Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novci od koncesija vraćat će se u zdravstveni sustav

Autor: Vanja Mirčeta

08.07.2010. 22:00
Novci od koncesija vraćat će se u zdravstveni sustav

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mislim da liječnici koji djeluju izvan Doma zdravlja zaista nisu u istoj poziciji s onima koji djeluju u okviru Doma zdravlja i o tome treba voditi računa, treba razgovarati i iznalaziti rješenja, s tim se svakako slažem. Naš budući rad će i ići u pravcu da se njih na određeni način izjednači s onima u sklopu Doma zdravlja, kazao je dr. Josip Kraljić
Nakon što su sve županije raspisale natječaje za dodjelu koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u skladu s planom zdravstvene reforme ministra Darka Milinovića, ovaj dio zdravstvenog sustava će u narednih nekoliko mjeseci iz sustava zakupa prijeći u sustav koncesija. Liječnici u Zadarskoj županiji će desetogodišnje koncesijske ugovore kako doznajemo potpisivati u vremenu između 1. i 15. kolovoza, a prelazak na novi sustav na državnoj razini po zakonu mora biti dovršen do kraja ove godine. Koncesijski sustav podijelio je liječnike, jer se oni koji rade u vlastitom ili unajmljenom prostoru smatraju diskriminiranima u odnosu na liječnike koji rade u sklopu Doma zdravlja. Naime, liječnici koji svoje usluge obavljaju u sklopu Doma zdravlja u statusu zakupnika više neće plaćati zakup u iznosu 1.250 kuna već koncesiju, no kako se radi o istom novčanom iznosu za njih se ništa drastično neće promijeniti potpisivanjem tog ugovora, dok će svi liječnici koji rade u privatnom ili unajmljenom prostoru, a sklope koncesijski ugovor biti dužni mjesečno plaćati maksimalnu koncesijsku naknadu od 1.250 kuna, što prema ocjeni liječnika koji su sami uređivali i opremali svoje ordinacije te plaćaju kredite ili najmove za svoje ordinacije, jednostavno nema smisla.
U Županiji svjesni različitosti pozicija liječnika
Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Zadarskoj županiji, dr. Josip Kraljić istaknuo je kako su u Županiji svjesni različitosti pozicija liječnika koji djeluju u okvirima Doma zdravlja i li ječnika koji rade u privatnom ili unajmljenom prostoru.
– Maksimalna koncesijska naknada od 1.250 kuna je odluka ministra Milinovića. U nekoliko usmenih kontakata s kompetentnim ljudima u sustavu vezanih uz smanjenje koncesijske naknade, rečeno nam je da ona ne može biti manja. Iako se meni zapravo čini, iako nisam pravnik, da ona može biti od nula do 1.250 kuna jer odluka ministra govori o maksimalnoj koncesijskoj naknadi, no ne i o drugim opcijama. Bio sam u kontaktu s Udrugom poslodavaca i Gradom Zagrebom te sam se interesirao postoje li određena područja u Hrvatskoj gdje je ta koncesijska naknada manja, no rečeno mi je da to ne postoji nigdje jer iznos od 1.250 kuna vrijedi za cijelu Hrvatsku. Mislim da liječnici koji djeluju izvan Doma zdravlja zaista nisu u istoj poziciji s onima koji djeluju u okviru Doma zdravlja i o tome treba voditi računa, treba razgovarati i iznalaziti rješenja, s tim se svakako slažem. Naš budući rad će i ići u pravcu da se njih na određeni način izjednači s onima u sklopu Doma zdravlja. No, cijeli postupak se vodi sa stavkom o koncesijskoj naknadi u iznosu od 1.250 kuna, jer nam je bilo naloženo da se mora raditi o tom iznosu.
Što je s liječnicima izvan Doma zdravlja?
