Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Groyperi – mladi konzervativci koji misle ozbiljno

09.12.2019. 17:30


Šaroliki politički život Sjedinjenih Američkih Država bogatiji je za još jedan termin i skupinu, naime Groypere. Groyperi (katkad ih se piše i »Gropperi«) su pretežito mladi ljudi, pripadnici generacije Z, studenti i učenici, konzervativci i Republikanci, ali suprotstavljeni službenoj političkoj liniji Republikanske stranke koju nazivaju Conservatism.Inc aludrajući da je postala poput kompanije koja ne mari za stvarne potrebe građana.
Pokret je postao vidljiv prije kojih mjesec i pol dana paralelno s nizom sveučilišnih turneja koje su poduzeli različiti članovi Republikanske stranke koji su na tribinama željeli ojačti poziciju GOP među studentima. Svakako je najistaknutiji među njima bio Charlie Kirk.
No kada je Kirk započeo s tribinama, suočio se s pojavom da mu najizazovnija opozicija nije dolazila s ljevice, nego naprotiv od mladića i djevojaka koji su na tribine dolazili u MAGA kapama i s krunicom oko vrata.


Čežnja za neproživljenim vremenom
»Prema njihovoj pojavnosti i pitanjima koja postavljaju njihovu se filozofiju može ovako sažeti: katolicizam, trumpizam, amerikanizam i nacionalizam. Također i određena romantična čežnja koja ih sve prožima. Kako je jasno kazao Vincent James da on čezne za vremenom u kojem nije živio: etnički razdijeljenim kvartovima, čitavim obiteljima i biskupom Fultonom Sheenom kao najgledanijom emisijom na TV«, opisali su ideologiju Groypera u magazinu Arktos.
Autor teksta Alexander James zatim nastavlja:
»Groyperi su mladi, bijeli i energični – znak da još ima života u ostatcima američke desnice. Skupina koja izrasta iz »Schadenfreude« (zluradosti) i koja gleda na svoju subraću Milenijalce onako kako je generacija X gledala na Boomere. Groyperski dio Generacije Z drži da je većina Mijenijalaca uzela službenu propagandu zdravo za gotovo. To ne znači da »Zoomeri« nisu pokupili nešto propagande, ali kako oni stoje puno bliže dječjim transvetitskim predstavama i sličnim izopoačenostima, izgledaju puno više polarizirani oko mnogih pitanja nego li njihovi predhodnici Milenijalci. Oni su bili školovani na klevetanju nacionalsocjalističke Njemačke i američkog Juga, u obrazovnom procesu koji se vrtio oko Hitlera i Martina Luthera Kinga te su tako prihvaćali socjalni inženjering u dobroj vjeri. No taj inženjering je nastavio nekontrolirano rasti. Buržoaska učenja koja su jednom bila o jednakosti, postala su učenja o pravednosti, što se mnogim bijelcima učinilo kao izdaja.«


Neuspjeh Trumpa Juniora
Tri su osnovna pitanja po kojima se Groyperi značajno razlikuju od službene linije Republikanske stranke: legalna imigracija, homoseksualizam i bezrezervna podrška SAD državi Izrael. Upravo su se oko tih pitanja najviše lomila koplja na sveučilišnim debatama ove jeseni na američkim kampusima, budući da su Groyperi jasno isticali da je podrška bulo čemu od gore nabrojenog nespojiva s istinskim konztervativizmom. Odnosno, tako je bilo u početku, a onda je Charlie Kirk jednostavno ukinuo dio tribine na kojem se moglo postavljati pitanja, što je, naravno, bilo neizravno priznanje da na njih nema odgovora. Sve je ovo strahovito odjeknulo Internetom.
Novi moment je bio kada se na tribini na UCLA Kirku pridružio i Donald Trump Junior sa svojom djevojkom. Zbrkano vođenje tribine, najava termina za pitanja pa onda ukidanje istog stvorili su totalnu zbku u kojoj su predavači na kraju prije vremena napustili dvoranu praćeni pravim koncertom zvižduka. Uključenost predsjednikovog sina u ovaj događaj izazvala je i dodatnu pozornost mainstream medija koji do tada, činilo se, nisu bili ni svijesni postojanja groyperskog pokreta.
Dok su mediji uživali u zvižducima predsjednikovom sinu, oni su svojim prilozima omogućili Groyperima ulazak u svijet dnevnih vijesti čime je njihov broj i utjecaj samo porastao. Osjetilo se to i na tribinama koje su usijedile na kojima se moglo jasno primijetiti dvije stvari: da su ponovno odobrena pitanja iz publike te da se Kirk i njegovi gosti puno bolje za njih pripremaju.




