Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ORGANIZIRANI KRIMINAL Zbog “pranja novca” osumnjičeni brojni poznati Zadrani, samo dvojica od njih M.Č.(48) i V.I.(44) “pobrali” gotovo 6 milijuna kuna

09.08.2019. 16:00
ORGANIZIRANI KRIMINAL Zbog “pranja novca” osumnjičeni brojni poznati Zadrani, samo dvojica od njih M.Č.(48) i V.I.(44) “pobrali” gotovo 6 milijuna kuna


Četiri bivša policajca, M.Č. (48), V.I. (44), I. K. te B. S. (48) dio su kriminalne skupine osumnjičene da je počinila više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Kako doznajemo, čini se kako je upravo prije spomenuti B.S, nekada visokopozicionirani policajac, koji je otpušten iz policije za posljednjeg mandata načelnika PU zadarske, Antona Dražine, bio glava operacije, koja je osmislila malverzacije na štetu proračuna RH.
Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi gotovo 2, 5 milijuna kuna dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od gotovo 10 milijuna kuna, a za koji iznos su njihova trgovačka društva oštećena.
Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke i PU vukovarsko-srijemske, Ministarstvom financija te u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 16 osoba, M.Č.(48), V.I. (44), I. K.(53), B.S. (48), Ž. S.(41), D.A.(49), M.B.(46), M.I.(33), A.Č.(23), I.K.(40), Ž.V.(60), B.K.(32), T.Š.(34), D.M.(44), K.B.(25) te D.B.(49) koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a također je prijavljeno i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja, odnosno fiktivnih tvrtki preko kojih je izvlačen novac. Radi se uglavnom o tvrtkama koje su se navodno bavile trgovinom, ugostiteljskom i zaštitarskom djelatnošću te građevinom, a kako neslužbeno doznajemo to su tvrtke Vipera Protecta d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Atena d.o.o., Diklovac d.o.o., Mango d.o.o., Ira Grad d.o.o. te Braniteljska zadruga "Sokol".
– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 12 osoba se sumnjiči da su u razdoblju od 2015. pa do 2019. godine u svojstvu osnivača i odgovornih osoba svojih 11 trgovačkih društava i jedne zadruge, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi za sebe, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna RH, izvukli sredstva iz svojih trgovačkih društava na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka društva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri trgovačka društva sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jednog trgovačkog društva također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu nakon čega su isti uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali njima. Također su u cilju uskrate dužnih davanja državi na ime PDV-a evidentiranjem navedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano zatražili i ostvarili odbitak PDV-a, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Tomislav Škara dodajući kako se svih osam društava preko kojih je novac izvučen, nije bavilo nikakvom djelatnošću, nisu imali zaposlenih niti poslovnih prostora već su isključivo poslužila kao transferna društva za navedene novčane transakcije.
Najveću protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od 5 milijuna kuna ostvario je V.I. (44) te zajedno sa svojim partnerom M.Č.(48) još dodatnih 800.000 kuna.
Policija je u četvrtak navečer na Županijski sud u Zadru privela pet osoba, a nakon provedenog ispitivanja sudac istrage Hrvoje Visković istražni zatvor u trajanju od mjesec dana odredio je za M.Č.(48), Ž.S.(41) te B.S.(48), zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.
Osim spomenutih, V.I.(44) i D.A.(49) nalaze se već na izdržavanju zatvorske kazne zbog drugih kaznenih djela.
Nakon privođenja kod Županijskog državnog odvjetnika u Zadru i suca istrage pušteni su da se brane sa slobode M.B.(46), te M.I.(33), koji je prilikom privođenja pokušao pobjeći, no policija ga je sustigla na odmorištu Zir gdje su ga zbog specifičnog ponašanja testirali na droge te ustanovili kako je pozitivan na kokain. Istovremeno je odbio testiranje krvi i urina te je potiv njega podnesen prekršajni prijedlog za vožnju pod utjecajem opijata.
Zanimljivo je spomenuti kako su među osobama obuhvaćenima istragom bivši zet vlasnika poznatog zadarskog trgovačkog lanca D.B.(49), ali i njegov zet K.B.(25), vlasnik kafića u kojemu je prošle godine brutalno pretučena Zadranka. Osim njih, široj javnosti je poznat i B.S.(48), bivši specijalac, dragovoljac Domovinskog rata te policijski dužnosnik koji je već osuđivan zbog prijevara s čekovima i isisavanja novca preko virmana iz drugih tvrtki. S još jednim istaknutim braniteljem, M.Č.(48), priveden je i njegov sin A.Č.(23), koji je prije nekoliko godina sudjelovao u brutalnom silovanju maloljetne Zadranke na plaži Kolovare te je osuđen za kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka, za koje je kažnjen pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine (fizički nije bio u zatvoru, ali se tri godine nad njim vršio nadzor), no on je nakon saslušanja ovoga puta pušten na slobodu.
Protiv svih 16 prijavljenih osoba podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu zbog sumnje da su počinili kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246., Utaju poreza ili carine iz čl. 256. i Krivotvorenje službene i poslovne isprave iz čl. 279. KZ RH.
Tijekom kriminalističkog istraživanja, na zadarskom i zagrebačkom području provedeno je više pretraga domova, poslovnih prostora, osobnih vozila i mobilnih telefona, a u krajnjoj realizaciji ovog istraživanja sudjelovalo je 30-ak policijskih službenika, istaknuo je Škara.
– Ističem da se činjenjem kaznenih djela protiv gospodarstva i protiv državnog proračuna RH izravno podriva ekonomska snaga zemlje te će prioritet gospodarskog istraživanja Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU zadarske u narednom periodu biti upravo ovakva kaznena djela, naglasio je Bore Mršić, voditelj Službe kriminalističke policije PU zadarske dodajući kako policija nema saznanja da su počinitelji imali neki oblik političke zaštite u sustavu, niti da su ikome plaćali mito, što dovoljno govori o njihovoj smjelosti i uvjerenosti kako nikada neće biti uhvaćeni i procesuirani.