Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najviše kandidata u Gračacu, samo jedan u Lišanima

Autor: Nives Rogoznica

08.11.2009. 23:00
Najviše kandidata u Gračacu, samo jedan u Lišanima


Na dopunskim izborima 6. prosinca, na koje u općini Gračac izlaze samo birači hrvatske nacionalnosti kako bi izabrali zamjenika općinskog načelnika – pripadnika hrvatskog naroda, natječe se četvero kandidata; Toni Marčić (HDZ), Katarina Pleša (SDP) i dvojica nezavisnih – Franjo Abramović i Zoran Tomić. U Općini Gračac načelnik i zamjenik načelnika su iz redova SDSS-a, dok većinu u Općinskom vijeću ima HDZ. HDZ-ov kandidat za zamjenika načelnika Toni Marčić na redovnim je izborima osvojio vijećnički mandat. Na svibanjskim izborima bio je i kandidat svoje stranke za zamjenika načelnika. Katarina Pleša bila je kandidatkinja za zamjenicu načelnika Općine na koalicijskoj listi SDP-HNS.
U općini Lišane Ostrovičke birači srpske nacionalnosti koji izabiru zamjenika načelnice iz redova srpske nacionalne manjine mogu glasovati tek za jednog kandidata, a riječ je o Željku Mediću, članu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koji je na izborima u svibnju stekao vijećnički mandat. SDSS je na redovnim izborima osvojila dva vijećnička mandata, a većinu vijeću ima koalicija HDZ-HSLS. Načelnica općine Ivana Dević članica je HDZ-a, a njezin zamjenik izabran na redovnim izborima je HSS-ovac Vlado Nimac.
U općini Jasenice na dopunskim se izborima bira jedan vijećnik iz redova srpske manjine, a kandidate i njihove zamjenike predložile su SDSS i Demokratska partija srba (DPS). SDSS-ov kandidat je Simo Alavanja, a njegov zamjenik Špiro Jokić, dok je kandidat DPS-a Milan Pršo, a njegov zamjenik Radivoj Čude. U općini Jasenice ni SDSS ni DPS nisi sudjelovale u redovnim izborima u svibnju, a većinu u vijeću ima HDZ, a članovi HDZ-a su i načelnik općine i njegov zamjenik.