Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Odigrana malonogometna utakmica između zadarske djece i slavnih nogometaša Zadra i Hajduka

09.10.2021. 12:46


Druženje, autogrami, pjesma i malonogometna utakmica između zadarske djece i slavnih nogometaša Zadra i Hajduka, užarili su atmosferu na gužvovitom Narodnom trgu na jutarnjoj špici, što je bila odlična uvertira za prijateljsko-humanitarnu utakmicu HNK Zadar – NK Hajduk koja se popodne igra na Stanovima. Karte su u prodaji do 16 sati, utakmica počinje u 17 sati, a prihod ide Udruzi Cukrići i Udruzi Down sindrom Zadar.


 


Bili su tu Danijel Subašić, Lovre Kalinić, Stefan Simić, Jure Jerbić, zatim jedan od organizatora, Krševan Santini i drugi nogometaši. U malom nogometu na Narodnom trgu uživali su ovi proslavljeni nogometaši, ali i Cukrići, djeca s Down sindromom, kao i ostala okupljena djeca. Bodrio ih je Rico, Hajdukova maskota i voditelj programa, Igor Jelinić Toto.




 


Cijeli ovaj spektakl dio je novog projekta HNK Zadra pod nazivom Zadarska dica. I ja sam zadarsko dite, pisalo je na majicama koje su se prodavale u humanitarne svrhe, a koje su ponosno nosili i nogometaši.


– Stvarno je lijepo sudjelovati na ovakvoj fešti u svome gradu. Hvala svima što su došli u ovolikom broju, rekao je Hajdukov igrač i srebrni reprezentativac, Subašić u kratkoj stanci od potpisivanje nebrojenih autograma i fotografiranjima s malima, ali i velikima.


Santini je zahvalio svima, a posebno Hajduku što im se priključio odmah na početku te rekao kako projekt Zadarska dica s ovakvim dobrim početkom radosno nastavlja dalje.


 


Jure Jerbić, igrač Zadra, rekao je kako se nada da će ova akcija postati tradicionalna.


– Druženje s djecom, pomaganje djeci s posebnim potrebama, razveseliti ih… To je najljepši osjećaj koji čovjek može imati. S ovakvom akcijom šaljemo poruku da smo svi jednaki. I mi nogometaši, djeca s posebnim potrebama, da nitko ne smije biti izoliran.. Jer svi mi smo dica zadarska, rekao je Jerbić.


Doris Bailo, predsjednica Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići, rekla je kako je ovo bila dobra prilika da se još jednom progovori o "drugačijosti".


 


– Zahvaljujemo HNK Zadru i NK Hajduku na ovom događaju. Sretni smo i što nam se pridružila Udruga za Down sindrom. Trudimo se svi i vrijeme je da djeca s dijabetesom, bilo kakvim invaliditetom, prestanu biti tužna priča. Okrenimo na pozitivu, radimo zajedno jer možemo tako puno toga, rekla je Bailo. Članovi udruge Cukrići su dijelili letke, recepte za zdravu prehrani i slično.


 


– Zajedno s nogometašima ovdje zatvaramo krug važan za dijabetes – edukacija, zdrava prehrana, tjelesna aktivnost i terapija, poručila je Bailo.


I predsjednici Udruge za Down sindrom Zadarske Županije, Suzani Periši, bilo je drago sudjelovati na ovom događaju na trgu.


– Fokus događanja je važnost pomaganja najosjetljivijim skupinama društva i senzibilizacija javnosti. Mogu reći da su, kad smo osnovali udrugu, naša djeca s Down sindromom bila građani drugog reda. Danas ponosno mogu reći da su oni dio ovog grada, žive i dišu zajedno s gradom, u vrtićima, školama, sportskim skupinama… Uvijek može i bolje, sustavna podrška bi mogla biti jača, još je najveći teret na roditeljima, ali evo i s dovršetkom zgrade centra Mocire, i taj dio će biti bolji, rekla je Periša.