Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ukradeno 369 tabli upozorenja na minsku opasnost

08.12.2010. 23:00
Ukradeno 369 tabli upozorenja na minsku opasnost


U novčanom smislu, vrijednost jedne table iznosi 175 kuna, dok cijena postavljanja iznosi dodatnih 100 do 200 kuna, ovisno o udaljenosti od Područnog ureda u Zadru. No njezin nestanak može biti daleko, daleko skuplji od tog iznosa, jer se slučajni prolaznik i ne sluteći može naći na za život opasnom terenu, ističe dr. sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zadar


U ovoj godini s minskih polja u Zadarskoj županiji do danas je ukradeno čak 369 ploča s natpisom “Ne prilazite, na ovom području je velika opasnost od mina”. Materijalna šteta iznosi oko 55.000 kuna.
Mine i šparoge
– U novčanom smislu, vrijednost jedne table iznosi 175 kuna, dok cijena postavljanja iznosi dodatnih 100 do 200 kuna, ovisno o udaljenosti od Područnog ureda u Zadru. No njezin nestanak može biti daleko, daleko skuplji od tog iznosa, jer se slučajni prolaznik i ne sluteći može naći na za život opasnom terenu. Dosad je u našoj županiji u 191 minskom incidentu smrtno stradalo 97 osoba, dok su 184 osobe imale sreće te su prošle samo s ozljedama, 157 osoba s teškim i 27 s lakšim ozljedama, istaknuo je predstojnik Podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Zadar dr. sc. Josip Čerina.
Dakle, pored ugrožavanja sigurnosti sugrađana i putnika radi se i o velikoj materijalnoj šteti. Od iznimne je važnosti da se oznake ne uklanjaju. U HCR-u je sve najviše iznenadilo da su počupane upravo one oznake koje su friško betonirane.
– Neshvatljivo je da uopće nekome dolazi na pamet ukrasti ili namjerno oštetiti table upozorenja. Ove godine smo postavili još 358 oznaka minske opasnosti radi bolje sigurnosti. Trenutačno je na terenu 1.849 oznaka upozorenja na minsku opasnost, govori Čerina, dodajući da su motivi nekih od kradljivaca više nego bizarni.
Table upozorenja su od pocinčanog lima, a stupovi od čelika pa ih neki kradu zbog prodaje sekundarnih sirovina. Bilo je svega. Najveći je apsurd da ih ljudi odnose iz minskih polja kako bi, primjerice, obilježili mjesto gdje žele u miru brati šparoge. Omiljena je i krađa stupova, kaže Čerina.
Uklanjanje ili oštećenje oznaka upozorenja na minsku opasnost je kažnjivo, kao i neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje.
Prema članku 72. Zakona o humanitarnom razminiranju novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna može se kazniti osoba koja skida ili uništava oznake miniranosti područja/građevine ili neovlašteno ulazi u označeno minsko polje ili minski sumnjivo područje, ističe Čerina, dodajući da u praksi počinitelji redovito ostanu nepoznati.
Opasna nerazminirana područja
Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 800 kilometara četvornih minski sumnjiva područja. Zadarska županija još ima 61 kilometar četvorni minski sumnjiva prostora. Najveća nerazminirana područja su koje obuhvaća Benkovac sa 14,3 kilometara četvornih, Stankovci (11,6), Jasenice (9,4), Pakoštane i Novigrad (oba po 5,7), Zemunik Donji (4,8) i Polača sa 3,3 kilometara četvornih te Posedarje, Poličnik, Obrovac, Bibinje, Sukošan, Starigrad i Sv. Filip i Jakov.
Građani koji žive na tim područjima pomagali su nam u obilježavanju minski sumnjivih područja, pa su oni uglavnom upoznati sa stanjem na terenu, međutim turisti, ribiči, lovci i putnici kroz ta mjesta u velikoj su opasnosti jer ih table postavljene na putevima i stazama upozoravaju da je pred njima minski sumnjivo područje, poručuje Čerina.
Svako je minski sumnjivo područje označeno tablama s upozorenjem sa svih strana. No veliki problem predstavljaju osobe koje konstantno skidaju i kradu table.
– Svake godine u proljeće intenziviramo kontrolu obilježenosti zbog poljoprivrednih radova i turista. Kontrola se odnosi na cestovni pojas, poljske i planinarske putove i druga područja na kojim se očekuje korištenje prostora. Na godišnjoj razini nestane oko 20 posto tabli upozorenja na minsku opasnost. Unatoč materijalnoj šteti čim se utvrdi da table nedostaju, postavljamo nove i po potrebi pojačavamo obilježenost na tom području, zaključio je Josip Čerina.


 KOME TREBAJU MINSKE TABLE?




Zasigurno najbizarnija ovogodišnja krađa od svih krađa uopće u Zadarskoj županiji i šire dogodila se u noći s ponedjeljka na utorak. Iz dvorišta Podružnice HCR-a Zadar u Ulici Stjepana Radića na broju 11 ukradeno je 13 rashodovanih metalnih oznaka. U HCR-ovu dvorištu “poviše mosta” zasad nepoznat počinitelj je ostavio, vjerovali ili ne, trag velike nužde kao potpis i onda ga obilježio crvenom minskom zastavicom. Materijalna šteta je oko 650 kuna.
– Prvi slučaj krađe iz dvorišta se dogodio prije godinu dana, u noći 14./15. prosinca 2009., kad je ukradeno 80-ak rashodovanih metalnih tabli. Šteta je procijenjena na 4.000 kuna. Slučaj je prijavljen policiji, ali počinitelj nije pronađen, kaže Josip Čerina.