Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KULTURNA BAŠTINA Hoće li se uskoro obnavljati anđeo?

09.08.2019. 14:02
KULTURNA BAŠTINA Hoće li se uskoro obnavljati anđeo?


Nakon što smo prekjučer kratko napisali i izvijestili javnost o oštećenjima koja su nastala na krilima anđela koji stoji na vrhu zvonika katedrale sv. Stošije, jučer smo od stručnih i nadležnih službi istražili tko bi trebao popraviti anđela. Je li to u nadležnosti Zadarske nadbiskupije, koja je formalni vlasnik katedrale sv. Stošije, zvonika, a time i anđela, ili drugih službi, kao što je primjerice Konzervatorski odjel, u čijoj je nadležnosti kontrola kulturnog dobra i povijesnih spomenika.
Ne zna se koliko je oštećenje
U Zadarskoj nadbiskupiji nisu ni znali da postoji oštećenje na mjedenom kipu anđela te su rekli kako će sve ispitati te ukoliko bude potrebo će pristupiti obnovi.
– Ne znamo koliko je oštećen, ali kad saznamo, sukladno oštećenjima ćemo odlučiti o daljnjem postupanju. Poslije ljeta smo planirali uređivati zvonik iznutra pa bismo možda mogli urediti i anđela. Ali, tko će se popeti tako visoko?, upitali su se katedralni župnik Josip Radoica Pinčić i njegov tajnik. Pojasnili su kako je anđeo bio već jednom na obnovi, ali to je bilo u ratno doba. Međutim, tadašnji crkveni oci bojali su se da ga netko ne bi ukrao, odnosno da ne bi ostao u Srbiji te su ga vratili prije nego je stavljen trajniji premaz na njega, pa je to najvjerojatnije razlog današnjih oštećenja. Dodali se kako se o svemu treba konzultirati i s Konzervatorskim odjelom, koji je nadležan za održavanje svih spomenika u staroj gradskoj jezgri.
Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u zadru rekao nam je kako je u principu svaki vlasnik objekta odgovoran za održavanje i uređenje tog objekta, bez obzira radilo se o kući ili crkvi.
– Anđeo je bio na obnovi prije Domovinskog rata, odnosno oko 1989. godine i tada je reatauriran. Međutim, od tada je prošlo mnogo vremena, a anđeo je izložen vremenskim uvjetima te je potrebno vidjeti kolika su točno oštećenja, rekao nam je igor Miletić.
Urbane legende
Inače, zvonik crkve sv. Stošije građen je u dva navrata. Prizemlje i prvi kat zvonika katedrale sagrađeni su 1452. (za vrijeme nadbiskupa Vallaressa), dok je gornje katove od 1890. do 1894. prema tipu zvonika u Rabu gradio engleski arhitekt i povjesničar umjetnosti Thomas Graham Jackson. Sa zvonika se pruža prekrasan pogled na Zadar i okolicu te se posljednjih godina koristi kao vidikovac i česta je meta brojnih turista koji žele uživati u predivnom pogledu. Uz zvonik se vežu i urbane legende od kojih su najvjerojatnije najpoznatije one da se nekolicina gradskih »farabuta« popelo na zvonik te na anđelu napravilo stoj na rukama.