Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Spektakl renesanse, gypsy jazza i rocka na zadarskim Bedemima

09.07.2021. 09:03


Punokrvna comedia dell'arte na pozornici Drioli ili ulična izvedba lakrdijaške Punch & Judy u izvedbi ansambla Kazališta lutaka, oživjet će renesansni ugođaj na Bedemima zadarskih pobuna (Muraj) koji u petak 9. srpnja slave četvrtu obljetnicu upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Slavljenički program s kampanjom naziva Zagrli Zadar ove godine organizira Grad Zadar, a pored raskalašenog renesansnog teatarskog stila posjetiteljima će se u cjelovečernjem programu ponuditi i manouche jazz u izvedbi Gipsy Swing Sindikata na pozornici svetoga Roka te izložba Intra Muros kultnog zadarskog fotografa Ante Brkana. Na pozornici Kaštel izmjenjivat će se još zagrebački ansambl za renesansnu glazbu Marco Polo i Zadarski plesni ansambl s koreografijama renesansnih plesova, dok je završnica polusatnih programa rezervirana za program Rock the Walls na bastionu ili pozornici svete Marcele. Nastupit će stari zadarski znanci i prekaljeni rokeri – Davor Gobac i njegov Psihomodo Pop.
– Od prve slavljeničke godine imamo program kojim obilježavamo uvrštenje Bedema na listu UNESCO-a, a ove smo godine s programom koji objedinjuje povijest, umjetnost, kulturu i renesansnu baštinu htjeli dati smjernice svim budućim organizatorima i događanjima na Muraju – kaže pročelnica Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra Dina Bušić. Odabrano je više pozornica na mikrolokacijama Muraja kako bi se lakše izvodio program na različitim mjestima, odnosno kako bi se osigurala protočnost posjetitelja i efikasnije provođenje zadanih epidemioloških mjera. Izložba Intra Muros fotografa Brkana već je mjesecima unazad dio Bedema zadarskih ponuda, a pokazuje život unutar Muraja tijekom 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih prošlog stoljeća.
– Bedeme zadarskih pobuna želimo brendirati kroz kampanju Zagrli Zadar. Naša je poruka zagrli umjetnost, kulturu, glazbu ili kazalište, jer na taj način vidimo prostor novog života Bedema – ističe pročelnica Bušić kako je ideja za Zagrli Zadar došla kroz rad na interpretaciji koja će stajati na bastionu svetoga Roka. Tu će na kortenskim pločama biti interpretirana povijest zadarskih bedema, kako bi svi šetači i prolaznici mogli dobiti informacije i upoznati prošlost tog kultnog zadarskog prostora.
– Ideja za Zagrli Zadar rodila se upravo kroz intenzivan rad i suradnju Odjela za kulturu i sport i odjela za EU fondove koji su proveli taj projekt. To znači kako svi programi koji će se odvijati u organizaciji Grada Zadra, gradskih institucija ili Turističke zajednice Grada Zadra, idu pod kampanjom ili brendom Zagrli Zadar – dodaje Bušić. Time će se praktički programski zaokružiti sva dosadašnja ulaganja u obnavljanje kulturne baštine putem EU fondova, a pored Bedema zadarskih pobuna riječ je također o Kneževoj i Providurovoj palači, crkvi svetoga Nikole te početku obnove stare Tehničke škole. U strateškom sagledavanju baštine, kulture i turizma, u Gradu Zadru posebno naglašavaju sadržaj, programiranje i održivost projekata kojima se oni vraćaju u izvorno stanje. Program uz slobodan ulaz počinje u 20:30 sati i traje do ponoći uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a to znači kako će pozornice biti ograđene i sjedalice razmaknute na metar i pol udaljenosti. Ujedno će Stožer civilne zaštite na samoj šetnici kontrolirati situaciju kako ne bi došlo do nepotrebnih gužvi.