Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Velika smjena u znaku Talijana

08.08.2010. 22:00
Velika smjena u znaku Talijana


Da je i dalje vrijeme “od ferragosta” pokazalo se na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak gdje je od rana jutra na ulazu gotovo stalno bilo otvoreno pet kolona
Što se zbilo dalje na cesti da je takva gužva – bilo je glavno pitanje među vozačima koji su se jučer prijepodne našli u dugačkoj koloni prema Bakru. Subotnja špica ovog je vikenda velike smjene gostiju donijela još jedan jak val gostiju koji su zakrčili i prometnice u Primorsko-goranskoj županiji. Jedno od takvih “zakrčenja” bio je i izlaz s riječke zaobilaznice prema Bakru gdje je kolona dosezala do tunela Draga. Kolona je počinjala točno u tunelu tako da se dalo vidjeti kako vozači zbog nepreglednosti pred ulazom naglo koče i pale četiri “žmigavca”. Pred gostima koji su stali u kolonu je bilo nekoliko kilometara vožnje”prva-druga” iako su na spajanju zaobilaznice na magistralu od rana jutra promet regulirali bijela patrola i policija tako da je promet dalje tekao bez zastoja. No spajanje dvije kolone u jednu uvijek znači čekanje, što su uostalom turisti dobro naučili proteklih godina na zaobilaznici dok nije bio izgrađen njen puni profil. Iako sada dio vozila krene prema Bosiljevu i dalje autocestom prema Splitu, kolone su prema Bakru jučer bile posvemašnje.
Da je i dalje vrijeme “od ferragosta” pokazalo se na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak. Naime, dok je na Rupi za našeg obilaska promet bio pojačan, no ne kao u vršnom opterećenju, na Pasjaku je od rana jutra na ulazu gotovo stalno bilo otvoreno pet kolona. Na licu mjesta ova je subota ondje izgledala čak i jača nego prošla. Konkretno, od pola noći pa već do 8 sati je u Hrvatsku stiglo oko 10 tisuća putnika, a otišlo ih oko 1.600 dok ih je na Rupi stiglo oko 7 tisuća te otišlo oko 2 tisuće.
Među vozilima je jučer bio velik broj kampera pa su tako stizali i u grupama od pet, šest ovakvih vozila. Među talijanskim kampistima koji su krenuli na odmor u Hrvatsku sreli smo Cesarinu Orbelli i Giannija Zaffaronija iz Milana. Kamperom su, kažu, prošli cijelu Europu, no posljednjih pet godina odlaze u kamp Šimuni na otoku Pagu. Hrvatska je jako lijepa i ima dobrih kampova, ali nije liberalna po pitanju parkiranja kampera kao primjerice Njemačka, primjećuju talijanski gosti. O pitanju cijena pak kratko kažu – Hrvatska nije skupa.
– Nije istina da je skupo. Francuska je jako skupa, kod nas je pak grozno. Stvarno preskupo. Nadam se da nećete tako skoro u Europsku uniju jer će se tada i kod vas cijene dići do neba – poručio je Zaffaroni. I krenuo dalje.
Prvi zastoj na putu je bio kod naplatnih kućica autoceste Rijeka – Rupa na kojima su kolone bile i duže nego prošle subote. U koloni se stajalo već od skretanja sa stare ceste na autoput. Mali predah nakon čekanja na naplatu neki su potražili na odmorištima Rupa ili Vrata Jadrana. U ovdašnjem info punktu doznajemo kako su i ovdje dan obilježili Talijani.
– Svakako, talijanski su gosti danas broj jedan. Upravo smo imali dvije obitelji iz Italije koje su krenule na Krk gdje se ovog vikenda održava i Krčki sajam – kazao nam je informator Dino Jurjević. Puno upita bilo je za manifestacije, među kojima se ovog vikenda na Kvarneru doista ima što izabrati, dodaje.
Gerhard Knobloch, gost iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, kojeg smo sreli na Vratima Jadrana, za odmor je pak odabrao Rab. Na ovom je otoku prvi put bio prije 25 godina. Posljednjih godina mu se pak redovito vraća. Tri familije su unajmile kuću, a plan je odmarati i pogledati Plitvice. Jadran je ovim gostima na istoj udaljenosti kao i Baltik jedino što do Baltika ne moraju plaćati toliko za autoceste, ustvrdio je gost iz Njemačke.
– Od kuće do otoka ću sveukupno potrošiti 55 eura samo na cestarine i trajekte. Kad sam prije četiri godine ponovno krenuo ovamo na odmor, puf, u Sloveniji je trebalo platiti vinjetu. I to skupu, a sam put koji se pređe i nije tako dug. Evo i sad, 15 eura za autocestu – ukazao je Knobloch zaključivši kako se zbog Raba sve to u konačnici da pregrmjeti.
– Što ću, na odmoru sam… – zaključio je gost iz Njemačke…