Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na najkritičnije linije upućuju se dodatni timovi civilne zaštite

09.09.2020. 15:08


Nakon što se detektirao problem u autobusima na gradskim linijama u terminima kada srednjoškolci odlaze na nastavu kako zbog pretrpanosti i nemogućnosti održavanja socijalne distance, tako i zbog nemara dijela njih koji zaštitne maskice koriste samo prilikom ulaza u autobus, Grad Zadar je u utorak ujutro na Autobusni kolodvor uputio tri postrojbe civilne zaštite.
Kako su i oni sami na terenu uvidjeli da problem postoji te da većina mladih po ulasku u autobus spušta maske pod nos ili bradu ili ih skida, odlučili su pojačati kontrole.
Od načelnika gradskog stožera Ante Babića doznajemo kako će već jutros na teren biti upućene dodatne tri kontrole, ukupno deset članova postrojbe civilne zaštite.
– Na žalost ne možemo puno napraviti i nemamo ovlaštenja za represijske mjere. Mladi ljudi nemaju svijest o opasnosti od zaraze, a niti dovoljnu svijest o takvim svojim postupcima. Već ujutro ćemo uputiti dodatne timove koji će ulaziti u autobuse na tim najkritičnijim linijama. Nacionalni stožer je donio niz mjera, međutim, one nisu implementirane u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Naši djelatnici mogu samo preventivno i edukativno djelovati te sačinjavati zapisnike koji se potom proslijeđuju inspektoratu. Stoga apeliramo prije svega na roditelje tinejdžera da svoju djecu upozore na opasnost koju takvim ponašanjem izazivaju, kazao je Babić koji je ujedno pozvao i sve one koji rade s mladima i na bilo koji način mogu utjecati na njih da ih educiraju i tako pripomognu da se ovaj problem riješi ili barem svede na što je moguće niže granice.
O ovoj problematici razgovaralo se jučer i na sastanku Stožera civilne zaštite Zadarske županije gdje se za sada oslanjaju na gradske postrojbe.
– Nadamo se da će nazočnost patrola u autobusima polučiti pozitivne rezultate. Dolazi nam jesen i nitko od nas ne zna što nam nosi. Stoga smo donijeli i neke odluke kako bi bili spremni i za povećani broj zaraženih. Pregovaramo za izoliranu lokaciju gdje bismo mogli smjestiti oboljele koji nemaju teže simptome, ali ipak trebaju nadzor. Opća bolnica Zadar je nabavila još jedan tester što će biti od velike pomoći, a od Nacionalnog stožera smo naručili tri kontejnera i nekoliko šatora u kojima bi se radila trijaža. Pratimo situaciju i spremni smo za sve scenarije, poručio je načelnik županijskog stožera Šime Vicković.