Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ulaganje u školovanje plinoinstalatera

Autor: Vanja Mirčeta

08.07.2010. 22:00
Ulaganje u školovanje plinoinstalatera


Kratkoročna podrška uključuje stručnu, materijalnu i financijsku potporu tečaju za prekvalifikaciju vodoinstalatera i instalatera grijanja za stjecanje dodatne kvalifikacije plinoinstalatera. Dugoročna suradnja odvijat će se za vrijeme trogodišnje izobrazbe za plinoinstalatere, putem osiguravanja dviju stipendija za učenike prvih razreda i organizacije studentske prakse
Walter Krecht, tehnički direktor EVN-a Croatia i Tihomir Tomčić, direktor Strukovne škole Vice Vlatkovića potpisali su jučer dugoročni ugovor o suradnji vrijedan 100 tisuća kuna.
Međunarodno partnerstvo
Svečanom potpisivanju ugovora održanom u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru nazočili su i Manfred Siebert, voditelj EVN-ova Centra za kupce u Zadru, Christian Hermann, voditelj plinske edukacije u EVN Mreži i Rudolf Wickenhauser, direktor strukovne škole u Zistendorfu, Austrija. U sklopu ugovora između EVN-a Croatia i Strukovne škole Vice Vlatkovića dogovorena je suradnja koja će se razvijati na tri područja. Kratkoročna podrška uključuje stručnu, materijalnu i financijsku potporu tečaju za prekvalifikaciju vodoinstalatera i instalatera grijanja za stjecanje dodatne kvalifikacije plinoinstalatera. Dugoročna suradnja odvijat će se za vrijeme trogodišnje izobrazbe za plinoinstalatere, putem osiguravanja dviju stipendija za učenike prvih razreda, organizacije studentske prakse tijekom praznika za stjecanje praktičnog radnog iskustva, organizacije posjeta gradilištima EVN-a, potpore u obliku vizualnih materijala i organizacije stručnih izlaganja, te razmjene iskustava. Međunarodno partnerstvo podrazumijeva osiguranje razmjene know-howa između Strukovne škole Vice Vlatkovića i strukovne škole u Zistersdorfu, Austrija, zbog čega je jučerašnjem potpisivanju ugovora bio nazočan i Rudolf Wickenhauser, direktor strukovne škole u Zistendorfu.
Na nedavno održanoj konferenciji za novinare prigodom obilježavanja godišnjice djelovanja EVN-a u Zadru, ravnatelj Tomičić je istaknuo kako od ove godine u njihovoj školi postoji povećan interes za zanimanje plinoinstalatera.
– Suradnja sa tvrtkom EVN Croatia već je sada polučila uspjeh, koji se može vidjeti po broju upisanih učenika za zanimanje plinoinstalatera. Usporedbe radi, prošle godine uopće nije bilo interesa za upis na ovaj smjer, dok je ove godine upisano već 16 učenika, kazao je tada ravnatelj škole, Tihomir Tomičić.
Zadarski plinovod
EVN Croatia planira početi izgradnju plinovoda u Zadru i Zadarskoj županiji u jesen 2010. godine. Tvrtka koja je potpisala 30-godišnji koncesijski ugovor sa Zadarskom županijom o distribuciji zemnog plina planira investirati 25 milijuna eura (175 milijuna kuna) u Zadarsku županiju, u kojoj će biti izgrađeno 350 km plinovoda. Prvi kupci, prema svemu sudeći trebali bi biti priključeni na plinovod u proljeće 2011. godine. Točan vremenski plan realizacije ovisi o završetku građevinskih radova koje izvodi Plinacro, zadužen za spajanje Dalmacije na glavni plinovod u sjevernoj Hrvatskoj. U poslovnoj godini 2010./11. bit će dovršena prva faza radova, koja uključuje izgradnju odorizacijske stanice kod MRS Zadar, izgradnju oko pet kilometara visokotlačnog plinovoda i oko 25 kilometara srednjotlačnog plinovoda. S početkom poslovne godine 2011./12. planiraju se daljnje aktivnosti za priključenje srednjotlačnih i visokotlačnih cjevovoda i redukcijskih stanica, sukladno mjerama ekonomske isplativosti.
EVN Croatia osim sa Zadarskom županijom potpisao je 30-godišnje koncesijske ugovore za plinofikaciju i s još dvije dalmatinske županije – Splitsko-dalmatinskom i Šibensko-kninskom. Ukupna investicija iznosit će 105 milijuna eura, a bit će izgrađeno 1.450 kilometara plinovoda, na koji će se moći priključiti 130.000 kupaca. EVN Croatia jedan je od vodećih investitora u Republici Hrvatskoj.