Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Most i dalje čvrsto stoji i podsjeća na teško izborenu slobodu

09.11.2021. 10:46


Na Paškom su se mostu, bez obzira na vjetar i kišu, okupili predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana koji su svečanim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod spomen-ploče obilježili 30. godišnjicu obrane Paškog mosta.


Spona sjeverne i južne Hrvatske
Na svečanom obilježavanju sudjelovali su i saborski zastupnik Rade Šimićević, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja, kao izaslanik Predsjednika Vlade RH i predstavnici Policijske uprave zadarske.
– U iznimno teškim vremenskim prilikama, uz orkansku buru i jaku kišu, prisjećamo se 30. obljetnice obrane Paškog mosta. 30 godina prošlo je od obrane mosta, koji je bio, a i danas je, spona sjeverne i južne Hrvatske. Protivnici nisu uspjeli u svom naumu da ga potpuno unište, već su ga samo ranili. Zahvaljujući braniteljima i svima koji su bili uključeni u borbu, most i dalje čvrsto stoji na svom mjestu i služi kao uspomena na teško izborenu slobodu. Pag je branilo oko stotinu osamdeset ljudi s cijelog otoka, branilo se na više područja, no najteže je bilo na Paškom mostu koji neprijatelj nije uspio srušiti zahvaljujući braniteljima i dobro organiziranoj obrani, kazao je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.
Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški je most postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen, preko otoka Paga i trajektne luke Prizna – Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje.
Neprijateljski zrakoplovi JNA ​8. studenoga 1991. godine satima su nalijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova.


Srećom bez ljudskih žrtava
– Opće je poznato kako je u rujnu 1991. godine bio okupiran Maslenički most, tako da smo sve snage usmjerili od pravca Posedarja i Slivnice kako bismo obranili Paški most koji je bio žila kucavica između sjeverne i južne Hrvatske. U početku nismo imali protuzračne topove da bismo njima branili most, već smo se više koncentrirali na pješačku obranu mosta. No, od sredine rujna dobili smo i tu tehniku. Zrakoplove koji su napadali most odbijali smo topovima i raketama, rekao je Marko Čulina, zapovjednik 112. brigade i dodao kako je protivnička strana pretrpjela velike gubitke.
– Od 8. studenog Paški most više nije napadan iz zraka tako da taj dan obilježavamo kao Dan obrane Paškog mosta. Zamislite što bi se događalo u Zadru i južnije da nije obranjen Paški most, kad je u pitanju prometna komunikacija i opskrba civilnog stanovništva, rekao je Čulina i naglasio kako bi se i dubrovačko i hercegovačko ratište te svi vojnici i civili našli u vrlo teškoj situaciji da most nije obranjen.
U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.
– Prošlo je 30 godina od dana kada su se dogodili ključni napadi na našem području i kada je most bio pogođen. Tri su neprijateljska aviona srušena, a dosta oštećeno. Srećom, ljudskih žrtava nismo imali. O značaju Paškog mosta i njegovoj važnosti u procesu obrane zadarskog područja moglo bi se pričati danima. No, najvažnije je da inicijative i želje za komemoriranjem ovog događaja nikad neće nedostajati, istaknuo je Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Paga.