Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Počinju radovi na kanalizacijskoj mreži vrijedni 9,7 milijuna kuna

Autor: Nives Rogoznica

08.10.2012. 22:00
Počinju radovi na kanalizacijskoj mreži vrijedni 9,7 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Za ovu godinu smo potpisali 9,7 milijuna, a ne 16,5 kako je bilo najavljeno, jer smo procijenili da 16,5 milijuna ne možemo stići potrošiti do konca godine, rekao je Darko Kasap


Zamjenik gradonačelnika Darko Kasap za danas najavljuje početak radova na četiri projekta izgradnje kanalizacijske mreže, a do konca tjedna na još tri. Grad Zadar i Odvodnja ugovorili su, naime, s Hrvatskim vodama radove ukupno vrijedne 9,7 milijuna kuna pri čemu se iz gradskog proračuna izdvaja 10% navedenih sredstava, a svi radovi trebali bi biti završeni do konca godine.
Sredstva su dobivena iz Vladinog programa pokretanja investicijskog ciklusa.
Manji zalogaj
– Za ovu godinu smo potpisali 9,7 milijuna, a ne 16,5 kako je bilo najavljeno, jer smo procijenili da 16,5 milijuna ne možemo stići potrošiti do konca godine. Da ne bismo dobili negativnu referencu kapaciteta trošenja sredstava, odlučili smo se na malo manji zalogaj i mislim da smo dobro odlučili, jer nam to otvara mogućnost da u sljedećoj godini povučemo puno više sredstva. Paralelno s ovim, krenuli smo u projektiranje sekundarne kanalizacijske mreže u cijelom gradu. Cilj nam je do sljedećeg ljeta imati isprojektiran cijeli grad, imati dobivenu građevinsku i lokacijsku dozvolu za sekundarnu kanalizacijsku mrežu i oborinsku vodu u čitavom gardu jer ćemo tako pokazati vrlo visoku spremnost kandidiranja projekata i njihove realizacije, rekao je Kasap.
– Radovi na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže počinju u MO Višnjik u Prilazu Ravnih kotara, a radit će se i u ulicama Edvina Androvića, Dobriše Cesarića, te u Starigradskom i Otočkom prilazu, kao i u Ulici Božidara Adžije. Vrijednost radova je 1.932.000 kuna, a ukupno će se izgraditi 1.222 metra kanalizacijskog cjevovoda, kazao je Kasap navodeći kako će se istodobno početi raditi i u Ulici Matije Gupca na izgradnji 2.800 metara kanalizacijskog cjevovoda vrijednog 3.104.000 kuna.
– Ovaj projekt uključuje i priključne ulice, a to su Mažuranićeva, Stančićeva, Mate Balote, dio Ulice Ivane Brlić Mažuranić, Milana Begovića, Ivana Cihlara Nehajeva i Harambašićeva. Radovi također počinju na prvoj fazi izgradnji kanalizacijske mreže na području MO Ričina. Vrijednost tih radova je 3.103.000 kuna, a radi se o 2.700 metara kanalizacijskog cjevovoda. Radovi počinju od Puta Vukića, a radit će se i u Arbanaškoj, na Putu Kotlara, u ulicama Frane Bulića, Tita Strozzija, Vanje Raduša, Nikole Jerolimova i u Galovačkoj ulici. U ovoj godini radit će se na Putu Vukića, u Arbanaškoj i na Putu Kotlara, a u ostalim će se raditi sljedeće godine, napomenuo je Kasap.
Uz to je za danas najavljen i početak radova na crpnoj stanici Zgon u Diklu s pripadajućim gravitacijskim kolektorom.
– Ovaj je projekt vrijedan 4.051.000 kuna, a radi se 4.200 metara cjevovoda. U ovoj godini će se raditi u Ulici Romasna, Ulici Ivana Tijardovića, Puntamičkoj ulici, Težačkoj ulici, ulicama Grge Novaka i Julija Klovića i na spoju tih ulica na Put Dikla. Ovog tjedna kreću radovi i na ostalim projektima. Izuzetno nam je važno čim prije krenuti kako bismo što više realizirali. Riječ je o izgradnji kolektora u Ulici Nikole Šopa u dužini 680 metara vrijednog 1.360.000 kuna, zatim o izgradnji kanalizacijskog kolektora na dijelu Ulice Matije Gupca, takozvanoj četvrtoj građevini, gdje imamo završiti radove u Duknovićevoj ulici.
Rasvjeta da, plin – ne
 Vrijednost tih radova je 270.000 kuna, a radi se o 170 metara cjevovoda. To je završetak građevine koju je ranije financirao Grad Zadar. Također se počinje raditi i na kanalizacijskoj mreži u Arbanasanima koja gravitira na crpnu stanicu Arbanasi. Tu je čitav niz ulica koje su predviđene za radove u sljedećoj godini, a preduvjet za izgradnju je crpna stanica Arbanasi 1 vrijedna 1.239.000 kuna. Ako dovršimo crpnu stanicu ovoj godini, bit će nam odobrena sredstva za izgradnju kanalizacijske mreže što je projekt vrijedan 10 milijuna kuna, istaknuo je zamjenik gradonačelnika.
– Tamo gdje budemo u mogućnosti, rekonstruirat će se postojeći vodoopskrbni cjevovod i u najvećem dijelu ulica će se presvući asfalt. Ovo su mahom uske ulice u kojima nije moguće napraviti nogostupe, a pokušat ćemo malo popraviti i, ako negdje treba progustiti, javnu rasvjetu. Sredstva koja smo dobili od Hrvatskih voda su strogo namjenska i imaju vrlo visoku razinu obveze poštovanja rokova, jer su to sredstva za koja su Hrvatske vode podigle kredit koji će biti podmiren iz sredstava europskih fondova. Iz tog razloga nismo u mogućnosti unutar ovih projekata raditi druge investicije. Nismo imali vremena raspravljati o otkupu zemljišta za proširenje ulica, nego ostajemo bazirani isključivo na kanalizaciju i oborinsku odvodnju. Bilo je pitanja od strane građana zašto nismo uključili plinare, ali to je teško je dogovoriti, EVN je privatna tvrtka i rade tamo gdje imaju veći interes. S Vodovodom smo uspjeli dogovoriti da se oni uključe u izgradnju, napravit će premještanje priključaka ljudima bliže kući ako je moguće, rekonstrukciju cjevovoda gdje su cijevi dotrajale i eventualno izgraditi ogranke ako do nekih kuća nedostaju, kazao je Kasap.