Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Puna vreća želja” u sklopu projekta IRENE

09.11.2018. 11:16
“Puna vreća  želja” u sklopu  projekta IRENE


Jučer je u Kazalištu lutaka Zadar izvedena predstava "Puna  vreća želja" u režiji Ivana Kristijana Majića. Okosnica predstave je ekologija, nužnost uštede energenata i razvijanje ekološke svijesti kod mališana, shodno njihovoj dobi "upakirano" u dječji razumljivu priču koja  se događa u šumi punoj smeća te koju su odigrali Marta Haubrich, Ivana  Radić, Tibor Oreč i Anela Plančić.   
"Puna vreća želja" je nastala u produkciji Lutkarskog kazališta Mostar,  u sklopu projekta „IRENE: lnterregional Renewable & ENErgy efficiency  network" odobrenog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska –  Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.- 2020. Projekt zajednički provode  Zadarska županija, Eko centar DELFIN i Općina Tivat, Asocijacija za  ekonomski razvoj REDAH i Grad Mostar te Agencija za razvoj Zadarske  županije ZADRA NOVA, kao vodeći partner.
– Glavni cilj projekta je zaštita i očuvanje okoliša i poticanje održivog  korištenja prirodnih resursa u pograničnim područjima kroz zajednički  razvoj i umrežavanje lokalnih sustava upravljanja energijom u CBA za  poticanje energetske učinkovitosti i korištenja sustava obnovljivih izvora  energije u javnom sektoru, naglasila je pred izvedbu, na konferenciji za  medije, održanoj u predvorju Kazališta lutaka Petra Dominis Žura, projektna koordinatorica projekta IRENE.
Osim edukacije mališana, rezultat projekta bit će i realizacija specijalizirane radionice za timove za energetsku učinkovitost koji će onda  stečena znanja prenijeti građanima.
Dominis Žura je informirala okupljene i o tome kako će jedan od rezultata projekta biti i ugradnja uređaja za monitoring potrošnje energije  na zgradi Doma županije kako bi javnost mogla vidjeti koliko zaposleni  koji borave unutra troše energente.
S par riječi okupljenima se obratila i voditeljica marketinga Kazališta  lutaka Zadar Sanja Krpeta, infpormirajući ih kako je predstava, autora  Mire Gavrana, premijerno izvedena 26. travnja ove godine u Mostaru, istaknuvši kao i Dominis Žura njenu vrijednost u kontekstu povećavanja  razine svijesti kod djece o potrebi očuvanja energenata. 
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.915.820,00 EUR od čega  1.628.447,00 EUR sufinancira Europska unija. Provedba projekta započela je 1.srpnja 2017.godine i traje do 31.prosinca 2019. godine.