Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Ništa nas ne može odvojiti od Božje ljubavi

08.09.2010. 22:00
Ništa nas ne može odvojiti od Božje ljubavi


Na Marijine blagdane s radošću se okupljamo u njezinim crkvama i svetištima, oko nje se osjećamo lijepo i ugodno kao oko svoje majke. O blaženoj Djevici se govori u prvom čitanju u sklopu najave da će roditi Sina Isusa Krista. I ovo evanđeosko izvješće završava također s imenom Marije koja će roditi Spasitelja svijeta, kazao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić tijekom misnog slavlja u crkvi Sv. Marije u Zadru na blagdan Male Gospe.
– Apostol Pavao u poslanici Rimljanima kaže: “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Pavlova poslanica Rimljanima je ostvarila toliko utjecaja u povijesti Crkve kao nijedan drugi spis Novoga zavjeta, od Augustina do Tome i od Nicejskog sabora do Drugog vatikanskog koncila. Zbog toga su ovu poslanicu nazivali katedrom vjere, naveo je u propovijedi nadbiskup zadarski istaknuvši kako je kršćanski život, život vjere i nade po Duhu Svetom koji prebiva u nama.
– Ako smo djeca Božja, onda smo suobličeni slici Sina njegova, subaštinici Kristovi, zajedničari dobara Gospodnjih. Stvorenje sa svom žudnjom iščekuje ovo objavljenje sinova Božjih, rekao je mons. Puljić upitavši: “Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?”
Nadbiskup je dajući odgovor na ovo pitanje naglasio kako nas ništa ne smije rastaviti od ljubavi Božje.
– Nabraja se sedam gotovo beznadnih stanja. Ni nevolja, ni tjeskoba, ni progonstvo, ni glad, ni golotinja, ni pogibao, ni mač, ne mogu nas rastaviti od ljubavi Božje. Onda završavajući osmo poglavlje dodaje se još deset viših tajanstvenih nadljudskih sila koje su nemoćne u tome smislu da nas rastave od ljubavi našega Spasitelja. Ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni dubina, ni visina, ni ikoji drugi stvor, ništa nas ne može rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu. Čuli smo i izvješće iz Matejevog evanđelja o tome kako se zbilo Isusovo rođenje, a prethodile su mu generacije i generacije koje Matej poimence nabraja, od Abrahama do Davida prvih četrnaest, drugih četrnaest od Davida do babilonskog sužanjstva i trećih četrnaest od sužanjstva do Isusovog rođenja. Svaka od ovih generacija ima i nosi breme odgovornosti svoga vremena, kako prije, tako i za vrijeme i poslije sužanjstva, čulo se u propovijedi.
Mons. Želimir Puljić je govoreći o Djevici Mariji dodao da je prepoznajemo i kao Djevicu od sedam žalosti.
– Marija je Majka koja je prisutna, koja nas brani. U njezinim svetištima vjernici se rado okupljaju i mole i kao što je Crkva započela svoj ovozemaljski hod s Marijom na Duhove u dvorani Posljednje večere, tako će s njom završiti svoj hodočasnički put prema nebu. Ona je s Isusom u sredini Crkve. Zbog toga nas Marijini blagdani i njezina svetišta okupljaju, to su mjesta gdje ozdravljamo u duhu, gdje se rado okupljamo, gdje osjećamo kako nam Majka donosi i okrepu i pomoć, zaključio je poglavar zadarske Crkve.