Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kaji: Želim se pridružiti u vašim molitvama za Hirošimu i Nagasaki te za mir u svijetu

09.08.2021. 11:28


Prije 76 godina Japan je 6. kolovoza 1945., doživo stravični atomski napad, na zemlji je nastao užas i pakao kad je američki bombarder B-29 nazvan Enola Gay posijao bombu »Mališan« na Hirošimu od čijih je posljedica poginulo oko 140 tisuća ljudi. Tri dana kasnije »Debeljka« u Nagasakiju je uzela oko 70 tisuća života, rečeno je u Biogradu na Moru prigodom 12. po redu komemorativne ceremonije održane na Rivi kod spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira.


Lampioni s laticama cvijeća
Nazočni su kod spomenika ždralu u bazen s laticama cvijeća upalili i pustili lampione kako bi donijeli mir cijelom svijetu. Asocijacija je to na tisuće lampiona koju žitelji Hirošime istog dana spuštaju u rijeku Ota.
– Poštovani gospodine Ivan Knez, gradonačelniče Biograda na Moru, dragi prijatelji, hvala vam što ste nas pozvali na dvanaestu ceremoniju komemoracije žrtvama atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija. Velika mi je čast što ću po treći put nazočiti ovoj svečanosti, kazala je NJ. Ekselencija Misako Kaji, veleposlanica Japana u Hrvatskoj.
Biograd je prvi grad u svijetu izvan Japana koji je 2009. godine podignuo spomenik sa skulpturom ždrala koja na simbolizira odanost, čast, dugi život i ispunjenje želja.
– Želim izraziti iskrenu zahvalnost gradonačelniku Knezu što svake godine organizira ovu komemoraciju. Kao priznanje za njegov doprinos, japanski car je prije tri godine dodijelio odlikovanje Red izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom. Ovo pokazuje koliko Japanci cijene gradonačelnika Kneza, rekla je Kaji.


Stravične posljedice
U ime najveće svjetske asocijacije »Gradonačelnici za mir« (Mayors for peace) 12. put Grad Biograd na Moru obilježio je obljetnicu prve atomske bombe u povijesti bačene na Hirošimu.
– Protekle godine opet svijet nije vidio veliki napredak u nuklearnom razoružanju. Nadamo se da će jedini postojeći sporazum o nuklearnom razoružanju, novi START, napredovati uz šire sudjelovanje. Kao jedina država koja je pretrpjela stravične posljedice atomskih bombardiranja, Japan je odigrao vodeću ulogu u raspravama međunarodne zajednice o nuklearnom razoružanju. Premijer Suga je na komemoraciji u Hirošimi obnovio svoju odlučnost da radi na postizanju konkretnih postignuća na Konferenciji o pregledu Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) 2020. koja će se održati početkom sljedeće godine, istaknula je Kaji.




Mir u svijetu
U međuvremenu, kaže ona, čak i u ovim izazovnim vremenima pandemije, zahvaljujući trudu i zalaganju sportaša, osoblja, zdravstvenih radnika i svih drugih, Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020 održavaju se u Tokiju.
– Prije otvaranja, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora gospodin Thomas Bach, posjetio je Hirošimu jer primirje za Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokio 2020 je na snazi do kraja Igara, istaknula je Nj. E. Misako Kaji, te je nastavila:
– Na kraju vam se želim pridružiti u vašim molitvama za Hirošimu i Nagasaki te za mir u svijetu, poručila je Kaji.
U najvećoj svjetskoj asocijaciji »Gradonačelnici za mir« trenutno je 8.042 grada s oko 1,2 milijarde ljudi iz 166 zemalja i regija svijeta, uključujući i 35 gradova u Hrvatskoj, koji prenose ovo sjećanje na mlade generacije. Biograd je u funkciji dopredsjednika svjetske organizacije.


Zastrašujuće zlo nuklearnog oružja
– Prije 76 godina svijet se zauvijek promijenio. Japan je jedina zemlja na svijetu koja je pretrpjela nuklearni napad u ratovanju. Snažno vjerujemo kako se tragedija iz Hirošime i Nagasakija više ne smije ponoviti. Za miran suživot moramo ukinuti apsolutno zlo, nuklearno oružje koje je sam vrhunac nečovječnosti. Na svima nama je velika odgovornost da naraštajima diljem svijeta objasnimo tako veliko zastrašujuće zlo nuklearnog oružja, poručio je Ivan Knez, drugi čovjek najveće svjetske mirotvorne organizacije Gradonačelnici za mir.
Ovo je bila tiha svečanost, zbog koronavirusa kod spomenika ždralu osim Nj. E. Misako Kaji i gradonačelnika Ivana Kneza lampione su u bazen pustili Jasminka Bajlo, dopredsjednica Udruženja vizije kampanje 2020. i prva biogradska operativka u asocijaciji Gradonačelnici za mir, dr.sc. Vlatko Kopić, specijalist oralne kirurgije i bivši hrvatski sabornik, Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća, Drina Bešenić, gradska pročelnica, dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca, Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, dok su Šime Mršić, državni tajnik, Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, saborski zastupnik i gradonačelnik Bjelovara s nekoliko gostiju bili na rivi.