Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ponovit će se izbor predsjednika zadarskog Vijeća

08.09.2011. 22:00
Ponovit će se izbor predsjednika zadarskog Vijeća


Konstituirajuća sjednica zadarskog Vijeća srpske nacionalne manjine ponovit će se, s obzirom da Dušan Lakić na prvoj sjednici nije dobio natpolovičnu većinu glasova svih članova Vijeća, već samo svih prisutnih


Na ponovljenoj konstituirajućoj sjednici Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije za predsjednika je izabran Milan Milić iz Obrovca, dok je za zamjenicu predsjednika izabrana Jadranka Kovačević iz Kakme. Konstituirajuća sjednica ponovljena je ovog tjedna, s obzirom da na prošlotjednoj ni jedan od dvojice kandidata za predsjednika nije dobio natpolovičnu većinu glasova svih vijećnika. Miliću je tada za izbor nedostajao jedan glas. 
Iz istog razloga, kako je potvrdila pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić, bit će ponovljena i konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zadra na kojoj Dušan Lakić, također, nije dobio natpolovičnu većinu glasova svih članova Vijeća, već samo svih prisutnih.
Gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić, koji kod konstituiranja vijeća nacionalnih manjina ima ulogu analognu onoj predstojnika Ureda državne uprave, kada su u pitanju konstituiranja vijeća lokalne i područne samouprave, sjednicu će, saznajemo, sazvati za najskoriji termin koji odgovara vijećnicima.
Po Statutu Vijeća srpske nacionalne manjine, kako napominje Veselko Čakić, i sam član zadarskog Vijeća, za izbor predsjednika potrebna je natpolovična većina svih vijećnika. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina eksplicitno ne navodi kava je većina nužna za izbor predsjednika, već samo kako “članovi vijeća nacionalne manjine tajnim glasovanjem biraju predsjednika vijeća” te kako “vijeće nacionalne manjine bira i osobu koja će zamjenjivati predsjednika vijeća u slučaju njegove odsutnosti ili spriječenost”.
Ovog tjedna konstituirana su i vijeća srpske nacionalne manjine u Obrovcu,  Benkovcu, Zemuniku Donjem i Gračacu. Za predsjednika Vijeća u Obrovcu izabran je Dušan Ljubičić, a za zamjenika predsjednika Ratko Milić. Predsjednik benkovačkog Vijeća srpske nacionalne manjine je Rajko Kukavica, a njegov  e zamjenik Igor Miodrag, dok je za predsjednika Vijeća u Gračacu izabran Milan Ciganović, a za zamjenika predsjednika Luka Radusin. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Zemuniku Donjem je Rade Graovac, dok je potpredsjednik Petar Prostran.
Veselko Čakić, koji je član i županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine čiji je u prošlom sazivu bio i predsjednik, na upit hoće li ovog puta biti iskorištena mogućnost osnivanja Koordinacije vijeća srpske nacionalne manjine u Zadarskoj županiji, odgovara kako takvu mogućnost do sada nisu koristili te će tek procijeniti treba li im koordinacija.