Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mons. Želimir Puljić blagoslovio novootvorenu KOŠ Ive Mašine

09.09.2021. 07:59


Katolička osnovna škola Ivo Mašina u Zadru u ponedjeljak je, s početkom nastavne godine, počela s radom u novoj školskoj zgradi koja se nalazi u predjelu Novo naselje na Bokanjcu.


Na blagdan Male Gospe
Na blagdan Rođenja blažene Djevice Marije školu je blagoslovio nadbiskup mons. Želimir Puljić. Blagoslovu škole nazočili su gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican te mnogi drugi uzvanici i gosti uz domaćina, ravnatelja škole don Rolanda Jelića. Škola je nastala zajedničkim trudom Zadarske nadbiskupije i Grada Zadra pa se nazočnima ovom prilikom obratio gradonačelnik Dukić, ističući važnost izgradnje novih škola i čestitajući svima na otvorenju »prelijepe, suvremene i izvrsno opremljene nove škole«.
– Hvala svima koji su uložili napor da bi osposobili ovu školu, a zahvaljujući suradnji s Crkvom pri gradnji ove škole, gradit će se još jedna škola u Crvenim kućama, gdje će uskoro u POS-ove stanove useliti sto mladih obitelji, rekao je Dukić, dodavši kako su u pripremi proširenje Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje te Bartula Kašića, a u izgradnji su i nove škole i vrtići.
– Blago nam dok gradimo škole i vrtiće jer to znači da je Zadar mladi grad i da ima svijetlu budućnost, kazao je Dukić poželjevši svim učenicima, a posebno prvašićima, sretnu školsku godinu.
Naznočnima se obratio i mons. Želimir Pulić, utemeljitelj Katoličke osnovne škole Ive Mašine Zadar.
– Nije bez značenja i simbolike što smo upravo danas odlučili zazvati božji blagoslov, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije te smo željeli da njenim rođenjem rođenje ove škole bude pod njezinom zaštitom, rekao je nadbiskup zaželjevši svim učenicima sretnu školsku godinu, ali i roditeljima, učiteljima i svim ostalima koji vode brigu o djeci, nakon čega je blagoslovio školu, učenike te djelatnike škole.


Dva prva razreda
Trenutačno školu pohađa 150 učenika u šest razrednih odjeljenja. Upisana su nova dva prva razreda, svaki s po 25 učenika i jedan peti razred. U novu školsku zgradu preselili su se učenici 2., 3. i 4. razreda koji su pohađali Katoličku osnovnu školu Ivo Mašina u zgradi Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević na Poluotoku u Zadru, od utemeljenja škole 2018. godine odlukom zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića. Među 150 učenika je 88 novoupisanih, a još mnogi zainteresirani roditelji nisu uspjeli upisati dijete u katoličku školu zbog njena kapaciteta. U budućnosti će je pohađati 500 učenika, a svake godine upisivat će se po dva odjeljenja prvih razreda.