Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarska županija sa 1,6 milijuna turističkih noćenja

09.07.2021. 12:39


U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine ostvareno 2,6 milijuna dolazaka i 11,8 milijuna noćenja, odnosno 54 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Od toga je u Zadarskoj županiji odađeno 1,6 milijuna noćenja za standardno 4. mjesto među hrvatskim turističkim regijama, te situacija s Covidom -19 koja je je ovdje posljednjih tjedana najgora u zemlji, još nije imala utjecaj na turističke brojke. Zadarska županija sa 31% prosječnog rasta naizgled je, uz Kvarener, rasla najmanje, no rezultat je to činjenice da su ove dvije regije lani imale najmanji pad u odnosu na 2019. u zemlji.


Podsjećanje na normalne sezone
Pri tome su strani turisti ostvarili 9,1 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 2,7 milijuna noćenja, a što je nakon prethodne godine u kojoj je udjel domaćih značajno skočio i spašavao sezonu vraćanje normalnim brojkama u kojima preko 85% turizma čine stranci. Prvi su ovo podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani prvi strani gosti oni iz Njemačke (2,4 milijuna), Slovenije (1,5 milijuna), Austrije (987.000), Poljske (866.000) i Češke (681.000), što je također približno standardnim rasporedima.


Ocijene Ministarstva i HTZ-a
»Iznimno smo zadovoljni s dosadašnjim rezultatima turističke 2021. godine te najavama za mjesece koji su ispred nas. U ovom trenutku u Hrvatskoj boravi 425.000 turista što je oko 100.000 više nego u isto vrijeme protekle godine. Tijekom sljedećih tjedana očekuje nas vrhunac sezone te svi moramo biti svjesni kako je preduvjet za daljnji nastavak ovakvih rezultata povoljna epidemiološka situacija u Hrvatskoj. Prepoznatljivost Hrvatske kao sigurne destinacije zbog koje turisti biraju našu zemlju daje nam priliku i za bolje financijske rezultate te nastavak razvoja turizma, a samim time i bržeg gospodarskog oporavka«, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pred prvi srpanjski vikend kada je u zemlju ušlo preko 500.000 gostiju.
»Prema turističkim rezultatima ostvarenim u prvoj polovini ove godine Hrvatska je i dalje u samom vrhu najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija Mediterana. Samo smo u lipnju ostvarili preko 60 posto bolji rezultat u odnosu na lipanj prošle godine. Ušli smo u najvažniji dio turističke sezone u kojem očekujemo najveći broj gostiju s emitivnih tržišta na kojima je u tijeku velika pozivna kampanja »Trust me, I’ve been there«. Moramo zadržati oprez jer nam je povoljna epidemiološka situacija preduvjet za normalno odvijanje sezone. Budimo savjesni i odgovorni kako ne bismo ugrozili najvažnije turističke mjesece koji su pred nama«, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Dakle, čelni ljudi zaduženi za turizam u zemlji jednako kao i svi u Zadarskoj županiji i TZ Zadarske županije ističu upravo epidemiološku situaciju, a koja je trenutno u Hrvatskoj temeljna boljka baš Zadarske županije.




Turisti po vrstama smještaja, županijama i vodećim destinacijama
Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je objektima u domaćinstvu, kao inače dominantnima, potom hotelima te kampovima. No kada je u pitanju rast sa 300% prednjači nautički čarter. Dok su brojke u komercijalnim objektima rasle 72%, u nekomercijalnom nekretninsko dijelu bilježi se pad od 25% jer očito mnogi vlasnici koji su lani koristili vikendice kao »azil« od korone, to ove godine ne čine.
Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (3,6 milijuna), Primorsko-goranskoj (2,2 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,8 milijuna), a slijede Zadarska (1,6 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (732.000) i Dubrovačko-neretvanska županija (624.000). Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (681.000 tisuća), Zagrebu (427.000) i Poreču (418.000).
Lipanj odradio gotovo dvije trećine posla
Tijekom lipnja ove godine ostvareno je 1,5 milijuna dolazaka i 7,9 milijuna noćenja, odnosno čak 62 posto više dolazaka i 61 posto više noćenja nego u lipnju 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja opet ostvarili gosti iz Njemačke (1,6 milijuna), Slovenije (1,2 milijuna) i Austrije (805.000). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (2,4 milijuna), Primorsko-goranskoj (1,5 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1,3 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 439.000 noćenja, Poreč (266.000) i Vir (232.000).