Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PZ MASLINA I VINO R. Bobanović i Ž. Uzelac, »ničim izavani« eko vladari krša i vina

09.10.2020. 12:00


Nadolazeća kiša i navala ptica požurila je kasnu berbu (»koju nama ovdje na jugu, službeno Zavod ne priznaje« – R. Bobanović) Merlota i Crljenka od kojih se spravlja jedan čudesni poluslatko eliksir nazvan gordo »Dux Croatorum« po napisu kneza Branimira s obližnjeg Šopota. Radoslav Bobanović pokazuje nam njegovih čudesnih preko 27 šećera iz ove berbe. A i pijemo ga, onog od pred tri godine, a ljudi moji tek pet minuta nakon što ga popiješ ti nahrupi sa svom ljepotom aroma i okusa, da ga ne zaboraviš. Pijemo ovaj što smo »oteli« od narudžbe hrvatskih bankara, kojima je prvotno rečeno da nema ništa od tog jer je sve prodano, da bi Iva odjednom našla sedam boca, pa listimo ovu »nparnu« što ne ide u sanduk pakovanje.


Od krša zagađenog smećem do eko zlata
Na imanju smo danas već legendarnom Poljoprivredne zadruge Maslina i vino, sa Radoslavom Bobanovićem i Željkom Uzelcem. Oni su na dijelom nikad obrađenom divljem kršu, zagađenom smećem, ruinama rata i minama, i nešto polja podigli na 50 ha 12.000 maslina, 50.000 trsa vinograda i 600 smokava posvetom na »Tri gracije Dalmacije«. Pa vinski i maslinski podrum, pa kušaonu, prodaju, pa bazene za akumulaciju vode, natapanje kap na kap. I stari rustikalni objekt u službi kad grupa zatraži roštil ili pečenje. pa vidikovac, a i konjušnica za bobanovićevu neuništivu ljubav…. Jedan od najkompleksnijih agroturističkih kompleksa u nas. Spomenimo dvjestotinjak kilometara cijevi sustava navodnjavanja, kap po kap po izraelskom modelu. I 10 uvijek zaposlenih, a na bazi sati rada 15, jer s poljoprivrednim vaučerima ovdje bude od tri do 60 sezonaca.


Ovdje smo zbog vina
– Imamo priznate i višestruko nagrađivane proizvode i s uljem i s ovih 11 linija vina. Potvrđeni na našem i stranom tržištu, a svima pa i nama je stalo da nas više prihvaćaju naši restorani. Mi smo po maslinama među najvećih pet u Dlmaciji, što je glavni posao, a vino je strast, a i popuna radnih sati, pa su tu i smokve, onda je to kompleksan posao i paleta. Jedino naše određenje je – izvrsnost, perfekcja u pocesu i proizvodu. Makar to nije kvalitetno naplativo, doći će vrijeme da s takav karakter proizvoda i sa eko oznakom naplati, ističe dvojac Bobanović-Uzelac.
Iskustva s kušaonom, za one koji idu iza vas, što je s gostima i prodajom na »kućnom pragu«?
– Sad je Corona poremećaj u tri kritična i ključna mjeseca kada je uz turizam HORECA-a padala. Mi smo ipak tek sedam-osam posto ispod. Sinergija turizma i okružja je ključ, od Kornata, Vrane, Velebita, Zadra,… kolega sa vinarijama, i drugom ponudom, što je prava vrijednost, turističke kuće, restorani koji nas prate,.. Od par stotina gostiju 2008.-9. lani smo došli do gotovo 18.000 gostiju, a trebalo je da nije Coronerasti, iznosi Bobaović zaključujući: Kušaona, podrum, vinarija, prodajni punkt, ponuda desgustacija,.. vrijede i opravdavaju se i prodaja na licu mjesta je najzastupljenija.
A vina je? Ima li u ovih 11-12 linija, uskoro i pjenušca nekog favorita i posebne ljubavi?
– Oko 30 000 l, a ove će godine biti 32.00. Sve su ravnopravne i potrebne, različitost i paleta, bijela i crna, i rose, suha ali i poluslatka i polusuha, domaće i unijete sorte,.. ali vhunska kvaliteta je nužna.
​Crna dominiraju, a najviše se vina prije ljeti, kad idu bijela, je li vam žao zbog tog odnosa?
– Nama je 85% crnog vina. Postoji tradicija, kao što je istina da je ovo podneblje za crna vina, a ono je i dugotrajno održivo.




