Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

BIBINJE SLAVI Ipak nije »strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu…«

09.07.2020. 10:45


Bibinje slavi, najponosnije je mjesto u Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj, Dragica Kero je prva Bibinjka koja je doživjela 100 godina. Slavljenica Dragica rođena 7. srpnja 1920. godine u bibinjskoj obitelji Iglić u utorak predvečer u Domus Solis, obiteljskom domu za starije na zadarskim Stanovima, proslavila je stoljeće života, nevjerojatnih 100 godina.
– Moj recept za dugi život je obitelj, ljubav, tolerancija, opraštanje, nezavidnost, poštenje i rad, doduše ne teškog rada. Dakako i lagana dalmatinska hrana i ne prejesti se, rekla je slavljenica Dragica s kojom smo razgovarali putem mobilne mreže.
Naime, čudna su vremena. Zbog koronavirusa Covid i strogih epidemioloških mjera ni najbliža obitelj, pa ni novinar Zadarskog lista, nisu mogli nazočiti na ovom rijetkom slavlju koje je osoblje doma organiziralo besprijekorno.
– Da su druga vremena sad bi moja obitelj nakon svete mise u bibinjskoj crkvi u nekom restoranu organizirala veliku feštu za koju su se pripremali već nekoliko godina, kazala je slavljenica Dragica koja je cijeli svoj radni vijek radila kao spremačica u zadarskom dječjem vrtiću na Kolovarima.
Usprkos 100-godišnjem bremenu života i problemima s hodom u zavidnoj je fizičkoj snazi i formi, izvrsnog zgleda, lucidna i simpatična slavljenica unatoč tomu što su je izdale noge nije htjela slavljeničku tortu prerezati sjedeći već stojeći, odvažno i s emocijama kao da joj je u toj sekundi ili dvije u mislima prošao cijeli životni vijek, jedno puno stoljeće života.


Život je Božja volja
– Kad me što u šali što u zbilji pitaju koliko ću živjeti odgovorim im: živjet ću sve dok dragi Bog ne odluči udariti dlanom u dlan. A što drugo, sve je Božja volja, kaže slavljenica izuzetno bistrog uma.
Ponosna majka u skladnom braku sa svojim Nikom Kerom rodila je četvero djece, dvije kćeri: Danicu Hofer koja živi u Bibinjama i Zuhru Latković koja živi u Petrčanima te dva sina: Vanju koji živi u New Yorku u Americi i Milana koji živi u Zadru.
– Oni su nam podarili osmero unučadi: Samira, Svjetlanu, Michaela, Jennifer, Danijela, Anamariju, Hrvoja i Antoniju, te 11 praunučadi i prapraunuka Filipa Hofera, ponosno će slavljenica Dragica.
Od 1952. do 2.000. godine živjela je i radila u Zadru, u dječjem vrtiću, a njezin suprug, gospodin Niko kao službenik u Općini Zadar.
– Nakon 55 godina zajedničkog života moj Niko je preminuo 26. prosinca 1997. Tri godine potom došla sam živjeti u Bibinje kod kćeri Danice i zeta Adama iz Našica. Međutim, nakon 18 godina i 98 rođendana otišla sam u dom, gdje mi ne nedostaje ama baš ništa, u jednom će dahu slavljenica kojoj je poseban gušt popiti jutarnju kavu s tri žlićice šećera.


Rijetkost i blagoslov
Gledajući brojne fotografije koje je za Zadarski list slikala Marina Šarović, vlasnica doma, baka Dragica je vidno i dalje vedrog duha.Ta elegantna starica brižljivo njegovane kose drži se kao da nije stogodišnjakinja, izdale su je tek noge.
-Ipak nije »strašna gnjavaža u životu doživjeti stotu…«, kako kažu riječi popularne pjesme, veselog duha će slavljenica Dragica Kero koja se zahvalila svojoj obitelji, vlasnici i osoblju doma na organizaciji proslave, društvu iz doma, te je nastavila:
-Posebno bih se zahvalila bibinjskom načelniku Brunu Bugariji, njegovom zamjeniku Šimi Sekuli i ostalim općinarima kao i našem župniku Zdenku Miliću, kazala je Dragica.
Naime, Općina Bibinje i don Zdenko u povodu velike životne obljetnice slavljenici su darovali veliki buket svijeća, prepunu košaru s darovima i druge prigodne darove.
-Doživjeti stoti rođendan prava je rijetkost i blagoslov. Čestitamo našoj slavljenici, dragoj baki Dragici Kero na stotom rođendanu, na ustrajnoj vjernosti Bogu, poručio je don Zdenko.
Slavljenici Dragici želimo još mnogo godina u zdravlju, sreći, molitvi i veselju uz obećanje da se vidimo na 101. rođendanu.