Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega

09.07.2021. 08:35


Društvo istraživača mora 20.000 milja, zajedno s partnerima, Sveučilištem u Zadru, Udrugom za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udrugom studenata BIUS, Udrugom Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničkom organizacijom Silba Environment Art predstavili su projekt »Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega« sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Početna konferencija, održana u četvratak, zbog epidemiološke je situacije bila organizirana online, a na konferenciji su se predstavili sudionici i nositelji projekta koji su predstavili svoju ulogu na istome.


Razmjene iskustva
Projekt »Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i kako mi na njega« prijavljen je na poziv na dostavu projektnih prijedloga Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu »znanja o moru« (ocean literacy) – kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini – uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije »znanja o moru« među krajnjim korisnicima koji su prvenstveno djeca i mladi te opća populacija.
– Projekt traje dvije godine, a u tom će se periodu organizirati niz višednevnih i jednodnevnih radionica namijenjenih djeci i mladima. Imat ćemo mobilni edukativni centar koji će ići po županijama te brod pa ćemo tako organizirati edukativne radionice na Silbi namjenjene srednjoškolcima Zadarske i Šibensko-Kninske županije, ispričala nam je ukratko Barbara Čolić iz Društva istraživača mora 20.000 milja te je nadodala kako projekt nije namijenjen samo stanovnicima priobalnih područja već im je cilj podučiti i djecu i mlade u kontinentalnom području te pokazati kako more nije samo neko mjesto gdje se ide koji tjedan godišnje već da ono itekako ima utjecaj na sve nas.
– Glavni cilj projekta zapravo je osvijestiti građene o važnosti mora i važnosti brige za more, zaključila je Čolić.


Europski socijalni fond
Projekt s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.
Nositelj je Društvo istraživača mora – 2000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije SilbaEnvironment Art.