Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Usprkos uvedenim epidemiološkim mjerama projekt Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva ide dalje

09.09.2020. 08:21
Usprkos uvedenim epidemiološkim mjerama projekt Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva ide dalje


S obzirom na najzahtjevniji početak školske godine u bližoj, a vjerojatno i daljoj povijesti školstva, čini se kako je prvi nastavni dan u svim zadarskim školama protekao sasvim u redu, ukoliko se takvim može nazvati dan organiziran pod strogim epidemiološkim mjerama. Pročelnik gradskog UO za odgoj i školstvo Joso Nekić izrazio je svoje zadovoljstvo spremnošću gradskih škola za početak ovako jedne izazovne školske godine.
– Za sada nas nitko iz niti jedne zadarske škole nije kontaktirao što znači da je situacija pod kontrolom te se nadamo da će tako i ostati. Naravno, situacija je nepredvidiva i stvari se mijenjaju iz dana u dan, no spremni smo na sve scenarije, a ovaj izuzetno zahtjevan početak kako za učenike tako i za profesore i roditelje, prošao je čak i bolje nego su mnogi očekivali. Naime, već imamo iskustvo s online školom što je jedan od razloga zašto su djeca, usprkos zaštitnim maskicama i ograničavanju kretanja po školskim hodnicima, relativno dobro prihvatila ovakav model održavanja nastave jer je za njih najbolje što se može napraviti, kontakt s njihovim vršnjacima te nastava s njihovim učiteljima i profesorima u učionicama, istaknuo je Nekić.
Prvog dana nastave, kako bi se financijski pomoglo roditeljima, Grad Zadar je svim učenicima škola pod njihovom ingerencijom osigurao po dvije perive platnene maskice s kojima su roditelji za razliku od nekih drugih škola, pogotovo na sjeveru Hrvatske gdje su djeci podijeljene maskice za odrasle, iznimno zadovoljni. Maskice su izrađene u mjerama prilagođenima dječjim licima od fine i ugodne pamučne tkanine s tankim vezicama koje ne smetaju ušima naših osnovnoškolaca.


Mreža prehrane učenika
Čini se kako su djeca, ovo novo normalno školovanje ipak lakše prihvatila nego jedan dio roditelja.
Ono što je ostavilo prostora za razmišljanje, s obzirom da će u velikom dijelu škola veliki odmor trajati deset minuta, dok bi djeca marendu trebala nositi od kuće i jesti je u klupi, dok bi se učionice provjetravale, što će se dogoditi, odnosno hoće li se s obzirom na to uopće u ovoj školskoj godini realizirati projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra, posebno projekt Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, čiji roditelji možda nisu u mogućnosti djeci osigurati školsku marendu.
– Usprkos epidemiološkim mjerama koje nalažu da učenici školski odmor provedu u svojim učionicama te da marendu isključivo mogu jesti za radnim stolom vjerujem da će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ove godine usprkos koronakrizi i ovako izazovnom početku školske godine uskoro otvoriti poziv za dostavu projektnih prijedloga za projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. U svakom slučaju taj program ide dalje, samo će se sada malo modificirati. Školski obroci mogu biti spremljeni sendviči, jogurt, pecivo, nekakva voćka, dakle bilo što što zadovoljava kalorijske, odnosno nutritivne potrebe djece. Djeca moraju jesti, ne smiju biti gladna. Vjerujem kako će se škole samo prilagoditi novonastaloj situaciji te će se djeci spomenuti obroci koje su proteklih godina preuzimani za vrijeme školskog odmora uglavnom u školskim kuhinjama, sada dostavljati u učionice. Nemamo za sada nikakvih naznaka da projekt Osiguravanja prehrane za djecu u riziku od siromaštva neće ići dalje te uskoro očekujemo postupak anketiranja po osnovnim školama roditelja/skrbnika učenika kako bi iskazali interes za sudjelovanje u projektu, istaknuo je Nekić.
Obroke, kao svih godina do sada, trebali bi pripremati djelatnici školskih kuhinja, a onim školama koje ih nemaju dopremalo bi ih se putem javne nabave angažirane tvrtke za catering.


Dodana vrijednost nacionalnim programima
Podsjetimo, ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost postojećim nacionalnim programima i nije zamjena postojećih programa subvencioniranja prehrane već dodana vrijednost kojom će pomoć biti dostupna većem broju djece. Iznos potpore po obroku je kao i do sada, u visini 5,47 kuna. U ovaj projekt uključene su sve osnovne škole kojima je Grad Zadar osnivač, osim OŠ Voštarnica koja već ostvaruje subvenciju za prehranu učenika putem Ministarstva znanosti i obrazovanja.