Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Napadačka suša u završnici ostavila Zadrane na nuli

09.10.2021. 07:07


Nije se ni treća utakmica u regionalnoj ligi pokazala sretnom po košarkaše Zadra, ovog puta su ostali kratkih rukava u Krešinoj dvorani od vječnih rivala Cibone. U jednoj teškoj, borbenoj i najmanje lijepoj utakmici ipak su u završnici više koncentracije i mudrosti imali gostujući igrači koji su preko svog kapetana Prkačina došli do odlučujuće prednosti koja im se pokazala dostatnom da ostanu ispred svog domaćina do samoga kraja. Zadar je tako nastavio sa svojom već uhodanom navikom da dugo čekaju na prvu pobjedu u ABA ligi, a pitanje je na koje ćemo dobiti odgovor narednih dana hoće li ih nakon novog kiksa u svojoj dvorani i dalje s klupe predvoditi Ivan Perinčić.


Plus devet Zadra
Otvaranje je pripalo domaćim košarkašima koji su uistinu krenuli vrlo žestoko, posebno na obrambenom kraju terena, pa je Cibona za sedam minuta uspjela ubaciti isto toliko poena i pritom u bunar baciti pet lopti, a na kontu Zadra u tom trenutku našlo se čak 16 ubačaja. Svi su bili djelo trojice igrača: Lukovića, Cartera i Brale, među kojima je prednjačio američki veteran s dvije dvice i jednom tricom. Nakon toga i gosti su se sjetili uključiti u dvoboj, pogodio je prvu tricu za svoj tim Mateo Drežnjak, nadovezao se Reuvers i do kraja prve četvrtine Cibosi su nekako dizelaški uhvatili priključak (18:14). Inercija je »Vukove« početkom druge dionice tjerala na rezultatski pomak, a u tome su im dosta pomogli Perinčićevi igrači, koji su vidno energetski pali, i osim Carterove trice poeni su kako se bližilo poluvrijeme dolazili tek na kapaljku i to uglavnom preko linije za bacanja. Iako ni Cibosi nisu bili previše produktivni uspjeli su prvi put prijeći u vodstvo u 17. minuti, (29:30), i to drugim zakucavanjem kapetana Prkačina. To kao da je probudilo život u Perinčićevim igračima koji su konačno uspjeli u drugoj dionici povezati nekoliko smislenih napada i poentirati iz igre s tim da je velika zasluga za 6:0 domaću seriju išla na adresu Junakovića (35:32), dok je završni koš u prvom dijelu utakmice pripao Ciboni koja se preko Gegića održala na minimalnom zaostatku (35:34).


Pad u završnici
Kad se sumira prvih 20 minuta egal je odgovarao slici na parketu, podudarale su se kao jaje jajetu i mnoge statističke kategorije, a kod Zadrana je pak stršio podatak da su promašili čak sedam bacanja od ukupnih 18. Da je tu bilo malo više koncentracije Perinčić bi sigurno lakše mogao gledati prema nastavku susreta, no i ovako je mogao biti zadovoljan reakcijom svojih igrača povratkom iz svlačionica. Ponovio se isti scenarij s početka utakmice kada su Zadrani spojili nekoliko dobrih obrana i u sedam minuta dopustili gostima samo pet koševa, a u napadu se konačno javio vanjski šut iz ruku Mavre i Brale pa se povratilo onih već zaboravljenih devet plusa s otvaranja dvoboja (48:39). Naravno, da se ne uništi tradicija iz prve četvrtine Cibona se pobrinula preko Radovčića koji je ekspresno nanizao šest koševa uz dva Vrankovića i tako se vratila na isto odstojanje s poluvremena (48:47). Gostujući veliki niz prolongirao se početkom završne četvrtine do 13:0, ubacio je Radovčić tricu, pa Vildoza jedan floater i »Vukovi« su se našli u vrlo izglednoj situaciji (48:52) nakon katastrofalnih uvodnih sedam minuta treće dionice. Grogiranog domaćina nakon minute odmora uspio je probuditi tricom zadarski Drežnjak, a povratak u plus donio je Luković s linije za bacanja (52:53). U naredne četiri minute jedni i drugi su se konstantno izmjenjivali u vodstvu dok nisu Cibosi preko Gegića dohvatili tri viška (58:61). Perinčić je pozvao minutu odmora i dobio odgovor od Jordana koji je pogodio tricu za poravnanje (61:61), ali ostali su domaćini bez ubačaja duge tri minute što je naplatio Prkačin dvicom i tricom za pet plusa Cibone (61:66) ulaskom u završnu minutu. Tek 14 sekundi prije kraja Luković je uspio smanjiti na 64:66, Zadrani su potom morali na brzi faul, Vildoza je zabio oba (64:68), Dario Drežnjak je potom zabio tricu za 67:68, no u preostale dvije sekunde nije se pojavila prilika za iznenađujući preokret. Kod Zadra najbolji je bio Luković koji je zabio 16 koševa dok je još jedino Carter bio dvocifren (11p). Pobjednike su predvodili Prkačin i Reuvers sa 12 ubačaja.




ZADAR 67 – CIBONA 68


(18:14, 17:20, 13:13, 19:21)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 800. Suci: Marko Juras, Radoš Arsenijević i Ivan Stefanović.
ZADAR: Carter 11, Paponja, Jordano 3, Brala 7, Vuković 3, Bursać 4, Junaković 6, Drežnjak 9, Mavra 8, Luković 16. Trener: Ivan Perinčić.
CIBONA: Vujović, Radovčić 11, Vranković 2, Mustapić, Prkačin 12, Gegić 11, Vildoza 7, Majcunić 1, Gnjidić 3, Branković 4, Drežnjak 5, Reuvers 12. Trener: Vladimir Jovanović.
Šut za dva: Zadar 13-28 (42%); Cibona 20-35 (57%).
Šut za tri: Zadar 8-23 (35%); Cibona 6-24 (25%).
Sl. bacanja: Zadar 17-28 (61%); Cibona 10-14 (71%).
Skokovi: Zadar 38 (26+12); Cibona 29 (23+6).


Zadrani u novom prugastom ruhu
Derbi s Cibonom dobro je došao da se Zadrani predstave, konačno, u novom ruhu. Stigli su nakon dugih mjeseca čekanja novi dresovi proizvođača Macron koji su mora se priznati ugodni oku, iako se naravno o ukusima ne raspravlja. Ono što je privlačno na prvu su pruge, doduše tanke koje se protežu vertikalno preko cijelog dresa (majica i hlača) i definitivno su osvježenje u odnosu na mnoge prethodne garniture dresova kluba s Višnjika.