Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PITANJA KOJA NAJVIŠE MUČE NAŠE GOSTE U DOBA PANDEMIJE KORONAVIRUSA Zanima ih popunjenost kapaciteta i besplatno parkiranje

09.08.2020. 18:54


Situacija sa svjetskom pandemijom koronavirusa koja se i dalje ne smiruje u potpunosti ostavlja traga na mnoge djelatnosti, no turizam ponajviše. Osjeća se to i u gradu Zadru i Zadarskoj županiji. I dok su turstički djelatnici umjereno zadovoljni budući da stanje ipak nije onako crno kao što su neke prognoze zvučale, oni koji također snose posljedice svega ovoga su svakako i sami turisti. Prošetali smo stoga najvećim globalnim virtualnim okupljalištem suvremenih nomada, web-stranicom TripAdvisor i pogledali koja su to pitanja koja najviše muče naše goste u ovim pandemijskim vremenima.
Tako mnoge koji planiraju uskoro svoje putovanje u Zadar zanima kakvo je stanje u gradu glede popunjenosti turističkih kapaciteta s obzirom na covid-19. Na forumima se korisnici većinom pozivaju na izvješća iz zadarskih medija i podatak da je popunjenost oko 60 posto, tako da se ti podatci koje objavljujemo čitaju već po cijelom svijetu, od susjedne Bosne i Hercegovine, do Velike Britanije i dalje.
Drugo pitanje koje se ovih dana često postavlja je ono o mogućnostima za besplatno parkiranje. Nekako se bila proširila vijest da je parking na Muraju besplatan, no oni koji imaju iskustva s terena su brzo obavijestili nadobudne da to nije slučaj.
Duža rasprava se također razvila oko toga jesu li pale cijene u restaurantima i ako nisu zašto nisu i slično pri čemu su hrvatski korisnici učili strane zakučastim labirintima preživljavanja u uvjetima hrvatske ekonomije, posebice za male poduzetnike. Korisnik iz Mestre u Italiji je upozorio da ni u Italiji koja je bila najviše pogođena zarazom cijene nisu opale, dok je drugi korisnik iz Kanade jednostavno kazao da u ovakvoj situaciji uopće nije za očekivati da dođe do pada cijena. U tome su ga podržali korisnici iz australskog Pertha i američke savezne države Minnesote, kojima bi bilo logično čak i da cijene porastu, obzirom na situaciju.
Određeno smanjenje broja diskusija i njihove frekvencije na zadarskom forumu na TripAdvisoru ipak se dade primijetiti. Pokazatelj da je podatak od 60 posto prometa u odnosu na lani uistinu točan. I da, hoćeš-nećeš, moramo s time biti zadovoljni.


Komentara ipak manje
Možda je najbolji pokazatelj interesa za Zadar na najvećoj svjetskoj turističkoj internetskoj stranici, količina nedavnih osvrta i komentara koji se odnose na gradsku znamenitost broj jedan prema glasovima gostiju, a to su Morske orgulje.
Trenutačno ima pet komentara iz mjeseca kolovoza i petnaestak iz srpnja. I premda su svi pozitivni i zrače oduševljenjem, to jest manje nego je obilčavalo biti prošlih godina u ovo doba.