Uskoro počinje tečaj za izobrazbu ton majstora, a sprema se i novi kazališni festival

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uslugom Filmskog ureda realizirano sedam projekata snimanja, u planu su još mnoge suradnje, edukacije i projekti
Autor: 
Centar za kreativne industrije je mjesto koje okuplja umjetnike i kreativce koji svoje ideje pretvaraju u poduzetništvo. Svi koji dolaze snimati u Zadarsku županiju mogu koristiti naše prostore koji uključuju tonski studio, foto studio, a tu je i najam opreme za terensko snimanje. Na samom vrhu zgrade nalazi se multifunkcionalna dvorana kapaciteta 140 sjedećih mjesta s pozornicom i režijom
INOVACIJA
Multifunkcionalna dvorana koristila se tijekom festivala Zadar snova

Ustanova Inovacija je kroz uslugu Filmskog ureda ove godine realizirala ukupno sedam projekata snimanja. To su: tv reklama za jedno popularno piće, serija "Nestali" koja je snimljena u Zadarskoj županiji već drugu sezonu, jedan strani reality, film "Crossing", još jedan vrlo popularni reality čija je završnica snimljena u Zadarskoj županiji, film "Zatvoreno za javnost" te film "Turist" na Pagu, čije je snimanje nedavno i završilo.

- Snimanje na Pagu u mjestu Miškovići prošlo je odlično. Filmsku ekipu na zadarsko područje dovela je producentica Ira Cecić koja je s nama već udarila temelje odlične suradnje na filmu "Uzvodno rijekom" 2015. godine. Snimanje je trajalo pet dana, ekipa se sastojala od 25 osoba, rekla nam je Katarina Colić, ravnateljica Inovacije, a surađivali su i s redateljicom Vanjom Juranić na filmu "Zatvoreno za javnost" u kojem je glumila i zadarska glumica Tihana Lazović.

Rad na novoj adresi

- Projekt je pripreman jako dugo, Filmski ured pružio je kompletnu podršku oko pronalaženja i organizacije brojnih lokacija snimanja, pronađena je kuća za snimanje, pružena je pomoć oko organizacije smještaja ekipe, angažmana pomoćnih radnika na setu, glumci su se koristili garderobe u Centru za kreativne industrije, itd. Producent Damir Terešak također je u više navrata surađivao s našim uredom tako da je suradnja bila vrlo dobra, govori nam Colić o ovom velikom projektu koji je prije nešto više od mjesec dana zanimao zadarsku javnost, a ured je trenutačno i u ranoj fazi istraživanja lokacije za snimanje jedne reklame i jednog filma. Ustanova Inovacija koja pruža uslugu filmskog ureda odnedavno se nalazi na novoj adresi koja im nudi zaista velike mogućnosti, ne samo Ustanovi već i građanima i umjetnicima koji će taj prostor moći koristiti.

- Centar za kreativne industrije je mjesto koje okuplja umjetnike i kreativce koji svoje ideje pretvaraju u poduzetništvo. Svi koji dolaze snimati u Zadarsku županiju mogu koristiti naše prostore koji uključuju tonski studio, foto studio, a tu je i najam opreme za terensko snimanje. Na samom vrhu zgrade nalazi se multifunkcionalna dvorana kapaciteta 140 sjedećih mjesta s pozornicom i režijom. Dvorana raspolaže s tehnološkom opremom i sustavom za potrebe kazališnih programa, koncerta i video projekcija, rekla nam je Colić o Centru za kreativne industrije koji je nedavno i službeno otvoren.

Suradnja sa zadarskim umjetnicima i školama

U ovom trenutku Ustanova aktivno surađuje s udrugom Drama plus i udrugom Prizma s ciljem poticanja razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti te poticanjem, promicanjem i unapređenjem interdisciplinarne kulturno – umjetničke djelatnosti kao i svih oblika aktivnosti na području izvedbene i vizualne umjetnosti.

-S udrugama surađujemo na način da zajednički osmišljavamo i realiziramo projekte koji će pridonijeti ranije spomenutom cilju te razmjenom vlastitih resursa, kazala je Colić vezano uz suradnje, a najavila je i buduće edukacije koje će se organizirati u kompletno opremljenom tonskom studiju s video montažom koji se nalazi unutar Centra za kreativne industrije.

- Ovom prilikom mogu najaviti da od jeseni krećemo i s edukacijom na polju audio tehnologija, konkretno pokrećemo tečaj za izobrazbu ton majstora. Ton majstor je deficitarno zanimanje i kao takvog ga je potrebno promovirati, popularizirati i omogućiti što većem broju kandidata kvalitetnu edukaciju.

S obzirom da Centar kreativne industrije raspolaže s tonskim studiom i multifunkcionalnom dvoranom, smatramo da će edukacija pobuditi veliki interes kod mladih ljudi s područja naše županije, najavila je Colić. Tečaj će trajati 6 mjeseci, a predavanja i radionice održavati će se jedan put tjedno u trajanju od 4 sata, u prostorima Centra. Program uključuje sve potrebne teorijske i praktične elemente i stavlja polaznika u stvarne situacije koje se odvijaju na glazbenim događanjima. Polaznici će savladati sve segmente digitalne i analogne opreme koji su im bitni za kvalitetno odrađivanje posla. Program će se izvoditi u malim grupama kako bi se osigurao individualni pristup polazniku, što znači da će svaki polaznik imati priliku samostalno odrađivati praktične tonske probe.

- Edukaciju će voditi naš zaposlenik Jere Šešelja, nagrađivani glazbeni producent i ton majstor, koji ima formalno obrazovanje za majstora zvuka, ali i iskustvo u radu s kojim može osigurati cjelovito usavršavanje kandidata, najavila je Colić te dodala da se svi zainteresirani mogu za sve detalje mogu posjetiti stranicu Centra te ih kontaktirati, ili još i bolje, posjetiti na adresi Put Murvice 3A.

Veliki planovi za budućnost

Pred Inovacijom su mnogi projekti, suradnje i inovacije kojima će obogatiti zadarsku kulturnu i tehnološku scenu te će građanima ponuditi zanimljive edukacije, tečajeve, ali i aktivnosti u kojima će moći uživati.

 

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)