IN MEMORIAM Preminula 101-godišnja baka Anka Zurak, dobar duh posedarske župe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Posljednji ispraćaj danas u 15 i 30 sati na Mjesnom groblju Posedarje
Doživjeti sto i jednu godinu života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Anki Zurak iz Posedarja koja se u ovdašnjoj obitelji Klanac rodila prije više od jedno stoljeće, 3. ožujka 1919. Ponosna majka rodila je troje djece koji su joj podarili sedmero unučadi, 14 praunučadi i dvoje šukununučadi
Velimir BRKIĆ
Baka Anka Zurak u crkvi

U utorak, 8. listopada 2019. preminula je 101-godišnja baka Anka Zurak iz Posedarja, jedna od najstarijih žitelja Zadarske županije i Hrvatske. Posljednji ovozemaljski ispraćaj bake Anke bit će danas, 9. listopada na Mjesnom groblju Posedarje u 15.30 sati.
Doživjeti sto i jednu godinu života prava je rijetkost i blagoslov. Uspjelo je to Anki Zurak iz Posedarja koja se u ovdašnjoj obitelji Klanac rodila prije više od jedno stoljeće, 3. ožujka 1919. Ponosna majka rodila je troje djece koji su joj podarili sedmero unučadi, 14 praunučadi i dvoje šukununučadi.
Prije sedam mjeseci Zadarski list je bio u župnoj crkvi, župnikovoj kući i kod obitelji na velikoj proslavi 100 godina bake Anke. Bio je to veliki dan za njezinu obitelj, Posedarje i Župu Gospe od Ružarija.
Usprkos 101-godišnjem bremenu života baka Anka je sve do nedavno bila u zavidnoj fizičkoj snazi i formi, izvrsnog izgleda. Lucidna i simpatična majka, baka, prabaka i praprabaka je bez pomoći naočala čitala, najviše Bibliju, do prije nekoliko mjeseci je radila u vrtu i redovito odlazila u crkvu iako je u životu prošla sve i svašta i zasigurno joj pristaje epitet majke hrabrosti, superbake.
Naime, baka Anka je bila preko 75 godina udovica. Njen suprug Miro je poginuo u Drugom svjetskom ratu kad je imao tek 28 godina, točno na bakin 25 rođendan, 3. ožujka 1944. Njen sin Tomislav imao je četiri godine, a Marijan tek dvije, dok je s kćerkom Katom bila trudna sedam mjeseci.
»Samo me obitelj i rad održava, a Bog drži. Ja u Njega virujen, duboko i najiskrenije. A treba i puno raditi te redovito, malo i zdrawvo jesti, imati dobre potomke, ići u crkvu, moliti baka Anka je na proslavi 100 godina života otkrila svoju formulu dugovječnosti.
Baka Anka je preminula u Gospodinu. Ona je kroz ove godine bila svijetli primjer u posedarskoj župnoj zajednici. Nastojala je svakodnevno dolaziti na svetu misu, ostavljajući posao kad bi začula crkvena zvona s riječju: »kad se vratim nastavit ću s poslom«. Više putra prije mise predmolila je krunicu i ponizno s poštovanjem štovala svetinje.
Bog blagoslovio sve Vaše drage, hvala Vam i do viđenja, bako, praprabako Anka. Počivala u miru Božjem. Čuvali te anđeli Nebeski. Vječna ti slava i hvala.

Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)