelnica Anđelka Visković izvukla lopticu u kojoj je bio papir na kojem je pisalo Ivan Ljubičić. Značilo je to da će Ljubičić prvi na teren, kao i prvi igrač Srbije Novak Đoković. U drugom susretu sastaju se Marin Čilić i Viktor Troicki, 44. s ATP ljestvice. Nije se ispunila želja da dvoboj otvori Čilić, ali formula uspjeha ostaje ista.
– Ovakav rasplet ždrijeba nam ne remeti ništa, želimo li do polufinala, treba ostvariti tri pobjede. Zadovoljan sam formom, treninzi su bili uspješni – kaže izbornik Goran Prpić.
Pred hrvatskom je šesti četvrtfinale svjetske skupine. Dvaput su izlazili kao pobjednici, prvi put upravo u Splitu 2005. godine protiv Rumunjske. U susretu u kojem gosti imaju drugoga igrača svijeta, te prvoga u parovima, za Hrvatsku se sve mora poklopiti.
– Novak je u boljoj formi od mene. Iza mene je razdoblje bez puno utakmica, dok je on u Split stigao poslije polufinala Wimbledona – kaže Ivan Ljubičić, koji je pobijedio u dva od sedam međusobnih ogleda. No, dobio je onaj posljednji, na put prema naslovu u Indian Wellsu. – Ne mogu reći da ću pobijediti Đokovića, ali taj bod mogao bi biti jako bitan za nas, bili bismo u odličnoj poziciji. Ako ne uspijem, vrata za prolaz su još uvijek otvorena, ali malo manje – dodaje Ljubičić.
Srpski izbornik Bojan Obradović je priznao da su zadovoljni raspletom ždrijeba. Ionako računaju na dva Đokovićeva boda.
– Ljubičićev povratak će puno značiti hrvatskoj reprezentaciji, ipak je riječ o jednom od najboljih igrača u Davis Cupu u povijesti. Puno će pomoći ekipi, a tu su i gledatelji koji će ih podržati – s puno je komplimenata govorio Novak Đoković. Ipak, otkrio je karte.
– Naša je želja da, kao što ste to i vi učinili, osvojimo “salataru”.
Marin Čilić je u sva četiri ogleda pobijedio Troickog, ali posljednji put, lani u Baselu, spasio je tri meč lopte. Nakon blistavoga početka sezone, Čilić u Splitu želi uhvatiti zalet nakon jedne “stvaralačke stanke”.
– Davis Cup mi može puno pomoći u povratku u punu formu. Vjerujem da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta, ovo je poslastica za sve naše navijače – kaže Marin Čilić.
Kombinacija za parove može se promijeniti sat vremena prije subotnjeg susreta. Mogao bi uskočiti onaj tko se između Ljubičića i Čilića danas manje umori.
– Puno toga ovisi o petku. Jedan-jedan poslije prvoga dana? Bio bih zadovoljan, ali mi ne razmišljamo na taj način – kaže Prpić. U “Spaladium Areni” jučer je vladao mir. Danas bi moglo biti bučnije nego na Svjetskom prvenstvu sa svim vuvuzelama…
 


Raspored


Danas (14): Ljubičić – Đoković (dosadašnji susreti 2-5), Čilić – Troicki (4-0). Subota (15): Dodig/Veić – Tipsarević/Zimonjić. Nedjelja (12): Čilić – Đoković (0-4), Ljubičić – Troicki (2-2).
Četvrtfinale svjetske skupine, Clermont-Ferrand (dvorana): Francuska – Španjolska, Moskva (dvorana): Rusija – Argentina, Coquimbo (zemlja): Čile – Češka.




 


Karlović otpao


Ivo Karlović je trebao u posljednji trenutak upasti u sastav, sat vremena prije ždrijeba bio je posljednji rok, ali bol u Ahilovoj tetivi lijeve noge bila je jača.
– U srijedu sam igrao parove za poene i nisam osjećao bolove. No, jučer ujutro me opet boljelo i odlučili smo da ne igram – kaže Ivo Karlović. – Probao sam sve što sam mogao, prošao terapije, preskočio dogovoreni termin za operaciju u Finskoj samo da bih mogao biti u Splitu. Nažalost, nije išlo. Sve ovo predugo traje i moram razmisliti što dalje. Nadam se samo da je ovo reakcija na jači trening.
Karlović je trebao pomoći u parovima, ali sada je otpala i ta mogućnost, što je suzilo manevarski prostor izborniku Goran Prpić, koji je ostao bez dva igrača, Karlovića i Marija Ančića.
– Cijenim njegov trud, probao je dati sve od sebe, ali je zbog više sile morao otpasti. Dok je igrao s mjesta bilo je dobro, ali kada je na probi parova u srijedu 45 minuta igrao pod većim intenzitetom, bol nije popustila i morali smo stati – kaže Prpić.


 


IVAN LJUBIČIĆ


Godine: 31
ATP plasman: 16
Omjer u 2010.: 16-9
Omjer u DC-u: 23-12
Naslovi: 10
Zarada: 8,9 mil. $


 


NOVAK ĐOKOVIĆ


Godine: 23
ATP plasman: 2
Omjer u 2010.: 31-10
Omjer u DC-u: 14-6
Naslovi: 17


 


Ana Vrljić predala


Prvi četvrtfinale na WTA Touru Ane Vrljić trajao je samo 16 minuta. Zagrepčanka je kod zaostatka 5:0, uz pet osvojenih poena, zbog ozljede predala četvrtfinale Basela Argentinki Giseli Dulko. Pet susreta u isto toliko dana, uključujući kvalifikacije, ostavili su trag. (Z. H.)


 


Ivanišević i McEnroe u šetnji


Na Brsaljama u Dubrovniku Goran Ivanišević i John McEnroe dovršili su atraktivnu kamenu instalaciju samoukog kipara Ivana Tokića koja će se nakon odigranog humanitarnog dvoboja nuditi na prodaju s početnom cijenom od sto tisuća kuna, a sav prihod namijenjen je otvorenju dječjeg odjela Opće bolnice u Dubrovniku. Instalacija je u formi fotelje i televizijskog prijemnika, a izrađena je od bračkog kamena i drva.