Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadrani ponovno u svijetu stripa

09.10.2021. 11:03


Gradska knjižnica Zadar već petu godinu zaredom organizira Festival stripa »Zbirka 74« na kojem se okupljaju sudionici iz raznih područja striposfere. I ove je godine Festival pobudio zanimanje kroz svih uzrasta. U četvrtak su ovaj malen, ali žilav Festival otvorili crtači Ivan Svaguša i Frane Petruša, radionicom namijenjenoj mladoj populaciji. U Gradskoj smo knjižnici crtače zatekli u crtanju u hodu.


​Mali, ali žilav festival
– Ovo mi je prvo sudjelovanje u Zadru na Festivalu i oduševljen sam prijemom, odazivom te samim fondom stripova kojih nema ni u velikim knjižnicama. Festival je stvarno odličan, nije velik, ali je intiman i sočan, a rade ga pravi entuzijasti, rekao nam je Svaguša koji se crtanjem bavi cijeli svoj život, a u svijet stripa se ubacio prije više od deset godina.
– Stripom sam se malo ozbiljnije počeo baviti 2010. godine kad sam napravio svoju malu izdavačku etiketu. Bučni stripovi gdje sam kombinirao crtanje s glazbom, prepričava nam Svaguša dodajući kako je prvo radio sa scenaristima, ali zadnjih nekoliko godina sve radi sam. Iza sebe ima veliki opus suradnji, stripova i djela, a naglašava kako crtanje stripa i nije lagan posao.
– Strip sadržava više elemenata, crtež, scenarij, razvoj likova i priče… Možemo se igrati sa stilovima, ali na kraju sve treba biti smisleno i povezano, objašnjava Svaguša koji je čest predavač mladima te im prenosi znanje, a u Zadru je s kolegom Petrušom zaiteresiranima predstavio osnove stripa.
– Imali smo dvije radionice koje su trajale otprilike dva sata, što je dosta kratko, ali su polaznici imali dosta vremena steći uvid u to kako se strip radi i što strip zapravo je. Bilo nam je bitno pokazati što strip sve može, upoznati ih s tim jezikom i medijom te polaznicima dati uvid u osnovni proces, a fokusiramo se na crtež što je neka osnova stripa, objašnjava Svaguša.
I Frano Petruša dugogodišnji je crtač koji se bavi svim oblicima te umjetnosti, a stripovima se bavi iz ljubavi.
– U ovom sam poslu jako dugo, ovaj nas posao stvarno ispunjava, govori Petruša koji sa suprugom radi slikovnice, udžbenike, stripove, animirane filmove i još mnogo toga.


Free comis day
– Crtanje stripa je dugotrajan proces, pogotovo kad radiš sve sam, kao što je to u mom slučaju, ali tada sam najsretniji jer znam da je sve došlo od mene, govori nam Petruša koji je je već bio sudionik Festivala, a kako kaže, opet je oduševljen i atmosferom i organizacijom, a i polaznicima među kojima se krije stvarno dobar potencijal.
– Bilo je tu učenika iz grafičke škole među kojima je bilo izvrsnih crtača i jako smo zadovoljni kako je sve prošlo, zaključio je Petruša. U sklopu Festivala održana je radionica izrade stripa prema poslušanoj bajci te predstavljanje stripova iz fonda Dječjeg odjela. Radionica potiče učenike na čitanje stripova i narodne književnosti s naglaskom na hrvatske narodne priče i bajke.
Ante Kolanović, jedan od organizatora Festivala zadovoljan je kako je sve proteklo, a kako kaže, i ove je godine Festival privukao zaljubljenike u strip.
– Mi imamo najveći fond stripova i već godinama stripovi privlače široku publiku, od onih najmlađih pa sve do onih u trećoj dobi, a na festivalu se okupe i oni koji vole čitati stripove, a i crtači, govori nam Kolanović o jedinom ovakvom festivalu u Zadru.
Festival završava danas Free comici dayom kada u knjižnici dijele besplatne stripove. Stripovi se dijele do isteka zaliha, a kako je interes svake godine jako velik, iz knjižnice savjetuju da svratite što ranije.