Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Među 24 ekipe Damir Pleša porazio konkurenciju

09.10.2019. 17:05
Među 24 ekipe Damir Pleša porazio konkurenciju


Prvog vikenda u listopadu ŠRD Sipa – Benkovac punih 20 godina održava svoje tradicionalno natjecanje u panuli – Kup karinskog i Novigradskog mora. Ovogodišnjem jubilarnom natjecanju su pristupile 24 ekipe. I dok se prethodnih godina početak natjecanja zbog loših vremenskih uvjeta često morao pomicati, ove je godine baš sve išlo kako treba. Dan je bio lagano oblačan, ali bez vjetra, upravo savršen za panulu, tako da su natjecatelji, u skladu s planiranom satnicom, u 8 sati s Karinske plaže krenuli u potragu za kapitalnim ulovima ovog akvatorija. Lovna je zona, kao i inače bila cijelo Karinsko i Novigradsko more uz Velebitski kanal sve do Starigrada. Propozicije se nisu mijenjale tako da je bio dopušten lov jednim priborom, a mogao se koristiti i jedan pribor za lov ješke. Dopušteni očni razmak među brodicama je bio 30, a u brazdi 200 metara. Bodovana je sva riba iznad 400 grama težine po principu jedan gram – jedan bod, dok je za ulove teže od 5 000 grama bio predviđen i bonus od 500 bodova.


Dan je obećavao


Dojave o prvim ulovima su počele pristizati već oko devet sati – jedan brancin, pa drugi, pa neke palamide… Ukratko dan je obećavao. A dok su ribolovci tražili ribu, pod ogromnom paviljonskim šatorom podignutim uz more na karinskoj plaži vrijedna je kuharska ekipa pripremala sve potrebno za predstojeću gozbu na kojoj hrana tradicionalno sniježi, a dobro vino i pivo potocima teče. Naravno, logistika koja je ostala na suhom je nesebično koristila poznanstvo s kuharskim osobljem obilato okušavajući sve što se moglo kušati. 
Ulovi su se predavali do 16 sati pa su nekako svi natjecatelji otprilike u isto vrijeme polako jedan po jedan pristižući donosili, netko praznu vreću, netko s ulovom. I premda je sav ulov bio predan do 16 sati, vaganje je odgođeno dok se šator ne popuni. I negdje oko 19 sati, kad je gužva pod šatorom kulminirala pristupilo se vaganju. Ispostavilo se da je samo sedam ekipa predalo svoje ulove dok su ostali obećali da će se iduće godine bolje pripremiti i još više potruditi.




Vaganje


Tako je treće mjesto s četiri palamide ukupno teške 2385 grama osvojio Dinko Denona dok je drugo mjesto pripalo Josipu Iliću s brancinom teškim 3060 grama. Prvo mjesto, kao i pehar za najtežu ribu natjecanja osvojio je Damir Pleša s brancinom teškim 6890 grama. Osim medalja i pehara prvoplasirani su dobili i vrijedne nagrade sponzora kojih kao i uvijek na ovom natjecanju nije nedostajalo. A fešta je pod šatorom uz klapu Donat, brojne sljedove biranih delicija i bogatu tombolu, kao i svih prethodnih godina potrajala do sitnih, sitnih sati. 
6890 grama težio je brancin Damira Pleše
Osim natjecanja u panuli, benkovačka je Sipa organizirala i ove godine prigodno natjecanje u kategorijama U-12 i U-16 na koje se odazvao 21 natjecatelj iz četiri kluba. Uz domaćini nastupili su i Vir, Zubatac Zadar te Podlanica, Biograd na Moru. Mladi natjecatelji su lovili na pridraškoj obali točno nasuprot ušća Zrmanje, a lovina je po običaju bila sitna priobalna riba uz izuzetak 240 gramske podlanice Kneza Mislava. Po završetku natjecanja u podne, juniori su se vratili u šator gdje ih je dočekala topla gradelada s ćevapima, pljeskavicama, a što je izazvalo pravu provalu oduševljenja. Nakon ručka su svi sudionici dobili diplome sa sudjelovanje, a prvoplasirani pripadajuće medalje i pehare.


Rezultati
U-12:


Luka Perica 308 grama 


Danijel Lacković (obojica Sipa, Benkovac) 233


Juraj Barani, (Podlanica, Biograd na Moru) 165


U-16:


Lovre Paleka (Zubatac, Zadar) – 634 grama


Mislav Knez (Sipa, Benkovac) 299


Roko Begonja (Vir) 136


Panula: 


 Damir Pleša 7390


Josip Ilić i Antun Ilić 3060


Dinko Denona i Vlado Pavec (svi Sipa) 2385