Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Anzulović: Čestitam svojim igračima na volji i htijenju

09.11.2021. 08:00


Ipak se kreće, kazao je svojevremeno talijanski znanstvenik Galileo, a s tom konstatacijom sigurno bi se složili i navijači Zadra nakon vikend programa njihovog kluba. Pomaklo se u odnosu na početak sezone dosta toga s mrtve točke na Višnjiku, a gle čuda poklopilo se to i s dolaskom novog trenera Vladimira Anzulovića koji je očito razdrmao svlačionicu i unio neku novu živost u svoju momčad. Potvrdu te jedne male renesanse Zadra donijela je velika pobjeda u petak izborena u Draženovom domu kontra Cibone, dok se jedno više nego solidno izdanje moglo vidjeti i u nedjelju kada im je u Krešinom domu sa suprotne strane terena prijetila najmoćnija momčad regionalne lige, C. zvezda.


Poraz koji budi nadu
Branitelj naslova, ujedno i stabilan euroligaš, koji na igrače svake sezone potroši cca šest milijuna eura, našao se na mukama u većem dijelu utakmice, zahvaljujući junačkom otporu domaćeg sastava, ali i nekim pozitivnijim vjetrovima koji su počeli puhati oko »peke« i koji su u izravnoj korelaciji s promjenom trenera prve momčadi. Zadar od tada, s iznimkom teškog dvoboja s Alkarom, izgleda puno bolje na parketu, čini se mnogo konkurentnijim, povezanijim, uigranijim i sposobnijim parirati poprilično snažnijim regionalnim takmacima. Stoga se častan otpor renomiranom gostu iz Beograda može svrstati u one poraze koji bude nadu da će se sav dobar trud i zalaganje vratiti u onim Zadru bitnijim utakmicama s al pari protivnicima. Zvezda je u nedjelju navečer na Višnjiku potvrdila svoju neospornu klasu, dok je najveći kompliment Anzulovićevoj momčadi iskazala ozbiljnošću na terenu od prve do zadnje sekunde. A kad se iz takvog okršaja iziđe s tek deset minusa onda se to sigurno može svrstati u kategoriju dobro obavljenog posla.
– Čestitke Zvezdi, vidjelo se da su ovu utakmicu shvatili ozbiljno kako po minutaži njihovih nositelja tako i po pristupu utakmici. Žao mi je što u zadnju četvrtinu nismo ušli s manjom razlikom, mislim da je tome najveći uzrok što smo se 48 sati prije, protiv Cibone, previše potrošili. Zaista nije lako odigrati dva ovakva susreta u dva dana i zato čestitam igračima na volji i htijenju. Za dobiti Zvezdu moramo biti gotovo pa savršeni, a mi smo u ovoj utakmici neke stvari koje smo trenirali odradili malo slabije, no vjerujem kako će to biti bolje – istaknuo je trener Anzulović nakon »najlakše« utakmice u cijeloj sezoni, jer njegovi momci u njoj stvarno nisu imali što za izgubiti.


Homogenizacija
Naprotiv, dobili su mnogo toga, posebno na planu samopouzdanja, vjere u sebe i svoje mogućnosti, kao i na, onom za trenera najvažnijem, momčadskom aspektu. Uz neke taktičke novine, Anzulović je uspio homogenizirati momčad i to se najbolje vidjelo u petak protiv Cibone kada se u napetoj završnici izvukla živa glava, što nije bio slučaj dosad. Zalaganje tj. pristup igrača protiv Cibone i C. zvezde bio je baš onakav kakvog treneri priželjkuju, jer govor tijela igrača na terenu kao i na klupi ukazuje na to da im je jako stalo za svaku loptu, svaki napad, svaki koš i to je put kojeg se na Višnjiku traži još od početka sezone. A kako Sunce uvijek dođe nakon kiše tako se i Anzulović ima čemu nadati u budućem razdoblju, posebno na regionalnom planu, iako raspored Zadranima apsolutno ne ide na ruku. No, s igrom i trudom kojeg se prezentiralo u zadnje dvije utakmice ne bi trebalo biti straha da će se ovo nadamo se trenutno ružno stanje na ljestvici s omjerom 1-6 vrlo brzo pretvoriti u nešto puno ljepše.




ABA LIGA
7. kolo: Zadar – C. zvezda 73:83, Cedevita O. – Split 86:60, Partizan – FMP 74:69, Mornar – Igokea 82:76, Mega M. – Budućnost 87:81, SC Derby – Borac 88:74, Cibona – Krka (igrano jučer).
1. Partizan       7       7       0              557:432       14
2. C. zvezda       7       6       1              556:472       13
3. Budućnost       7       5       2              551:512       12
4. FMP       7       5       2              577:565       12
5. Cedevita O.       7       4       3              592:530       11
6. SC Derby       7       4       3              571:600       11
7. Mega M.       7       3       4              562:560       10
8. Igokea       7       3       4              559:577       10
9. Cibona       6       3       3              468:477       9
10.Borac       7       2       5              533:573       9
11.Krka       6       3       3              429:469       9
12.Zadar       7       1       6              503:542       8
13.Mornar       7       1       6              543:587       8
14.Split       7       1       6              484:589       8
Raspored 8. kola: Budućnost – Zadar (13. studenog, 19 sati), Split – Krka, Borac – Cibona, FMP – SC Derby, Cedevita O. – Mornar, Igokea – Mega M., C. zvezda – Partizan.


Radonjić: Zadar nas je sustizao velikom željom i borbenošću
Branitelj regionalnog naslova opravdao je ulogu velikog favorita u dvoboju na Višnjiku, iako Beograđanima nije sve išlo od ruke kao primjerice nekoliko dana prije u euroligaškom srazu kontra Panathianikosa kojeg su deklasirali rezultatom 81:48. Jedna od najlošijih momčadi ABA lige uspjela je držati Zvezdaše budnima većim dijelom susreta, što je istaknuo i njihov strateg Dejan Radonjić nakon završetka utakmice.
– Gledajući sveukupno utakmicu, bilo je puno situacija kada smo bili dobri, ali se par puta desila situacija kada smo igru postavili malo drugačije i Zadar nas je velikom željom i borbenošću sustizao. U drugoj četvrtini počeli smo polako grabiti rezultat, ali u toj četvrtini nismo otišli na željeni razliku radi nekoliko grešaka u obrani. U nastavku smo uspjeli napadačkom preciznošću doći do vodstva koje smo održavali i tako mirnije privesti susret kraju – kazao je trener C. zvezde.