Srednjoškolci iz pet zemalja upoznali se s izradom raketa, a potom ih i lansirali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
O raketnom modelarstvu govorila Sunčica Tokić
Autor: 
Bilo je potrebno svakom sudioniku objasniti što se od njih traži i što trebaju napraviti. Ipak, radionice su prošle izvrsno na zadovoljstvo svih uključenih, a ja sam bila ugodno iznenađena njihovim interesom koji je rastao kako je radionica odmicala. Iznenadila me je i spretnost baratanja skalpelima i preciznost koju su postigli u izradi modela, rekla je Tokić
Privatni album
Na radionici je sudjelovalo 27 srednjoškolaca

Sunčica Tokić, dopredsjednica Zrakoplovno modelarskog amaterskog kluba »Arhitas« iz Pakoštana održala je međunarodnu radionicu FAI raketnog modelarstva. Radionica je ovih dana održana u Srednjoj bana Josipa Jelačiča u Zaprešiću u sklopu projekta »STEAM and Robotics: a new learning approach«.

Poticaj interesa kod mladih

Kao mag. inž. elektrotehnike, Sunčica Tokić kvalificirana je osoba za održavanje radionica u STEAM području, a također je i instruktorica raketnog modelarstva s certifikatom, kao i kandidat za međunarodnog FAI suca. Također, kao dugogodišnja natjecateljica i mentorica juniorskim uzrastima u mogućnosti je na kvalitetan način prenijeti svoja znanja iz područja raketnog modelarstva stečena tijekom godina. Na radionici je sudjelovalo 27 srednjoškolaca iz pet zemalja Europske unije, iz Litve, Italije, Bugarske, Grčke i naravno Hrvatske. Učenici 4. e razreda pomagali su u radu, a učenici 3. e su sudjelovali u izradi modela.
- Iako se po koncepciji ova radionica nije razlikovala od niza radionica koje sam do sada držala, ovo je ipak novo iskustvo za mene jer sam radionicu držala na engleskom jeziku zbog sudionika iz drugih zemalja, a i dodatan izazov s obzirom na to da je znanje engleskog kod učenika variralo. Bilo je potrebno svakom sudioniku objasniti što se od njih traži i što trebaju napraviti. Ipak, radionice su prošle izvrsno na zadovoljstvo svih uključenih, a ja sam bila ugodno iznenađena njihovim interesom koji je rastao kako je radionica odmicala. Iznenadila me je i spretnost baratanja skalpelima i preciznost koju su postigli u izradi modela, rekla je Tokić koja dolazi iz obitelji raketnih modelara. Dodala je kako joj je najveća potvrda došla od jednog polaznika.
- Jedan mi je učenik rekao da i u njegovom gradu postoji klub, ali da do sada nije imao interesa za modelarstvo, no po povratku kući učlanit će se u taj klub, prepričava Tokić.

10 disciplina

Tijekom radionice sudionici su naučili što je raketno modelarstvo, da prema pravilniku FAI postoji 10 disciplina od kojih su tri obrađene u ovoj radionici, a u praktičnom dijelu naučili su izraditi modele u S3 (rakete s padobranom) i S6 (rakete s trakom) disciplinama. Također, upoznali su se i s disciplinom S9 (žirokopteri). Po završetku radionice sa sportskog igrališta škole lansirani su modeli izrađeni na radionici, što je vrhunac svake radionice jer sudionici vide konkretan rezultat svog rada. Inače, zadnjih nekoliko godina Tokić je ostvarila izuzetne rezultate s učenicima na prvenstvima Hrvatske koji su u juniorskoj konkurenciji osvojili niz zlatnih i srebrnih medalja kako u pojedinačnom tako i ekipnom natjecanju.
Inače, raketno modelarstvo je kao sportsko-tehnička disciplina dio zrakoplovstva i sport koji je pod okriljem Hrvatskog olimpijskog odbora i nalazi se na popisu neolimpijskih sportova. U ingerenciji je Hrvatskog zrakoplovnog saveza kao članice FAI (krovna institucija na međunarodnoj razini). Tehnički aspekt podrazumijeva izradu modela, aktivnosti kroz koje se sudionici upoznaju sa zakonima gibanja, aerodinamike, termodinamike, optike, mehanike i nizom drugih elemenata tehničke kulture i fizike. Kao sportska disciplina, bavljenje sportom je jedan od važnih čimbenika zdravlja djece i odraslih. Svi natjecatelji moraju ishoditi međunarodne sportske dozvole i redovito svakih šest mjeseci obavljati pregled u ambulanti sportske medicine.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)