Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izlemao me Fridrich Nietzsche

09.10.2019. 11:25
Izlemao me Fridrich Nietzsche


Ponekad ujutro navratim kod drage tete Tonke u saljskom portu. Mudra teta Tonka uvijek mi podari neku životnu priču natopljenu kompleksnim iskustvom radosti, tuga, briga, odbijanja, križeva. Jutros mi priča teta Tonka: – Jedan se čovjek stalno žalio Bogu kako nosi teški, najteži križ koji pritišće njegova ramena, koljena mu klecaju, stalno je glavom pognut sve do zemlje. Bog ga odvede u šumu punu križeva i kaže mu: »Biraj svoj križ«. Čovjek isproba prvi, drugi, treći križ i kaže: »O, ovaj i ovaj i ovaj je križ teži od mojega«. Naš čovo isproba sve križeve zaključujući kako je njegov križ najlakši od svih koje je isprobao. Najteži križ, moj je križ. Najteži križ tebi, tvoj je križ. Bježim li od svoga križa u kratkotrajna zadovoljstva zaborava i bjegova moj će me križ sustići, a u meni neće ostati ni trunka snage koja proizlazi iz moga esencijalnoga ja. Uzeti svoj križ, jer nema života bez križa, na svoja ramena znači uzeti u obzir sebe i svoju stvarnost i drugoga i stvarnost i slobodu drugoga. Kada se neminovnost križa umno procesuira, križ postaje dar. Što je teži dar je stvarniji, donosi mnogo plodova. Ako ostane koja dvojba dobro se je uputiti na Zadarsko sveučilište i u tamnim, dugim, hodnicima nabasati na prognanoga i prezrenoga Friedricha Nietzschea. Avaj, možeš staroga Friedricha tjerati od sebe, možeš sebe tjerati od sebe.
Negdje noću, zorom zaskočiti će te drugar Friedrichi reći ti: »Najjača želja u čovjeku jest želja za moći. Najjači pobjeđuju.« Hoću moć kako slobodno prihvatiti i nositi svoj križ neminovni i bitno povezan našim dolaskom na svijet. Hoću biti nadčovjek u sebi koji jučerašnju slabost ljudskosti, danas nadilazi jakošću čovječnosti. Lako je mudrog Friedricha krivo shvatiti, tumačiti i njime manipulirati. Ne biti nadčovjek nad drugima, nego iz dana u dan prerastati sebe. Nevjerojatno kako me ta misao čini slobodnim, a na duge staze sretnim. Hodnici zadarskog Sveučilišta tonu u tamu. Stari Friedrich bačen u zapećak sve tiše govori, sve teže diše. Umire li?
Nietzche je, gledajući iscrpljenog, klonulog, izranjavanog konja u Torinu doživio živčani slom. Stari Friedrich pun empatije prema slabijemu.