Hepatitis C najčešći u dobnoj skupini preko 50 godina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dr. Boris Dželalija održao predavanje u Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata
Ova bolest raširena je među veteranima koji su bili u vojsci, bili ranjenici, primali krv i dobrovoljno darivali krv te možemo istaknuti kako se pretežno radi o dobnoj skupini od 50 godina, ističe dr. Dželalija
Vedran SITNICA
Nazočni su postavljali pitanja

Najviše oboljelih od hepatitisa C je u starosnoj skupini preko 50 godina. Mnogi se uspješno liječe ukoliko se detektira na vrijeme, dok se kod drugih često susrećemo sa skepsom da neće biti dovoljno liječeni te se boje stigme društva koje na neki način osuđuje takve oboljele, istaknuo je na predavanju dr. Boris Dželalija.

Naimi, u Udruzi hrvatskih veterana Domovinskog rata, čiji je i sam član, dr. Boris Dželalija, održao je zanimljivo i informativno predavanje o hepatitisu C. Članovi udruge okupljeni u ograničenom broju zbog mjera predostrožnosti, imali su puno pitanja.

- Ova bolest raširena je među veteranima koji su bili u vojsci, bili ranjenici, primali krv i dobrovoljno darivali krv te možemo istaknuti kako se pretežno radi o dobnoj skupini od 50 godina, ističe dr. Dželalija dodajući kako je virus najrasprostranjeniji u afričkim i azijskim zemljama, a najčešći način prijenosa je putem krvi, posebna je opasnost neadekvatno obrađivana krv u transfuziološkom postupku te upotreba korištenog narkomanskog pribora.

Dr. Dželalija je na predavanju govorio o potencijalnim opasnostima zataškavanja mogućnosti oboljenja kod pojedinaca koji zbog neurednog života mogu prenositi ovaj virus s lakoćom.

- Virus se prenosi i spolnim putem, dodaje dr. Dželalija ukazujući na statistički podatak kako je prijenos u monogamnim odnosima zastupljen u postotku od 5%, a kod promiskuitetnih osoba čak 15%.

- Moja dobronamjerna poruka je da se svi slobodno jave bez straha kako bi im se pomoglo na vrijeme jer ova bolest je kronična i ukoliko se ne liječi ostaju trajne posljedice, poručuje dr. Dželalija.

Osim govora o hepatitisu C bilo je i pitanja o COVIDU-19, s obzirom na to da se do pacijenata oboljelih od COVIDA teško dolazi u procesu liječenja drugih bolesti.

Od tajnika udruge doznajemo kako će češće organizirati ovakva informativna predavanja, a prvo iduće može se očekivati već u siječnju 2022. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno