Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Marinović ostaje u Saboru, odlazi Vrdoljak

Autor: Nives Rogoznica

08.10.2008. 22:00
Marinović ostaje u Saboru, odlazi Vrdoljak

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadranka Nevenka Marinović nije postala zamjenicom Zadranke Ane Lovrin, već je zamijenila Darka Milinovića, što se pokazalo praktičnim u izbjegavanju domino efekta
Počinje teći osmodnevni rok u kojem bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin može predsjedniku Sabora Luki Bebiću podnijeti pisani zahtjev za aktiviranje mandata saborske zastupnice. Mirovanje njezinog zastupničkog mandata treba biti ukinuto u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva, što znači da bi najkasnije kroz dva tjedna Lovrin mogla sjesti u saborske klupe.
Unatoč informacijama prekjučer dobivenim iz redova HDZ-a, s povratkom Ane Lovrin u Sabor mandat neće vratiti bivša pročelnica županijskog Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Nevenka Marinović, već bivši dogradonačelnik Knina Tomislav Vrdoljak.
Naime, suprotno uvriježenoj stranačkoj praksi, kod imenovanja zamjenskih zastupnika koji su u Sabor ušli odlaskom Ane Lovrin i Darka Milinovića u Vladu, nije se poštovalo nepisano pravilo regionalnog ključa. Zadranka Nevenka Marinović tako nije postala zamjenicom Zadranke Ane Lovrin, već zamjenom Darka Milinovića, dok je Anu Lovrin zamijenio Tomislav Vrdoljak iz Knina.
Ovakva struktura zamjena pokazala se praktičnom, jer je onemogućen scenarij domino efekta koji bi se dogodio da je Marinović izabrana kao zamjena Lovrin. Ostankom Nevenke Marinović u saborskim klupama na mjestu pročelnika županijskog Odjela za razvoj i infrastrukturu ostaje i Davor Lonić.
Jedina promjena mogla bi se dogoditi na čelu saborskog Odbora za pravosuđe. Sadašnji predsjednik Odbora Ivo Grbić nije mogao ni potvrditi niti opovrgnuti informaciju o tome kako će nakon aktiviranja saborskog mandata Lovrin biti postavljena na njegovo mjesto. Napomenuo je, ipak, kako su tri odbora u kojima sudjeluje, a to su uz Odbor za pravosuđe još i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za zakondavstvo, do sada imala preko 60 sjednica, te kako je, uostalom, Lovrin i u prošlom mandatu, prije imenovanja na mjesto ministrice, obnašala ovu dužnost.