Užasnuti studenti
»Ono što najviše živcira u groyperskoj estetitki jest činjenica da oni još uvijek nose MAGA kape i podržavaju predsjednika Trumpa. Zalagati se za nekoga tko je zapravo suprotstavljen vašim idejama je tragikomično. Pa ipak, ono što je zajedničko svim Groyperima je da oni nastupaju kao pristaše dvaju lidera koji su oporba njima i njihovom tradicionalizmu: Donalda Trumpa i pape Franje,« primjećuje James.
Groyperi tijekom ove debatne jeseni i nisu bili sasvim bez uspjeha. Kao prvo samo njihovo bivanje na licu mjesta dovelo je do novog vala razmišljanja i rasprave na američkoj desnici i pri čemu se pokazalo da ona njena struja koja se proteže od Društva John Byrch preko paleokonzervativaca sve do Alt Righta nije u potpunosti presahla te da je, što je još važnije, prihvaćaju upravo mlade generacije. Osim ovoga oni su uspjeli natjerati Charlesa Kirka da javno povuče svoju izjavu da bi stranim studentima u SAD-u zajedno s diplomom trebalo automatski dati i američko državljanstvo, ideja koja je američke studente koji za razliku od stranih studiraju iz svog džepa, doslovno užasnula.
Pokazalo se nadalje da koliko god bili spremni na kompromise kad je riječ o imigraciji, pripadnici konzervativnog establišmenta puno snažnije brane svoje normaliziranje homoseksualizma pa čak i transrodnosti, a ne žele niti raspravljati o odnosima SAD i Izraela.
Kod ovog potonjeg je posebno znakovit sučaj istraživačkog broda Američke ratne mornarice Liberty koji su izraelski zrakoplovi napali 8. lipnja 1967. u incidentu u kome je poginulo 34 člana posade, 171 bilo ranjeno, dok se brod nalazio u međunarodnim vodama u Sredozemlju.


Homoseksualizam i Biblija
Iako su se kasnije istrage obiju strana složile da je do napada došlo grješkom i premda su Izraelci obiteljima pognulih i ranjenih u tri navrata isplatili ukupno nešto manje od 13 milijuna dolara odštete, u SAD-u nikad nisu u potpunost utihnuli glasovi da je napad bio ciljan i namjeran. Posebice su oko toga bili i ostali nepomirljivi preživjeli članovi posade.
Međutim Charlie Kirk i posebice kongresmen i sam ratni veteran Dan Crenshaw odbili su ikakvu raspravu o ovome predmetu, a tvrdnje američkih mornara nazvali »teorijama urote«.
Ništa bolje sreće nisu bili Groyperi ni u svojim pokušajima da upozore svoje starije konzervativne kolege da su homoseksualizam i seksualne perverzije nespojivi ne samo s Biblijom i kršćanstvom, nego i konzervativnim pogledom na svijet općenito.
S približavanjem sezone blagdana i kraja sezone predavanja, zamrle su i diskusije po sveučilišnim kampusima. No to ne će biti zadugo, a pokret Groypera se pokazao puno čvršćim, masovnijim i bolje organiziranim nego li su njegovi protivnici, ili makar konkurenti, na desnici očekivali. Prognozirati konačni rezultat bilo bi u ovom času ne samo nezahvalno, nego i nemoguća misija, ali ono što se može s relativnom sigurnošću kazati jest da će se o Groyperima sigurno još čuti.


Od Georgea Washingtona do Georgea Busha
Groyperi svojim vođom smatraju mladog youtubera iz Chicaga Nicholasa J. Fuentesa (21) čije se ime često uzvikivalo na tribinama ove jeseni. Pogotovo je to dolazilo do izražaja kad mu jednom prilikom zaštitari nisu dozvolili da se osobno pojavi na tribini. Također i kad su glavni korifeji mainstream konzervativizma poput Charlesa Kirka i Bena Shapira glatko odbili otvorenu debatu s njime.
»Moja generacija je generacija beznađa. Biti rođen 1998. omogućilo nam je gledati kako propada nekad veliki američki eksperiment, kako je doba obilja što nam ga je ostavio Ronald Reagan palo u šape reptila, kako je zemlja rođena iz djevičanske revolucije postala korumpirana unitaristička tehnokracija, kako smo od Gerorgea Washingtona došli do Georgea W. Busha,« kazao je o sebi i svojim pristašama Fuentes.


Richard Spencer o Groyperima
O fenomenu Groypera oglasio se nedavno i neformalni osnovač Alt Right pokreta Richard Spencer, koji pretežito ne dijeli oduševljenje mnogih svojih istomišlenika s pokretom. On je Groyperima zaželio puno sreće, ali i upozorio da su svi dosdašnji pokušaji da se okoštali politički sustav mijenja iznutra, kojih nije bilo malo kroz zadnja 4 desetljeća, doživjeli neuspjeh. Također je upozorio da je uvijek svaki takav idući pokušaj značio daljnju redukciju i minimalizaciju zahtjeva. Po Spenceru je jedino rješenje u izlasku iz tog kruga osnivanje nove političke stranke.