Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Sukošanu otkriven spomenik tovaru

09.08.2021. 11:34


Zanimljiv i poseban dan za Sukošan. Dok spomenike uglavnom dobivaju ljudi zaslužni za svoja djela, Sukošanci su odali počast tovaru ili magarcu, životinji koja je svojrvrsni simbol Dalmacije i težačkog života. Uz znak zahvale ovoj plemenitoj životinji, na obali na Ruševcu otkriven je spomenik, statua tovara u naravnoj veličini.
– Spomenik, brončanu statuu tovara, izradio je zadarski akademski kipar Igor Maštruko, dok su radove na postolju i uređenju okoliša izvodili djelatnici komunalnog poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o., kazao je voditelj programa Andrija Vanjak, istaknuvši kako je ovo zajednički projekt Općine Sukošan,Turističke zajednice i komunalnog poduzeća.


Odmah »zatrpao« društvene mreže
Velika većina od 3.000 Sukošanaca je oduševljena spomenikom tovara. I ne samo oni, nego i oko 6.000 turista koji trenutačno borave na sukošanskom području.
– Čovik i tovar ne tako davno nisu mogli jedan bez drugoga. Tovar je strpljiv, požrtvovan, izdržljiv, poslušan, ali i tvrdoglav jer bi se suprostavio odluci vlasnika da ga preoptereti, kazao je Vanjak.
U spomen na vrijeme koje je prošlo i preko pola stoljeća održavanja spektakularnih trka tovarov Memorijal kenje Vijole provedena je u djelo ideja Općine Sukošan, Turističke zajednice, najistaknutijih sudionika trka tovara i novinara Zadarskog lista, o podizanju spomenika ovoj plemenitoj životinji, rekao je Vanjak o spomeniku koji je odmah »zatrpao« društvene mreže.


Memorijal kenje Vijole
U nazočnosti načelnika Ante Martinca, direktora TZO-a Sukošan Nikole Miloševića Nike, i direktorice Zlatne luke d.o.o. Katarine Bebek, sudionika trka i vlasnika tovara, KUD-a Zlatna luka, mještana i turista, spomenik su otkrili Božo Labus, Toni Raspović i Andrija Grdović, članovi udruge Sinji galeb koja je još 1968. godine inicirala trku tovara.
– Od 1968. godine do današnjih dana trka tovarov je postala tradicionalna manifestacija pod nazivom Memorijal kenje Vijole, magarice našeg najstarijeg člana, istaknuo je Nediljko Torbarina – Neđo iz udruge Sinji galeb, koja je osim trke tovarov bila aktivna i u organizaciji »lipih maškara« i drugih aktivnosti toga vremena.




Dotur Dika i šampion Smoljo
Pred otkrivanje spomenika antivirusnu kontrolu tovara profesionalno je odradio legendarni »dotur« Milan Torbarina Dika, dok je prvi na tovara »uzjašio« Andrija Smolić – Smoljo, prvak Hrvatske i višestruki podbjednik sukošanskih trka tovara.
Nažalost, zbog korone nije upriličena milenijska fotografija Šime Strikomana i 51. Noćna utrka tovarov Memorijal kenje Vijole, a i svečanost otkrivanja spomenika bila je organizirana s ograničenim brojem sudionika. Umjesto velike pučke fešte uoči blagdana nebeskog zaštitnika i pučke fešte sv. Kasijana, uz fritule i kroštule za veseli štimung na gitari i mandolini brinuo se Duo Ivica.


Model Tovar Putko
Model za izradu statue tovaru bio je, poslije kenje Vijole, najpoznatiji sukošanski tovar Putko. Naime, na dosad održanih 50. Noćnih trka tovarov Memorijal kenje Vijole u Sukošanu, najviše, točno 10 titula, osvojio je tovar Putko u vlasništvu Bože Devića koji je s njim osvojio pet titula, isto kao i šampion Hrvatske Andrija Smolić Smoljo.
– Putko ima urođenu snagu, vještinu i lakoću kaskanja i galopa, kazao je Andrija Smoljo o tovaru šampionu.


Sinji galeb
Članovi udruge Sinji galeb su Toni Raspović, Andrija Grdović, Ljubomir Vanjak, Miljenko Grdović, Milan Zdravko Brkić, Božo Labus, Žarko Dijan i Nediljko Torbarina – Neđo. Udruga je imala 16 članova, a preminuli su Josip Skandali – Čutica, Božo Nadinić, Marko Pavić, prof. Zlatko Pavić, Božo Smolić, Ratko Peričić, Ante Rogoznica i Zlatko Vlah.