Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Veljko Šalov u utrci za gradonačelnika Nina

Autor: Nives Rogoznica

09.01.2013. 23:00
Veljko Šalov u utrci za gradonačelnika Nina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Šalov je na prošlim izborima s vlastitom neovisnom listom osvojio dva vijećnička mandata u ninskom Gradskom vijeću


Veljko Šalov ponovno će u utrku za gradonačelnika Grada Nina. Na izborima 2009. natjecao se za gradonačelničku dužnost kao nezavisni kandidat, a na svibanjske izbore izići će kao kandidat HSP-a “Dr. Ante Starčević”. Šalov je danas predsjednik tamošnje podružnice ove stranke.
Predsjednik ŽV HSP-a “Dr. Ante Starčević” najavio je kako će u sljedećim tjednima biti predstavljeni i kandidati u drugim gradovima i općinama. Šalov je na prošlim izborima s vlastitom neovisnom listom osvojio dva vijećnička mandata u ninskom Gradskom vijeću.
 Nedostaje liječnik
– Hitna pomoć u Ninu od prije mjesec i pol dana više nema dežurnog liječnika nego samo kola Hitne pomoći i medicinske sestre. Molimo nadležne institucije, Županiju i ravnateljicu Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Zadarske županije da nam vrati dežurnog liječnika. Hitna pomoć pokriva grad Nin i općine Vrsi, Privlaka i Vir. Tu gravitira dvadesetak tisuća stanovnika, a ljeti i više od četrdeset tisuća. Gradsko komunalno poduzeće “Odvodnja” dužno je oko osam milijuna kuna PDV-a i Porezna uprava je blokirala jedno zemljište, čiji je vlasnik komunalno poduzeće, i stavila ga na javnu dražbu. To nije dobar odnos gradske uprave prema gradskom vlasništvu i tražimo od Grada da oni to zemljište otkupe, bilo kreditom, bilo pozajmicom i da se plati dug, na rate ili bilo kako, ali da ta zemlja ostane Gradu Ninu. Prolaskom ceste za Vir kroz Nin, ova je prometnica odnijela Gradu Ninu nekih 20 – 25 tisuća metara četvornih, a još minimalno toliko je ostalo između prometnice i ograde TN Zaton. Radi se o više od 15 metara širine uz cijelu dužinu prometnice. To zemljište sad ne može biti iskorišteno ni za što, a ta je zemlja u zadnji tren iz građevinskog zemljišta postala zelena zona i za nju smo dobili bagatelnu cifru od dva do tri milijuna kuna. Ta je cijena trebala biti puno veća, rekao je Šalov dodajući kako je “od kapitalnog projekta Ninsko blato ostao samo mulj”.
– Od tog projekta za sad neće biti ništa. Navodno se traži strateški partner. U taj se projekt gledalo kao u spasenje Nina i okolnih mjesta jer bi donio brojna radna mjesta. Mi ćemo probati, koliko je u našoj moći, naći strateškog partnera, pa da se to pokrene, dodao je Šalov navodeći kako su u Gradu Ninu poslovne zone prenamijenjene u apartmanske i kako je Nin umjesto poslovnih zona dobio groblje.
Smanjiti cijenu komunalnog doprinosa
Tomislav Surić, vijećnik s nekadašnje Šalovljeve liste a  danas, također starčevićanac i dopredsjednik ninske podružnice, najavio je kako će ova stranka u Gradskom vijeću zatražiti smanjenje cijene komunalnog doprinosa koji prilikom legalizacije trebaju platiti vlasnici objekata koji služe u poljoprivrednoj proizvodnji i stočarstvu.
Veljko Šalov je pojasnio kako danas cijena komunalnog doprinosa za ove građevine u I. zoni, dakle u Ninu, iznosi 40 kuna po metru prostornom, a i II. zoni, odnosno u Ninskim stanovima, 20 kuna po metru prostornom. Surić je aktualnom gradonačelniku Emilu Ćurku zamjerio i što nije održao predizborno obećanje o izgradnji crkve u Ninskim Stanovima.