Prepoznati stvaratelji nove vrijednosti
I što sad mislite o terenu na kojem ste, ovoj stijeni?
– Bilo je više terana u planu a uspjeli smo dobiti ovaj. Kazao sam tad Radi kad već imaš veze što nismo dopali boljeg terena. Nije tada postojalo iskustvo hoće li išta na ovom tlu uspjeti nakon mljevenja stijenja, kaže Uzelac. Korlat se stvarao nešto malo prije iza 2004. a mi 2005. ali niti su vinogradi dignuti niti se dobilo vino, dodaje Bobanović.
– Sada mogu kazati da nema boljeg terroira.
​Mislite dobar odnos visokih šećera i očuvanih kiselina?
– Ma i to, ali to se da i naštimati. Ostaje ona aroma Mediterana, akumulirani buke ovdašnjeg voća, aromatično bilje. Nismo imali pojima što će ispasti a sad se »pravimo važni«. kontatira Uzalac, dopunuje Bobanović.
Kad smo kod »pravljenja važnim«, što je s nagradama, i na kraju osjećajem zadovoljstva?
– Nagrade su dobar putokaz od ovdašnjih, Sabatine, Zagreba, Vina od davnina, do Austrije, Francuske. Londona i čuvenog Decantera. O zadovoljstvu? Mogli smo puno više, ne tek za sebe već društvo i zemlju koju gradimo. No, onaj koji stvara novu vrijednost, ima pravo i kritikovati, pa i svoju državu
Prepoznati smo kao vrijednost i konstanta od obitelji, od zaposlenih, kupaca. Nitko nam neće riješiti probleme, osim nas, a da bi bolje živjeli, mi i naša djeca što ovdje ostaju. Uvažavanje i povjerenje ne padne na lijepe oči već se stiče, a, iako smo ovdje često pogani jedni prema drugima, vidimo da nas je i sredina takvim ocijenila.
 
Poljoprivredna zadruga MasVin – Maslina i Vino


Kakma 189 23423 Polača
e mail – (prodaja, rezervacije, info)
[email protected]
tel:+385(0)23-647-501
mobitel: +385(0)91-526-3229/ +385(0)98-331-336
web: www.masvin-polaca.hr
 


Asortiman vina PZ Mas-Vina – Kotar Superior


Svi proizvodi su sa ekološkom oznakom/ organska proizvodnja
Dux Croatorum, 2016. 0,50l, 14%alk. – poluslatko vrhunsko
Merlot, 0,75l, 2017., 15,5 % alk. – vrhunsko
Syrah, 0,75l, 2017. 14,5% alk. – vrhunsko
Cabernet Sauvignon, 2016.,0,75, 14,5 alk. – vrhunsko
Crljenak, 2018., 0,75, 15% alk. – vrhunsko
Muškat žuti, 2017., 0,375l, 15% alk. – poluslatki – kvalitetno
Crljenak, 2015., magnum 1,5l, 16%alk. – vrhunsko
Cuvee (Maraština/Chardonnay), 2019., 0,75l, 13,5 alk. – kvalitetno
Rose, 2019., 0,75l, 13,5% alk. – kvalitetno
Cuvee crni (Plavina, Babić, Crljenak), 2017., 0,75l, 13,5% alk. – kvalitetno
Babić-Plavina, 2019., 0,75l, 13% alk. – kvalitetno
Osali asortiman:
Maslinovo ulje – light selekcija 0,25l, 0,5l, 0,75 l – ekstradjevičansko
Maslinovo ulje – strongt selekcija 0,25l, 0,5l, 0,75 l – ekstradjevičansko
Masline konzumne – crne/zelene
Suhe smokve
 


Što je vama ovo trebalo?


Bobanović je ekonomist, danas i doktor znanosti s dizertacijom o ruralnom razvoju, prošao put branitelja i kninskog zarobljenika, načenika Općine Polača do obnove i vraćanja više ljudi iz progonstva nego ih je u njega otjerano, do čelnika Financijske policije. Uzelac je vrstan strojarski inženjer, stručnjak i poduzetnik, koji je od ruine nekadašnjeg pogona tlačnog lijeva u Benkovcu stvorio međunarodnu tvornicu što uposli preko 350 ljudi i proizvodi za BMW, Mercedes, Paugeot, Renault,.. odnosno u auto industriji Europe.
– Zasićenost visokom tehnologijom, želja za poveznicu s prirodom. Misao da će investicija biti manja, povjerenje da će država to podržavati, uveliike iznjevjereno, želja za graditi nešto za budućnost nas i naših koji ostajemo ovdje… navodi Uzelac.
– Ljubav preme svemu ovom oduvijek, i želja za nešto uzorno i stvoriti, za što smo mislili da se u stvaranju države poklapa i s općim željama, ali puno toga nije ispunjeno, a neka su sredstva i namjerno rušena traženjem "dlake u jajetu" ili neshvaćanjem ili ne željenem prihvaćanja, navodi Bobanović
– Nismo podržani shodno obećanjima, počev od državnih najava kad je izledalo da ovo može biti tek ogled, a ovakova se imanja stvarati odavde do Medviđe..Sad smo gdje jesmo a treba znati da smo počeli "ispod nule". Ušli smo kao ravnopravni partneri i ostajemo u tom putu. Rezulat je odricanje i nas i obitelji pa i prijatelja, a nije trebalo biti tako. Opravdanost investicije, koju smo očekivali 10 ili za sadašnjih 14 godina, uz sve što smo od proizvoda željeli i postigli, ili smo na dobrom putu, će na kraju biti moguća 2023. ili 2024., zaključuju obojica.