Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

GRAĐANI UPOZORAVAJU: Iz kanti se širi smrad i kote se crvi

09.08.2019. 15:22
GRAĐANI UPOZORAVAJU: Iz kanti se širi smrad i kote se crvi


Nakon što smo već pisali o problemu s odvozom kanti s biorazgradivim otpadom, a na koji nas je upozorila nekolicina građania, ni ovih dana situacija nije ništa bolja. Naime, ako je suditi prema informacijama koje smo dobili od naših sugrađana, još uvijek se u pojedinim kvartovima ne odnosi otpad.
Najnovije informacije i fotografije odnose se na Ulicu sv. Vinka Paulskog, gdje su kante s bio otpadom prepune raznih vrećica i koje izgledaju kao da ih nitko nije ispraznio danima. Osim toga, javila nam se i jedna sugrađanka koja živi na Putu Petrića rekavši kako se od smrada iz kanti za biootpad ne može proći ulicom.
Nesnosan smrad iz kanti
– Jučer sam prošetala pored tih smeđih kanti i doslovno mi je slabo došlo i digao mi se želudac kako to smrdi. Nije mi jasno zašto ih ne isprazne, pita se gospođa.
Zadarska Čistoća podijelila je smeđe kante za biorazgradivi otpad u velik dio kućanstava na području gradu, a u urbaniziranim kvartovima, gdje su zgrade, kante su postavljene uz kontejnere. Na ovaj način želi se potaknuti stanovništvo da reciklira i odvaja što više otpada. Međutim, izgleda da je, kao i na svakom početku, negdje započelo, te se javljaju poteškoće oko kupljenja tih kanti. Građani još uvijek ne znaju koji se danima te kante prazne, te se mimoilaze s kamionima i slično. Zato je Čistoća prilikom podjele najnovijih računa za sljedeće razdoblje podijelila i edukativne letke kojima se građani obavještavaju koji otpad mogu ubaciti u koju vrstu spremnika, te kojim danima se sakuplja pojedina vrsta otpada.
– Na početnoj stranici Čistoće građani mogu prema adresi na kojoj borave vidjeti raspored odvoza svih vrsta otpada za cijelu godinu. Velik broj građana dobro je reagirao na kante za biootpad, ali kao i svaki početak, imamo još mnogo stvari koje moramo uskladiti. sada se još uvijek u te kante baca svašta, ali to je dio procesa i vjerujem da će se kroz neko vrijeme stvari posložiti te će sustav krenuti, rekao je Pero Zubčić, tehnički direktor u Čistoći.
Pojasnio je kako će se sakupljeni biootpad spremati u posebne spremnike na odlagalištu gdje će trunuti. Na pitanje planiraju li raditi kompost, rekao je kako bi za to trebala biokompostana.
– Zamišljeno je da će svaki građanin moći s računom doći po biokompost te uzeti određenu količinu kako bi imao za vrt. Međutim, analizom biootpada iz grada, otpalih grana i lišća, otkrili smo kako je količina sumpora i olova previsoka, te se taj otpad ne može koristiti za kompost, rekao je Zubčić. Za kraj je dodao kako kako svakodnevno na terenu imaju deset radnih grupa te kako vjeruje da će se sustav brzo uhodati.
Nesavjesni građani
​Inače, nije samo problem u nedovoljno efikasnom postupanju Čistoće, već je velikim dijelom problem i u samim građanima. Naime, svako malo se pored kontejnera može naći odbačen namještaj, građevinski materijal, elektronički otpad koje vlasnici nisu mogli ili htjeli odnijeti do najbližeg reciklažnog dvorišta. Također, velikom broju građana je očito problem podići poklopac kontejnera te unutra ubaciti vrećicu pa onda ostavljaju vrećice pored kontejnera. Ili, primjerice, i sami smo imali priliku biti svjedoci jednog plavog kontejnera kojemu je pukao poklopac te su ga »savjesni« građani u roku jednog dana zatrpali mješovitim komunalnim otpadom, a sve kako ne bi napravili dva koraka, otvorili zeleni kontejner te u njega ubacili smeće.
​Dok se ove stvari ne promijene i u glavama naših sugrađana, nikakvo odvajanje otpada neće u potpunosti upaliti.