Morali smo napraviti cjelokupnu dokumentaciju u kojoj je morao stajati taj iznos, a na koju ministar daje suglasnost. Morali smo nakon donošenja generalne odluke za sve koji su se natjecali za koncesiju, donijeti pojedinačne odluke koje smo poslali ministru na suglasnost. U svima njima je morao pisati iznos koncesijske naknade. Mi nismo mogli napisati manji iznos budući nam je rečeno da je on 1.250 kuna. Trenutačno ga mi ne možemo smanjiti jer je nemoguće to učiniti u već pokrenutom procesu, u postupku koji je u tijeku i koji će biti dovršen, istaknuo je Kraljić.
Zadarski liječnici smatraju kako je zakonodavac “zaboravio” na 300-tinjak liječnika u RH koji svoju djelatnost obavljaju u prostorima izvan Doma zdravlja. Oni bi uz plaćanje dosadašnjeg najma ili kredita morali plaćati i koncesijsku naknadu od 150 tisuća kuna u desetogodišnjem koncesijskom razdoblju. U tom vremenskom razdoblju, kako su istaknuli, Županija bi “ubrala” oko 3 milijuna kuna. Smatraju da, iako je ministar utvrdio najviši iznos koncesijske naknade (1250 kuna), Županija ima zakonske mogućnosti da odredi i manji iznos. Istaknuli su kako i plaćanje koncesijske naknade smatraju diskriminirajućim s obzirom da se prikupljena sredstva vjerojatno neće vratiti u obliku ulaganja u njihov rad, već će se sliti u županijski proračun za možda neke možda druge namjene.
– Koncesijska naknada nije diskriminirajuća, vjerujem da čak ni kolege nisu mislile da je ona diskriminirajuća, već mislim da oni smatraju da je prihod koji bi se ostvario prikupljanjem koncesijske naknade, njegova kasnija distribucija, diskriminirajuća. Ako bi se od svakoga uzelo 1.250 kuna, onda to ne može biti diskriminirajuće, ali ako ste nekomu vratili ta sredstva, a drugome niste, onda vjerujem da su na taj dio mislili u kontekstu diskriminirajućeg. Koncesije su stvar gdje Županija ostvaruje prihod i ona s njim raspolaže. Jedine koncesije gdje neće ostvariti prihod, odnosno gdje se prihodi u cijelosti vraćaju u sustav, je zapravo zdravstvo. Mi ćemo cjelokupan iznos prihoda vratiti u sustav zdravstva. Dakle, za sada jedino rješenje je da na neki način novac prikupljen od koncesijskih naknada vratimo onima koji su ih uplaćivali, ali da svi budu u tome izjednačeni. To je ono što ćemo mi nastojati, a za sada to nije u Hrvatskoj napravio nitko. Nama se čini logičnim plaćanje koncesijske naknade, jer vi koncesijom dobivate mjesto u zdravstvenoj mreži, no isto tako smatramo da primjedbe naših kolega velikim dijelom stoje i zbog toga pokušavamo iznaći ovo gore navedeno rješenje. Iznos koncesijske naknade će biti jedinstven, mi je vratiti ne možemo jer je sve već u postupku. Dakle, za sada možemo jedino pronaći način da tu koncesijsku naknadu vratimo na ravnopravan način, i onima koji su u sklopu Doma zdravlja i onima koji djeluju izvan Doma zdravlja, kazao je Kraljić.
Ravnomjerno vraćanje uplaćenih koncesijskih naknada
Kao najradikalniju opciju zadarski liječnici na nedavno održanoj konferenciji za novinare istaknuli su mogućnost nepotpisivanja koncesijskog ugovora čime bi Županija inzistiranjem na maksimalnoj koncesijskoj naknadi dovela u pitanje rad 14 ordinacija obiteljske medicine, 4 pedijatrijske i 31 stomatološke ordinacije te nekoliko ginekoloških ordinacija u Zadarskoj županiji. Cilj njihova izlaska u javnost bio je da potaknu odgovorne u Županiji da donesu odluku o koncesijskoj naknadi od 1 kune ili da im dodijele županijski prostor i opremu ili da im u krajnjem slučaju plaćaju koncesijsku naknadu kako bi na neki način bili ravnopravni sa svojim kolegama iz Doma zdravlja. No, kako sada stvari stoje, jedino ponuđeno rješenje je ravnomjerno vraćanje uplaćenih koncesijskih naknada nazad u zdravstveni sustav.
Koliko će ono zadovoljiti liječnike koji djeluju izvan Doma zdravlja vjerujemo da ćemo saznati u dogledno vrijeme.